Waar ben je naar opzoek?

Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

De winter is eigenlijk nog nooit zo somber geweest. Met corona, de lockdown, geen school en eigenlijk hele sobere feestdagen. Het is echt zoeken naar dingen om de kinderen (en jezelf) een beetje te vermaken. Leuke kinderboeken met leuke winter verhalen zijn een uitkomst. Niet alleen omdat (voor)lezen goed is voor (jonge) kinderen, maar ook omdat een leuk winterverhaal de grauwigheid van komende maanden een beetje weg kan nemen.

Kinderboeken winter: leuke boeken om voor te lezen

Deze boeken zijn leuk voor de kinderen die zelf nog niet zo goed kunnen lezen en dus om voor te lezen. Heerlijk voor een knus momentje voor het slapengaan of om de tijd te doden tijdens een grauwe, gure winterdag. Het voorlezen van je kind is tevens een momentje samen, een rustmomentje voor zowel ouder als kind én voorlezen is heel goed voor hun ontwikkeling.

In dit blog ga ik je inspireren met de leukste kinderboeken winter om voor te lezen in de wintermaanden.

Kikkers warme winterboek

Dit leuke boekje is voor kinderen van 0 tot 5 jaar oud. Het winter kinderboek van Kikker wordt dan ook vaak gebruikt in de kleuterklas om voor te lezen. Er staan drie aparte verhalen in waar de meeste kinderen geen genoeg van krijgen.

Samenvatting

Het vriest en het heeft gesneeuwd. Kikker houdt niet van de kou, hij blijft alleen thuis terwijl zijn vriendjes buiten spelen. Maar dan gaat de zon schijnen. Kikker komt op een idee… Kikker en zijn vriendjes gaan naar Varkentje om het nieuwe jaar te vieren. Maar bij haar huisje zien ze alleen een omgevallen ladder en geen lichtjes in de bomen. Waar is Varkentje? Bevat Kikker en de sneeuwman en Kikker en het Nieuwjaar.

Anna en de winter

Nog meer leuke kinderboeken winter. Dit (prenten)boek is geschreven door Kathleen Amant en is voor kinderen van 3 tot 12 jaar oud. Naast dat er een realistisch beeld wordt gegeven. van de typische, Nederlandse winter zitten er leuke plaatjes bij om het verhaal helemaal af te maken. Het is een leuk, meeslepend verhaal voor peuters, kleuters en de wat oudere kinderen. Maar is ook zeker educatief. Zo komt alle winterkledij in het boek aan bod, bijvoorbeeld en maakt Anna een sneeuwpop en ligt er ijs.

Samenvatting

De bomen zijn kaal. Weg zijn de blaadjes. De grond is bevroren en de vogeltjes vinden geen eten. Winter! Anna doet haar muts, sjaal en jas aan en stapt naar buiten. Een warm en leerrijk verhaal over een koude winterdag. Voor peuters vanaf 30 maanden, met de wereld rondom het kind als thema.

Kaatje in de winter

Kaatje in de winter is onderdeel van Liesbet Slegers peuterlijn. Het verhaal is duidelijk en wordt bijgevallen door vrolijke tekeningen. Ook belangrijk om te weten: het is geen heel erg lang verhaal. Ideaal dus als je voor het slapengaan een verhaaltje voor moet leven (en zelf ooit nog naar beneden wil).

Samenvatting

Kaatje in de winter 
Hallo, ik ben Kaatje. 
Vandaag is het ijskoud.
Warm aangekleed ga ik naar buiten.
En dan valt er opeens sneeuw!
Het wordt een heerlijke winterdag.

Een winterwarm boek over het koudste seizoen
voor peuters vanaf 24 maanden. 

Kinderboeken winter om zelf te lezen

Als je kind zelf kan lezen is het natuurlijk heel belangrijk om dit te blijven stimuleren. Zeker nu de scholen zijn gesloten en er nog geen idee is van wanneer ze precies opengaan. Met deze winter kinderboeken om zelf te lezen houdt je kind zichzelf lekker bezig door even in een andere (winterse) wereld te stappen.

De vier kaboutertjes in de winter

Het boek; De vier kaboutertjes in de winter is voor kinderen vanaf 4 tot en met 8 jaar oud. Nog een leuk detail: het boek is momenteel gratis als e-book te krijgen via Bol.com. Van origine is het een voorleesboek, maar de oudere kinderen kunnen prima overweg met het begrijpelijke verhaal over vier kaboutertjes in de winter.

Samenvatting

Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kaboutertjes die veel avonturen beleven in het bos. Zo helpen ze een eekhoorntje dat vergeten is waar hij al zijn nootjes verstopt heeft en helpen de andere kaboutertjes Moontje als ze door het ijs is gezakt. Ze bouwen sneeuwpoppen en natuurlijk houden ze ook een sleewedstrijd. Dit en nog veel meer lees je in dit vrolijke voorleesboek over een van de leukste seizoenen van het jaar: de winter!

Het Gruffalo winter natuurspeurboek

Dit leuke boek is niet alleen om te lezen. Nee, nee. Het omvat een tal van leuke activiteiten die je ‘s winters buiten kan doen, stickers en opdrachten. Zeker in deze coronaperiode is dit winter kinderboek een leuke manier om jezelf allemaal niet te vervelen. Leuk en leerzaam!

Samenvatting

Lemniscaat prentenboek: Gruffalo Natuurspeurboek Winter Leer van alles over de natuur met dit fantastische natuurspeurboek. Bomvol stickers, buitenspelletjes en dingen om te doen voor de hele familie. 

Voorleesboeken winter: de leukste voorleesboeken voor jonge kinderen.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen