Waar ben je naar opzoek?

Leukste kinderboeken 9 jaar en ouder: stimuleer het lezen met plezier!

9 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Leukste kinderboeken 9 jaar en ouder: stimuleer het lezen met plezier!

Kan jij jezelf nog je eerst gekregen kinderboek herinneren? En nee, dan bedoel ik niet de peuterboekjes, maar het eerste boek wat je in een ruk uitlas en het liefst nog tien keer over ging doen. Toen ik zelf een jaar of 9 was vond ik de kinderboeken van Kippenvel echt het leukste. Op een een of andere manier kon ik deze iedere keer weer in een ruk uitlezen. De Vogelverschrikkers! was mijn eerste boek van deze reeks en ik was vanaf dat punt zo verslaafd. Dat ik iedere verjaardag, Kerst of Sinterklaas weer een nieuw exemplaar kon verwachten.

Nu wil ik overigens niet suggereren dat ik een echte leesfreak was. Ik had wel wat stimulatie nodig om een boek op te pakken en te beginnen met lezen. Ik denk dat ik overigens in alle eerlijkheid kan zeggen dat 50 tinten grijs dan ook het eerste boek was dat ik na heel lang weer heb opgepakt. Als ik eenmaal begin en het boek pakt mij, dan stop ik niet. Alleen net zoals met veel kinderen vandaag de dag, moet ik mezelf er wel echt toe aanzetten.

Op een of andere manier vind ik voor mezelf altijd wel iets beters te doen. Kinderen denken natuurlijk niet anders en een paar leuke kinderboeken voor kinderen vanaf 9 jaar. Kunnen ze hier bij helpen. Het is sowieso zoveel leuker om een boekbespreking te doen over een boek waar je ook echt wat mee hebt, dus ze hebben er uiteindelijk alleen maar profijt van. En dan heb ik het nog niet eens over de voordelen in (taal)ontwikkeling.

Leukste kinderboeken voor kinderen vanaf 9 jaar

Met dit lijstje heb je al een goed begin met leuke kinderboeken vanaf 9 jaar (en ouder). Nu tijdens de coronaperiode is een uitgesproken tijd om eens even lekker een boek open te slaan. Niet alleen voor de kinderen, maar wat dacht je ook van voor jezelf?

De Kippenvel boeken

Oké. Als je kind snel bang is dan zijn deze boeken niet perse de beste keus om te lezen, maar ik ga nu even uit van mijn eigen ervaring. Met deze boeken heb je niet alleen echte tandenknarsers voor een kind dat wel een beetje van spanning houdt, maar ook nog eens onwijs veel keuze waar ze mee verder kunnen.

Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

De winter is eigenlijk nog nooit zo somber geweest. Met corona, de lockdown, geen school en eigenlijk hele sobere feestdagen. Het is echt zoeken naar dingen om de kinderen (en jezelf) een beetje te vermaken. Leuke kinderboeken met leuke winter…

  • Denise Meijer

De Griezelbus (1 tot en met 8): leukste kinderboeken 9 jaar van vroeger

Paul van Loon’s De Griezelbus is natuurlijk een echte klassieker die niet aan dit lijstje mag ontbreken. Wie is hier nu niet mee opgegroeid? De serie heeft maar liefst 8 boeken waar je kind ongetwijfeld van zal smullen. Het is niet zo eng als de Kippenvel boeken, maar spannend genoeg om je kinderen van het begin tot het eind geboeid te houden met deze kinderboeken reeks voor 9 jaar en ouder.

De magische apotheek

Dit is een nieuwe reeks voor mij, dus ik kan er zelf niet teveel informatie over geven. Het is echter een boekenserie met drie boeken en leuk voor de kinderen (vanaf 7 jaar) die gek zijn van Harry Potter. Het is dus een magisch, spannend kinderboek en makkelijk te lezen voor kinderen vanaf 9 jaar. Hiervoor kan je beter voorlezen, omdat sommige woorden dan nog iets te ingewikkeld kunnen zijn. Voor wie er nieuwsgierig is geworden.

Samenvatting: De Magische Apotheek

Een magisch verhaal voor de fans van Harry Potter en Nevermoor! Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa? 

Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Een boek met 100 verhalen over vrouwen die allemaal hun eigen verschil hebben gemaakt in de wereld. Kortom: een boek boordevol female empowerment en precies wat je wil dat je jonge dochter krijgt te lezen. Naast inspirerende verhalen, geschreven in begrijpelijke taal voor kinderen vanaf 9 jaar, bevat het boek mooie tekeningen. Nog niet overtuigd? Lees dan de samenvatting maar leven. Misschien wel een van de leukste (en belangrijkste) kinderboeken voor meisjes vanaf 9 jaar.

Samenvatting: Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes

Met trots brengt ROSE stories de Amerikaanse bestseller Good Night Stories for Rebel Girls naar Nederland. Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.

Verhalen over jongens die anders durven te zijn

Een inspirerende collectie van 100 verhalen over beroemde en iets minder beroemde jongens en mannen uit de geschiedenis. Allemaal hebben ze op hun eigen manier de wereld een beetje beter gemaakt. Hoe? Nou, vooral door gewoon zichzelf te zijn – zelfs als dat anders is dan anderen.

Leuke kinderboeken 9 jaar

Het mysterie van het Winterhuis Hotel

Het mysterie van het Winterhuis Hotel is een spannend jeugdboek over de avonturen van Elizabeth en Freddy in Winterhuis Hotel. Laatste, los te lezen avontuur over Winterhuis Hotel. Er zijn meerdere boeken van deze serie te koop en mijn dochter vindt ze onwijs leuk om te lezen. Soms een beetje spannend maar niet té spannend. De boeken zijn hier momenteel favoriet. Het boek is niet alleen leuk om te lezen maar ook de layout van het boek is een cadeautje. De stevige hardcover met losse omslag ziet er super leuk uit. Als je het boek in handen hebt, heb je meteen al zin om te lezen. Deze kinderboeken zijn de leukste kinderboeken die mijn dochter de afgelopen tijd heeft gelezen. Echt een aanrader om alle delen van deze serie te lezen. Ze gaat ook een boekbespreking over dit boek doen.

Leuke kinderboeken 9 jaar

Het Miljonairskind – de geheime verdieping

Mijn zoon heeft dit boek zojuist uitgelezen en dit boek wordt ook zijn boekbespreking. Wat een leuk kinderboek is dit! Een superspannend verhaal, met humor en fantasie geschreven. Dit boek is een aanrader als je kind dol is op de boeken van de Waanzinnige Boomhut.

Het Miljonairskind gaat over een jongen, Zilver, die een groot geheim heeft. Zijn ouders zijn multimiljonair. Hij woont met zijn ouders, zijn zusje en zijn beste vriend in een ondergrondse villa omdat niemand mag weten dat ze zo rijk zijn. Het huis is bijzonder leuk gebouwd met allemaal gangen en verschillende kamers. Dit spreekt de fantasie van kinderen natuurlijk optimaal aan want wie wil er nou niet in zo’n huis wonen? Er is een geheim luik waardoor de kinderen naar buiten kunnen zodat ze naar school kunnen gaan. Maar er gebeuren ook vreemde dingen in het ondergrondse huis waardoor Zilver zeker weet dat ze in gevaar zijn… Dit boek is spannend, hilarisch en één groot avontuur. Ook van dit boek zijn meerdere delen te koop.

De Brief om Middernacht

We blijven even hangen in de spannende en fantasierijke boeken. Dit boek is ook weer zo’n heerlijke jeugdroman om bij weg te kruipen. Met een heerlijk boek in bed of op de bank. Het verhaal speelt zich af in een levensechte fantasiewereld en zit vol humor maar ook schrikmomenten. Ook dit boek is weer een geschenk uit de hemel voor fans van Nevermoor.

Middenin de nacht wordt er bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. Daarna vertrekt haar moeder naar een onbekende bestemming en ze komt niet meer terug… Ook Emily’s vader verdwijnt en Emily gaat haar ouders zoeken. Ze wordt tijdens haar zoektocht opgejaagd door een wezen dat rechtstreeks uit een nachtmerrie lijkt te komen. Uiteindelijk komt ze uit bij een deur die alleen om middernacht opengaat. Vanaf dat moment is Emily op zichzelf aangewezen in een onbekende wereld vol magie. Is er iemand die ze kan vertrouwen?

Je kind moet, zoals je leest, wel een beetje tegen spanning kunnen. Als dat niet het geval is kunnen ze dit boek beter niet lezen 😉

Floor breekt de regels

We laten de spannende boeken even voor wat ze zijn en we gaan door met het boek Floor breekt de regels. Dit meisje is ook bekend van de serie De regels van Floor en kennen kinderen misschien wel van televisie. Voor alle kinderen die wel van een grapje houden en niet vies zijn van kattenkwaad uithalen is dit een erg leuk boek. In dit boek vind je de hilarische verhalen over een eigenwijs meisje: Floor! Ook weer zo’n fijn boek waarmee kinderen zich kunnen identificeren.

Nog meer kinderboeken 9 jaar en ouder

Er zijn zoveel leuke kinderboeken voor kinderen vanaf 9 jaar en ouder. Hieronder nog een paar aanbevelingen. Heb jij zelf een leuke boekentip voor kinderen vanaf 9 jaar? Laat het ons vooral weten!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen