Waar ben je naar opzoek?

Liefde voor lezen bij kinderen bevorderen: 8 tips!

5 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Liefde voor lezen bij kinderen bevorderen: 8 tips!

Ik ben echt opgegroeid met boeken. Mijn moeder heeft mij veel voorgelezen en ik vond het altijd heerlijk om te verzinken in een goed boek. Ik heb heel wat leeskilometers gemaakt en kon nooit stoppen met lezen. Als ik moest slapen, knipte ik weer stiekem mijn lampje aan en las ik onder het dekbed mijn boek uit. Ik vind het belangrijk om mijn kinderen de liefde voor lezen ook mee te geven. Voorlezen en zelf lezen is erg belangrijk voor kinderen. Ik weet wel dat lezen niet bij elk kind vanzelf gaat. Plezier krijgen voor het lezen begint al op jonge leeftijd. Je kan daarom niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen van een boek. Bevorder de liefde voor lezen vanaf de jonge jaren van je kind. Lezen bij kinderen bevorderen? Ik geef je een aantal concrete tips waar je meteen mee kunt beginnen.

Lees elke dag voor!

Het leven met (jonge) kinderen is druk, I know. Been there, done that. Soms vraag je je af waar je de tijd vandaan moet halen om ook maar iets met je kind te ondernemen. Toch ben ik van mening dat je voorlezen heel goed in de dagelijkse routine kunt toepassen. Hoe druk je ook bent: lees voor! Al vanaf dat je kind baby is. We willen allemaal dat onze kinderen plezier beleven aan het lezen maar dan moeten we daar als ouder wel wat voor doen. Ik ga je tips geven om voorlezen toe te passen in je dagelijkse leven. Je kind zal er later veel profijt van hebben en het is echt makkelijker dan je denkt. Leesbevordering begint al bij de geboorte!

Help je kind op weg een goede lezer te worden

Het is niet alleen fijn als je kind het leuk vindt om te lezen, het is ook nog heel waardevol voor hun ontwikkeling op school. Lezen bij kinderen bevorderen is dus heel goed ook te gebruiken op school. Op school moeten ze namelijk heel veel lezen en het gaat ze heel erg helpen als ze het leuk vinden om te lezen maar ook echt begrijpen wat er staat. Hoe meer ze op jonge leeftijd lezen (en dus oefenen) hoe beter het voor ze is op school. Daarom is het zo belangrijk om je kind op weg te helpen om een goede lezer te worden.

Hoe kun je de liefde voor lezen bij je kind bevorderen? 

Er zijn vele manieren om de leesbevordering van je kind te stimuleren. Het begint vooral bij heel veel voorlezen, samen naar de bibliotheek gaan en voorleesboeken in het zicht leggen. Maar er zijn veel meer manieren om de liefde voor lezen bij je kind te bevorderen.

LEZEN BIJ KINDEREN BEVORDEREN

Tip 1: Kindervriend Peppa Big

Jonge kinderen hebben vaak een idool die ze op televisie zien of voorbij zien komen in spelletjes. Peppa Big is een favoriete kindervriend van veel kinderen en is daarmee een waardevolle hulpbron voor ouders. Gebruik Peppa Big bij de leesontwikkeling van je kind(eren). Peppa Big draagt ook bij aan de sociale- en cognitieve ontwikkeling van kinderen. 

Het lieve kleine varkenje, Peppa Big, dat samenwoont met haar jongere broer George, Mamma Big en Pappa Big. Peppa neemt kinderen mee in alledaagse situaties die kleine kinderen ook meemaken. Daardoor kunnen kleine kinderen zich goed met haar identificeren. Zo houdt Peppa erg van spelletjes spelen, verkleden, dagjes uit en springen in modderige plassen. Activiteiten die jonge kinderen ook aanspreken. Haar avonturen zijn vrolijk en grappig!

Er zijn hele leuke voorleesboeken van Peppa Big. Voor de allerkleinsten zijn deze boeken leuk om voor te lezen maar ook om zelf te lezen. Deze boekjes kun je hier kopen. Met Sinterklaas in aantocht zijn deze boekjes natuurlijk ook erg leuk om te geven in de schoen of op 5 december. 

LEZEN BIJ KINDEREN BEVORDEREN

Tip 2: Vaste voorleestijden

Voorlezen kun je makkelijk als routine in je dag inplannen. Als je kind naar bed gaat plan hier dan tijd voor in. Wil je de tijd nemen om voor te lezen? Haal de bedtijd dan wat naar voren zodat het niet te laat wordt. Het voorlezen aan je kind is meteen ook quality time waar je als ouder ook erg van kan genieten. 

Leuke thuisblijftip: Gratis digitale boekenclub bol.com

De komende drie weken in thuisisolatie met je kinderen én ook nog thuiswerken in de meeste gevallen, is best een opgave. Er zijn veel bedrijven en diensten die hierop inspelen en het voor ouders én kinderen makkelijker willen maken. Om…

  • Love2BeMama

Tip 3: Verslijt boeken

Toen mijn kinderen klein waren heb ik heel veel boeken gekocht. Ik vond dat een investering voor het lezen. De meeste boekjes zijn letterlijk kapot gelezen. Ik las ze voor, ze gingen zelf lezen, ze slingerden door het huis en er werd mee gespeeld. Ze kenden hun favoriete boeken letterlijk uit hun hoofd. Het is dus heel erg goed om zelf veel boeken in huis te hebben en ze hier ook in te laten lezen. Dat bevordert hun liefde voor lezen enorm. Wees niet voorzichtig met boeken!

Tip 4: Stop niet met voorlezen

Stop niet met het voorlezen van je kind wanneer ze zelf kunnen lezen. Blijf je kinderen voorlezen. Als je kinderen ouder zijn kunnen ze jou gaan voorlezen. Ook jonge kinderen vinden het heel erg leuk om jou voor te lezen. Ook al kunnen ze niet lezen wat er staat, ze gebruiken wel hun fantasie en maken hun eigen verhaal.  

Blijf ook herhaald voorlezen: lees dezelfde boeken meerdere keren voor. Kinderen onthouden het verhaal en daardoor kunnen ze het boek aan jou ‘voorlezen’. Dat geeft ze zelfvertrouwen en voldoening. Het ‘onthouden’ en ‘uit hun hoofd leren’ van een boek heeft ook veel voordelen voor later; het helpt ze op school met leren. 

Tip 5: Zorg voor aanbod

Een andere manier om lezen bij kinderen te bevorderen en te promoten is om de boekenplanken opgeruimd en leeg te houden. Zo pakken kinderen veel sneller een boek! Zorg ook voor voldoende aanbod in boeken. Koop met speciale gelegenheden een boek; Kinderboekenweek, verjaardag, Sint en Kerst en spaar zo een leuke collectie bij elkaar. Je kan natuurlijk ook lid worden van de bibliotheek en regelmatig nieuwe boeken ophalen.

Tip 6: Audioboeken

Audioboeken zijn ook boeken. Heeft je kind even geen zin in lezen en wil jij hem van de tablet af hebben? Zet een audioboek op zijn hoofd. Ook super leuk om tijdens een lange autorit op te zetten. 

Tip 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen zien alles wat wij doen als ouders. Geef zelf het goede voorbeeld. Pak een boek, ga naar de bibliotheek en laat zien hoe leuk lezen kan zijn. 

Tip 8: Gebruik hulpmiddelen

Het lezen bij kinderen bevorderen kan ook met hulpmiddelen. Naast verschillende boeken van de pre-school hit Peppa Big zijn ook gratis doevellen beschikbaar gesteld. Deze bestaan uit verschillende kleurplaten en een doevel waarmee kinderen worden gestimuleerd om een week lang iedere dag te lezen; leuk voor in de klas en thuis. Lezen en voorlezen is nog nooit zo leuk geweest! De doevellen kun je hieronder gratis downloaden.

lezen bij kinderen bevorderen begint bij jezelf

Het komt erop neer dat er bij ons als ouder een grote taak ligt. Het lezen bij kinderen bevorderen is een taak voor jou als ouder. Er zijn kinderen die van nature een boek pakken maar veel kinderen ook niet. Laat (voor)lezen een deel uitmaken van je eigen leven en van het leven van je kinderen. Ze zullen je later dankbaar zijn!

Leesbevordering stimuleren met Peppa Big

Dit is een gesponsorde blogpost.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen