Waar ben je naar opzoek?

COVID-19 en zwangerschap: Waar moet je rekening mee houden?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
COVID-19 en zwangerschap: Waar moet je rekening mee houden?

Een zwangerschap is een heugelijke gebeurtenis, maar door het nieuwe coronavirus kan je ook te maken krijgen met wat zorgen en onzekerheid. Het is nu eenmaal een rare tijd en het is belangrijk om te weten welke maatregelen je moet nemen tegen COVID-19 tijdens je zwangerschap.

Het is volstrekt begrijpelijk dat je jezelf als zwangere vrouw zorgen maakt over wat COVID-19 voor je gaat betekenen in de zwangerschap. Niet te vergeten wat er straks moet gebeuren als de baby er eenmaal is? Voor wel vrouwen in verwachting is het een onzekere en angstige tijd. Desalniettemin is er voor zwangere vrouwen nog geen enkele aanleiding om zichzelf extra zorgen te maken.

Covid-19 en zwangerschap: belangrijk om te weten

Wat is belangrijk om te weten bij een COVID-19 en zwangerschap? Wij hebben de belangrijkste punten rond COVID-19 en de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

Geen verhoogde kans op miskraam of aangeboren afwijkingen

Het nieuwe coronavirus geeft zwangere vrouwen geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking. Voor zover bekend verloopt COVID-19 in de zwangerschap niet anders dan andere virusinfecties waar je koorts van krijgt. Desalniettemin is het belangrijk om de koorts in de gaten te houden. Extreem hoge koorts kan er namelijk voor zorgen dat je (vroegtijdig) weeën krijgt. Neem in dit geval altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Zwangere vrouwen worden niet zieker van het nieuwe coronavirus

Over het algemeen hebben zwangere vrouwen geen verhoogd risico op complicaties ten gevolge van het coronavirus. Het is echter wel belangrijk om de maatregelen aan het einde van de zwangerschap zo strikt mogelijk na te leven. Zo op het einde van de zwangerschap krijgen je luchtwegen het namelijk al flink te verduren. De kans op luchtweginfecties neemt in het laatste trimester dan ook toe. Dit kan, bij een eventuele besmetting met covid-19 wel weer voor extra problemen zorgen.

Welke maatregelen moet je nemen als zwangere vrouw?

De maatregelen voor COVID-19 en zwangerschap zijn nagenoeg hetzelfde als voor iedereen. Alleen is het des te belangrijker dat je ze correct naleeft. Tenslotte zit je, tijdens je zwangerschap, gewoon echt niet te wachten op een corona besmetting en alles wat hierbij komt kijken. Kortom:

 • Vermijd drukte
 • Houd anderhalve meter afstand
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg

De babyshower

Helaas is momenteel niet toegestaan om meer dan drie personen per dag op visite te krijgen. Je kan dus een babyshower houden (of krijgen), maar dit zal zeer intiem moeten gebeuren. Of organisereen een online babyshower.

Dit geldt overigens ook voor andere feestjes, zoals een gender reveal of de kraamborrel. Het allerbeste is om dit soort samenkomsten tijdens je zwangerschap af te zeggen of uit te stellen tot het risico op COVID-19 minder wordt.

Raamfotografie: newborn shoot op veilige afstand

Bevallen in tijden van de coronacrisis? Boek een sessie raamfotografie met je newborn. Want het is een vreemde en bizarre tijd nu vanwege de coronacrisis. Extra vervelend wanneer je in deze periode zwanger bent, je zwangerschapsverlof is begonnen, je binnenkort…

 • Lottblogt

Kraamvisite

Er wordt om meerdere redenen aangeraden om kraamvisite zeker uit te stellen tot zeker zeven dagen na de bevalling. Dit niet alleen om de kans op besmetting voor jezelf en de baby te beperken, maar ook voor de kraamverzorgende. Die op een dag met meerdere kraamvrouwen en pasgeborene in aanraking komt. Na deze week mag je per dag maximaal drie personen kraamvisite ontvangen. Het is echter wel belangrijk dat de visite geen corona-achtige klachten heeft, ze goed hun handen wassen, op anderhalve meter afstand blijven en bij voorkeur een mondkapje dragen om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Ik denk dat ik met COVID-19 besmet ben

Er zijn tot op heden geen signalen dat het nieuwe coronavirus een verhoogd risico oplevert voor zwangere vrouwen. Tot nu toe krijgt het gros van de mensen en dus ook vrouwen tijdens hun zwangerschap, COVID-19 in milde vorm. Heb je klachten zoals hoesten, benauwdheid, verhoging (of koorts) of een plotseling verlies van reuk of smaak zonder dat je neus verstopt zit? Laat jezelf dan testen, blijf thuis. Ook als dit betekent dat je de afspraak bij de verloskundige moet verzetten. Als je 24 uur klachtenvrij bent mag je weer naar buiten.

Voel je jezelf flink ziek en heb je vragen of twijfels over COVID-19 en zwangerschap? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen