Waar ben je naar opzoek?

Hoe zorg je goed voor jezelf als drukke moeder? (zonder schuldgevoel!)

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hoe zorg je goed voor jezelf als drukke moeder? (zonder schuldgevoel!)

Voordat ik ook maar aan deze blog begin wil ik even heel duidelijk zeggen dat ik vind dat moeders géén schuldgevoel zouden moeten kennen. Moeders die schuldgevoel ervaren; het is niet nodig. Elke moeder doet het namelijk goed genoeg. Dus hoppa, weg met dat schuldgevoel. Ik wil er niks meer over horen… 

Dat gezegd hebbende ga ik in deze blog eens flink uitweiden over het goed voor jezelf zorgen als moeder. Zonder schuldgevoel dus want daar doen wij niet aan. Moeders hebben zelfzorg harder nodig dan wie dan ook. Moeders zetten zichzelf te vaak op een tweede, derde of zelfs vierde plek en hebben moeite met alle ballen hoog houden. Laten we toch eens wat beter voor onszelf gaan zorgen want als wij wegvallen dan heb je een groter probleem.

Lees ook: 7 (onverwachtse) tekenen dat je een goede moeder bent

Ik weet dat er veel moeders zijn die zich in allerlei bochten moeten wringen, snel afgeleid zijn, gefrustreerd, moe en alles proberen bij te houden en overal bij aanwezig willen zijn. Deze moeders hebben zin om een potje te huilen en dagenlang in bed te gaan liggen om te slapen. Ooit voelde ik mij ook zo! Zeker toen de kinderen klein waren. Ik wist niet meer hoe ik de dagen rond moest komen, er was altijd iemand die mijn aandacht opeiste en ik had maximale slaapgebrek. Ik werd er geen leuker mens van, een chagrijnige moeder en een vreselijke partner. Voel jij je zo? Dan is het tijd om wat te doen aan ‘zelfzorg’. Start vandaag nog met beter voor jezelf zorgen. ELKE DAG!

Laten we dit voorop stellen en onszelf elke dag aan herinneren:

Voor jezelf zorgen is NIET egoïstisch! 

 

7x zo zorg je goed voor jezelf als drukke moeder

In deze blog geef ik persoonlijke tips weg waar jij je voordeel mee kan doen en die mij geholpen hebben en tot op de dag van vandaag helpen. Geef vooral aanvullingen want ik weet zeker dat wij moeders van elkaar kunnen leren.

Tip 1: De lengte van je to-do-lijst zegt niks over hoe belangrijk jij bent

Hoe meer taken er op je to-do-lijst staan hoe meer mensen tegen je opkijken? Stop daarmee! En stop überhaupt met die ellenlange to-do-lijsten. Als je een dag vrij hebt en je zit de HELE dag op de bank te niksen dan is dat ook prima. Voel je niet opgejaagd om altijd in de weer te zijn. Niksen is toegestaan. Ook als moeder. Daar kun je behoorlijk van opknappen.

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met andere moeders

In deze tijd heb je de lusten van Social Media maar ook de lasten. Er zijn moeders die uren op Instagram en Facebook rondstruinen en groen en geel gaan zien van jaloezie omdat die ene moeder wel alle ballen hoog lijkt te kunnen houden en de andere moeder ook nog eens tijd heeft om dagelijks twee groene smoothies te drinken én ook nog eens Yoga lessen te volgen. Wat je ziet is niet 100% echt. Het meeste is ‘fake’ en zijn perfecte plaatjes die in het echte leven niet zo perfect zijn. Heerlijk om naar te kijken maar niet om jezelf aan te meten. En kun je het echt niet meer aan? Ontvolg dan vooral die moeders op Facebook en Instagram. Klein geheimpje: achter de schermen hebben die moeders écht geen perfect leven hoor…

Tip 3: Stop met het willen controleren van ALLES 

Het is iets wat moeders graag doen; alles willen controleren. Maar… stop hier PER DIRECT mee. Jij denkt dat je het beste weet (dat denk ik ook altijd) maar echt, je partner kan ook wel wat. En juist omdat jij altijd denkt het beter te weten (net als ik) maak je het jezelf én anderen heel moeilijk. Op deze manier krijgt je partner ook niet de kans om iets (goed) te doen omdat jij het altijd al gedaan hebt…

Accepteer hulp van anderen ook al doen zij het niet zo perfect als jij het zou doen. Kom je om in je werk, je gezin en is het huishouden een groeiende ijsberg? Misschien is het een idee om op zoek te gaan naar een huishoudelijke hulp. Overweeg dit want dit zal je zoveel rust brengen. Alleen al het idee dat je dit uit handen kunt geven brengt jou rust.

Vergeet ook niet dat je partner ook luiers kan verschonen, de was naar beneden kan brengen én in de wasmachine kan stoppen en ook echt wel even een uurtje bij de kinderen kan zijn zodat jij ONGESTOORD wat voor jezelf kan doen. Je kan het leven niet 100% onder controle hebben. Dan word jij echt gek!

Aan een uitgeputte moeder hebben je kids al helemaal niks. En van een paar uur per week extra tv kijken of een oppas inschakelen worden ze echt niet minder.

Wij moeders maken onszelf vaak onmisbaar...

 

Tip 4: Zorg goed voor jezelf dan zorg je automatisch goed voor je kinderen

Ooit dacht ik geen tijd te hebben voor sporten. Het was eigenlijk gewoon een smoes omdat ik een hekel heb aan sporten. Toch ben ik het gaan doen omdat het moest. Nu ik een jaar bezig ben en hier ook bewust tijd voor inplan kom ik erachter hoe belangrijk het is. Niet alleen voor mijn lijf (ik ben al kilo’s afgevallen) maar ook voor mijn gemoedstoestand. Ondanks dat ik het nog steeds verschrikkelijk vind (al wordt dat iets minder) ben ik er een leukere moeder en vrouw door geworden. Kortom: zorg goed voor jezelf door te gaan sporten, me-time te creëren, in bad te gaan, uit te slapen, een boek te lezen of simpelweg de kids voor de televisie te parkeren en zelf een uur gaan tukken.

Stop ermee om jezelf op de tweede, derde of vierde plek te zetten. Jij mag op de eerste plek staan!

Tip 5: Drink wijn

Je hoeft het niet te ontkennen; I feel you! Het leven van een moeder kan soms zwaar zijn. En hoe fijn is het dan om ‘naar de fles te grijpen’? Dat wil niet zeggen dat je een alcoholist bent maar het kan zo heerlijk zijn om na een lange dag te nippen aan een glas wijn.

Geniet van het leven én de wijn 🙂

Tip 6: Werk aan jezelf!

Weet je zelf nog wel wie je bent? Als je dat een beetje uit het oog bent verloren is het tijd om daar wat aan te gaan doen. Dat je nu moeder bent betekent niet dat je 24/7 omringt hoeft te zijn met je kinderen. Ik breng met veel plezier mijn kinderen naar school want dat betekent dat ik 6 uurtjes ‘vrij’ ben. Vrij om te werken, het huishouden in alle rust te doen of simpelweg in stilte koffie te drinken. Daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik ben moeder maar ik ben ook mijzelf en een partner van iemand. Ik heb tijd voor mijzelf nodig en die neem ik ook.

Ik ging een lang weekend naar New York. Zonder man, zonder kinderen. Dit is echt zo fijn om af en toe te doen. Ontdekken wie jij zelf ook al weer bent…

Tip 7: Besteed tijd aan jezelf met de IPL producten van Philips

Zorg ervoor dat jij lekker in je vel zit, dat jij je als moeder mooi voelt! Neem een avondje vrij door lekker in bad te gaan, een lekker scrubje te nemen en jezelf uitgebreid te ontharen (echt, je voelt je een ander mens). Met de IPL ontharing van Philips is dat zo gepiept.

Lieve moeders, het is echt heel simpel. Houd in je achterhoofd dat je kinderen over een paar jaar de deur uit zijn en dat je dan samen met je partner ook een leven hebt. Zorg ervoor dat je dat leven nu al hebt en dat niet daarna nog moet creëren. Je bent ook nog jezelf, jullie zijn samen en bij jullie is het ooit begonnen.

Kort samengevat:

  • We stoppen met onszelf schuldig te voelen
  • We nemen tijd voor onszelf
  • We investeren in tijd met onze partner, onszelf en sociale leven ZONDER kinderen

Toen ik deze blog schreef kreeg ik dit briefje van mijn dochter. Wat een timing!
En dit zegt toch alles?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen