Waar ben je naar opzoek?

Is er een baby geboren? Dit zet je NIET op een geboortekaartje!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Is er een baby geboren? Dit zet je NIET op een geboortekaartje!

Laatst vond ik de doos met geboortekaartjes die ik heb gekregen bij mijn kinderen. Schattig roze en blauw. Het tastbare bewijs van hoe verrukt mijn wereld was met de geboorte van mijn kinderen en allemaal met een ding gemeen… Vol gekalkt met teksten zoals: Geniet ervan, geniet van je tijd samen enzovoorts, enzovoorts.

Dat de kraamperiode (en daaropvolgende maanden) een roze wolk betreft, is allang achterhaald en -helaas- slechts weggelegd voor een paar vrouwen met heel veel geluk. ‘Geniet ervan’ is dus niet vanzelfsprekend.

Lees ook: Bungelen aan de roze wolk

Een overweldigende periode

Zeker met de geboorte van een eerste kind is de eerste periode samen vaak ‘overweldigend’. Er komt onwijs veel nieuwe informatie op je af, je komt veel slaap tekort en je moet weer een bepaald soort routine vinden in je leven. Neem hierbij je nieuw verworven moederinstinct, wat razende hormonen, zoogkompressen in je bh en een lap kraamverband tussen je benen en er ontstaat een recept voor chaos. Kortom: genieten? Dat is het laatste waar je mee bezig bent.

Overleven… Dat is eerder het juiste woord.

Maar wat zet je dan wel op een felicitatie kaartje voor een nieuwbakken gezin? Hier wat inspiratie, want ‘geniet ervan’ is écht niet zo vanzelfsprekend en komt heus wel. In ieder geval als de nieuwe ouders de ‘cultuurshock’ van een baby te boven zijn.

Idee 1: Je kan het!

Simpel, bemoedigend en een beetje erkenning voor het leed wat de kraamperiode heet. Kortom: altijd goed.

Idee 2: Je hebt het super gedaan!

Want hé… Een Galia-meloen door je ‘ladybits’ naar buiten werken, is een complimentje waard. Punt.

Idee 3: Wat een prachtige baby

Ja, ook als deze nog meer wegheeft van een verwrongen, buitenaards wezentje. Een simpele, doch doeltreffend compliment. Die slechts zal bevestigen wat de ouders (waarschijnlijk) toch al vinden.

Idee 4: Doe jullie eigen ding en trek je niets aan van wat een ander vindt

De waarheid als een koe én een advies wat iedere nieuwbakken ouder in zijn oren hoort te knopen.

Lees ook: 10x wat NIET te doen als je een kind met een driftbui tegenkomt

Idee 5: Jullie zijn nu al geweldige ouders

Een kleine opsteker voor later, want we weten allemaal hoe vaak je nog het gevoel gaat krijgen dat dit niet zo is.

Idee 6: Rust uit (wanneer je hier de kans voor krijgt)

Eerste twee woorden zijn eveneens zo’n dooddoener die je tegenkomt in veel felicitatiekaartjes. Ik bedoel: Ha-ha-ha!
Zeg dat vooral tegen de wallen die tot op je knieën hangen of tegen iemand die voor de derde dag op een rij twee verschillende schoenen aantrok…

De simpele; ‘wanneer je hier de kans voor krijgt’ voegt net dat beetje realisme toe. Het is namelijk (voor zeker 99% van de nieuwe ouders) vooral een zeer hectische periode, waarin een volle nacht slaap ook nog eens zeldzaam is. Dat mag best erkend worden, hoewel het feit dat rust ook heel belangrijk is.

Idee 7: Geniet van alle carpaccio, biefstuk, sushi, gerookte zalm en rauwmelkse kaas die je op kan!

Een gouden randje aan het feit dat je bevallen bent en daar mag je iemand best even op wijzen. Bonuspunten als je een mandje met deze goodies meestuurt samen met een fles wijn. Die gaat ze vroeger of later nog een keer nodig hebben.

Idee 8: Maak je geen zorgen. Het trekt wel bij…

Dit geldt voor alles. Het slapen gaat uiteindelijk beter, je poes er écht niet altijd uitzien alsof ze zojuist is platgereden op de snelweg en zelfs je buik zal zich grotendeels terugtrekken. Kortom: helemaal waar en een kleine hart onder riem.

Genoeg ideeen toch? Is weer eens wat anders dan het standaard ‘geniet ervan’ zinnetje. Aanvullingen zijn overigens welkom!

Bron beeld

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Goede! Ik heb ook zulke grappige teksten voorbij zien komen op onze kaartjes! Haha. Maar inderdaad noem een van deze dingen en dan zit je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen