Waar ben je naar opzoek?

Kerst stress voorkomen: zo kom jij ook ontspannen de feestdagen door

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kerst stress voorkomen: zo kom jij ook ontspannen de feestdagen door

It’s the season to be jolly! Ja, dat is natuurlijk helemaal waar. Maar gaan we het er nog over praten dat de Kerstdagen ook onwijs stressvol kunnen zijn? Cadeautjes kopen, inpakken, een feestmaal voorbereiden, het feit dat je een hele avond met je schoonfamilie zit opgescheept… Kerst is eigenlijk gewoon een grote martelgang. Zeker als je, net als ik, nogal gesteld bent op je ontspanning. Vooral als je jezelf bedenkt dat het ook gewoon even vakantie is. Hallo! Gelukkig kan je kerst stress ook voorkomen. Het vergt een klein beetje planning en een vleugje aan nonchalance, maar zo kom jij ook ontspannen de feestdagen door.

Kerst 2020Kerst 2020

Kerst is ook leuk!

Oké ik wil natuurlijk niet helemaal negatief zijn, want Kerst is vooral heel erg gezellig. Althans: zo kijk ik er ieder jaar weer op terug en dat is ook wat waard. Maar nu, zo te midden van alle voorbereidingen, weet ik weer waarom ik ieder jaar blij ben als ik de hele ‘sjabang’ weer kan afbreken en het normale leven weer kan beginnen. Kortom: tijd om het iets anders aan te pakken, want het is toch echt de bedoeling dat het vooral een leuke tijd is. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Er zijn gelukkig genoeg manieren waarop je kerst stress een beetje kan voorkomen.

15 to do’s om de kerstvakantie met kinderen te overleven!

Het is bijna kerstvakantie. De schoolkinderen hebben dan twee weken vrij van school. Ik als leerkracht kijk altijd enorm uit naar deze twee weken rust, mijn koffie warm drinken en bijkomen van alle Sint en kerst gekte die op school…

  • Sehila

Tips om kerst stress te voorkomen

Wil jij dit jaar de Kerst zonder stress doorkomen? Dan heb ik 15 tips voor jou om kerst stress te voorkomen.

Tip 1: de kerstboom

Laten we beginnen met het eerste punt. De kerstboom. Ja, zo’n echte boom is onwijs tof! Maar het uitzoeken, halen en alles is zoooo een gedoe. Tijd voor een kunstboom dus. Die haal je gewoon ieder jaar van zolder en klaar is Kees. Kerst stress oorzaak nummer een. Be gone. Check!

Wil je toch een echte kerstboom? Lees dan even hoeveel beestjes je daarmee naar binnen sleept en voor de die hards onder ons; je kan hem ook gewoon online bestellen.

Tip 2: Inpakken

Cadeautjes geven met Kerst? Maak zoveel mogelijk gebruik van de inpakservice van (online) winkels. Als ze deze hebben dan. Ik heb persoonlijk de neiging om zo snel mogelijk de winkels weer te ontvluchten, omdat het meestal veel te druk is rond de kerstdagen. “Is het een kerstcadeautje” beantwoord ik dan ook zo vaak mogelijk met een dikke vette nee. Zo kan ik thuis in alle rust inpakken beredeneer ik dan. Mezelf niet beseffende dat er niets rustigs is aan proberen om cadeaus in te pakken met twee nieuwsgierige kinderen in huis. Kortom: wil je kerst stress voorkomen? Laat je cadeaus ter plekke inpakken. Het duurt misschien wat langer, maar het scheelt je uiteindelijk weer tijd en… Het ziet er ook nog eens mooier uit!

Tip 3: Verplichte familiebezoekjes

Alsof het ‘je mag maar met drie personen in huis’-advies van de overheid nog niet genoeg is. Maar goed: misschien heb je eigenwijze familieleden die toch verwachten dat je even langs wipt op een van de Kerstdagen. Als er iets is wat je ontspannen kerst voorkomt en de kerst stress doet toenemen is dat het wel. Mijn advies? Ga lekker een weekje weg. Of zeg dat je verkouden bent. Zo weet je zeker dat niemand wil dat je op visite komt. Hoe eigenwijs ze ook zijn.

Tip 4: Kerstinkopen

Je zou denken dat corona reden genoeg is voor mensen om de druktes te vermijden. Niet dus. Je ontkomt er dus bijna niet aan om (met een mondkapje ook nog een) de drukke winkelstraat op te gaan om alle kerstinkopen te kunnen doen. Hier heb ik eigenlijk maar een advies voor: SHOP ONLINE! Ja, ook als het gaat om de boodschappen. Geloof me dat dit heel veel kerst stress doet voorkomen.

Tip: Bij heel veel locale winkels kun je ook online bestellen. Steun de middenstand door online (of per app of telefoon) je bestelling door te geven en het af te halen. Of ze komen het brengen!

Tip 5: Het kerstdiner

Als je maar met een x-aantal personen kerst mag vieren dit jaar, dan betekent dit ook een kleiner kerstdiner. Toch hebben we altijd de neiging om ‘boven onszelf uit te stijgen’ als het aankomt op het eten. Zelfs al kook je maar voor drie man extra dus. Gelukkig slaat niemand de plank mis met de ouderwetse, doch overheerlijke gourmet. Of steun de horeca en laat je kerstdiner bezorgen. Dat is pas echt een win-win situatie en het kan voor jou een hoop kerst stress voorkomen.

Tip 6: Als alles mislukt, Dan is er nog wijn!

Ik denk dat ik hier niets meer aan toe te voegen heb. Althans: als je niet vergeet om voor 20:00 je drankvoorraad aan te vullen dan.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen