Waar ben je naar opzoek?

15 to do’s om de kerstvakantie met kinderen te overleven!

4 minuten lezen sehila Sehila
15 to do’s om de kerstvakantie met kinderen te overleven!

Het is bijna kerstvakantie. De schoolkinderen hebben dan twee weken vrij van school. Ik als leerkracht kijk altijd enorm uit naar deze twee weken rust, mijn koffie warm drinken en bijkomen van alle Sint en kerst gekte die op school dan is geweest. Je kinderen twee weken vermaken is nogal een uitdaging. Ook voor mij. Laatst sprak ik met een moeder die ook met dit dilemma zat. En wij zullen vast niet de enige twee zijn. Daarom deel ik met jullie een lijst met 15 to do’s om de kerstvakantie met kinderen te overleven.

Wat gaan we doen in de kerstvakantie?

Nog leuker: Kies een aantal dingen uit en maak een lijst samen met je kind wat je van plan bent die twee weken te gaan doen. Hang het op en vink het aan als je het gedaan hebt. Op dagen dat er niks is heeft je kind altijd iets om naar uit te kijken en zal je kroost iets minder stuiteren door het huis (hoop je). En met zo een lijst voel je je wellicht minder schuldig als ze de overige uren achter de tv of met de tablet slijten.

Kerstvakantie met kinderen!

15 to do’s voor de Kerstvakantie!

Ik geef je 15 leuke tips om de Kerstvakantie gezellig door te komen. Geniet van deze tijd met elkaar!

1. Disco time

Organiseer een disco feestje. Dit kan ook zonder gasten! Lichten uit. Tafeltjes aan de kant. Muziek aan en show-time!

2. Roadtrip

Bezoek 3 steden binnen Nederland. Begin in stad 1 voor een lekker ontbijtje (koffie voor jezelf!) en een wandeling. Voor de lunch kom je aan in stad 2. Deze kan je eventueel combineren met een bezoek aan een bezienswaardigheid en sluit af in stad 3. Is je budget niet zo groot? Neem lekker broodjes en drinken mee van thuis. En ja, in de auto mag de tablet aan!

3. Gezelschapsspelletjesavond

Dit is denk ik wel mijn favoriet! Ik houd van spelletjes spelen en daar ben ik heeeeel fanatiek in. Heb je kinderen in verschillende leeftijden. Wissel af en geef kinderen die een ronde niet mee kunnen doen een taakje. Punten bijhouden, kaartjes aangeven of alvast het volgende spel klaarleggen.

4. Movie Marathon

Selecteer 3 familiefilms (in kerstsfeer), bak de popcorn, dim het licht en relax! 

5. Vogelhuisje maken

Ontwerp, knutsel, bouw en verf een vogelhuisje. Vergeet de vetbollen niet. Gereedschapskist en hulp van papa is welkom (kan mama op de bank toekijken met een theetje)!

6. Koekjes bakken

Deze staat elke vakantie wel op onze lijst. Ben je ook zo smetvresia als ik. Verdeel het koekjesdeeg in 2. Deeg 1 voor de echte koekjes die de oven in gaan en deeg 2 om lekker lang mee te spelen en daarna uhhh naar de prullenbak. 

Koekjes bakken in de Kerstvakantie

7. Schaatsen

Is het ijs in het slootje achter niet dik genoeg? Niet getreurd…in de kerstvakantie staat er in elke dorp of stad in Nederland wel een kunstschaatsbaan. Voor een aantal euro huur je wat schaatsen en plezier gegarandeerd. Vergeet de koek en zopie niet!

Schaatsen in de Kerstvakantie

8. Speelgoed wassen

Kunnen de Lego, Duplo en het speelgoed keukengerei wel een wasbeurt gebruiken. Doe dat onder de douche! Vul het bad (heb je geen bad…neem dan een aantal teiltjes of het babybadje) met water en sop. Stop al het speelgoed erin. Naast dat het speelgoed heerlijk schoon wordt is uren speelplezier gegarandeerd. Water en speelgoed welk kind wil dat nou niet? Als laatste stap leg je een grote strandhanddoek neer zodat het speelgoed kan opdrogen op het doek.

9. Logeren in de woonkamer

Deze doen wij ook wel eens in het weekend. Salontafeltjes aan de kant. Matrassen op de grond. Allemaal naast elkaar. Gezellig verhaaltjes vertellen en als de kids in slaap gevallen zijn kijk je nog gezellig naar je favoriete serie, terwijl je vredig naar je kroost kijkt. Weer een dag overleeft! You go mom.

10. Een museum bezoeken

Geen uitleg nodig lijkt mij? Tip: Kunst kijken? Gaaaaaap. Kies een museum waar de kinderen ook echt iets kunnen ontdekken, doen of leren. 

11. Reizen met de trein

Laatst reisde ik voor het eerst met dochterlief met de trein. En wat een beleving was dat! Kies een leuke stad uit of plan een bezoek aan een familielid. Een railrunnerkaartje (een kaartje speciaal voor kinderen tot 11 jaar kost maar €2,50 en is de hele dag geldig). 

12. Over het strand lopen

Wij wonen aan de kust, maar komen in de winter veel te weinig op het strand. Zonde! Een heerlijke frisse neus, een potje voetbal of lekker banjeren door het zand. Heerlijk! Woon je echt te ver van het strand…Ga dan naar een park of bos. 

Winterse uitjes met korting

13. Klusjes in huis

Maak een lijst (komt ze weer met haar lijst) met allemaal klusjes die echt gedaan moeten worden in huis. Kledingkasten uitzoeken, keukenkastjes leeghalen en opnieuw inrichten en/of de boekenkast op kleur sorteren. Doe deze klusjes samen met je kinderen. Als beloning mogen de kinderen het avondeten kiezen! Pannenkoeken it is!

Lees ook: Naar Amsterdam met kinderen: onze tips! (winter editie)

14. Fietsen en picknicken 

Vul een thermoskan met heerlijke thee, smeer broodjes en stap op de fiets. Fiets naar een parkje of een bos. Picknick daar en fiets weer terug. Is het echt te koud dan lunch je ergens binnen of eet een patatje! Mijn kinderen zijn na een fietstocht helemaal op. 

15. Bak een appeltaart

De geur van versgebakken appeltaart is de geur van een zorgeloze jeugd! Nog leuker: bak een appeltaart en ga langs een verzorgingstehuis. Goede daad: check! 

Appeltaart bakken in de Kerstvakantie

Uitrazen in een indoor speeltuin

Kerstvakantie met kinderen overleven? Als je het echt niet meer weet neem je je kroost mee naar het altijd drukke stinkhok….ik bedoel een indoor speeltuin. Ook leuk!

Photo by Josh Willink from Pexels

Sehila

Ik ben Sehila, 28 jaar. Getrouwd met de liefste man. Mama van 3 kinderen: Yesser, Sabrine en Noah. Ik heb ook nog 29 andere kinderen, op een basisschool in Den Haag. En geobsedeerd door LIJSTJES. Ik houd van lijstjes maken en wanneer ik iets kan afstrepen is dit ultiem genot!
Ik neem jullie mee in mijn gestructureerde, creatieve en nooit saaie chaos.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen