Waar ben je naar opzoek?

Gebruik loopstoeltje wordt sterk afgeraden

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Gebruik loopstoeltje wordt sterk afgeraden

Loopstoeltjes waren vroeger erg populair. Tegenwoordig worden ze nog steeds gebruikt, misschien minder maar 20% van de ouders van kinderen van 0 tot 1 jaar gebruikt nog steeds wel eens een loopstoeltje. Het loopstoeltje wordt ook wel ‘de babywalker’ genoemd. Zo’n babywalker ziet er hartstikke leuk uit maar toch wordt het gebruik sterk afgeraden. In een aantal landen is het zelfs verboden. De risico’s van het gebruik zijn te groot: het heeft nadelige effecten op de motorische ontwikkeling en er kunnen ongelukken mee gebeuren.

Gebruik wordt sterk afgeraden

De Consumentenbond in Nederland raadt het gebruik van het loopstoeltje ook af. Mede door de risico’s voor de motorische ontwikkeling als de ongelukken die ermee gebeuren.

Spitsvoeten en spalken

Een kind leert niet sneller lopen met een loopstoeltje, het veroorzaakt zelfs eerder vertraging in de loopontwikkeling. Als het loopstoeltje regelmatig wordt gebruikt kunnen kinderen spitsvoeten krijgen. In een loopstoeltje ‘lopen’ kinderen veel meer op hun tenen en dat is niet de normale gang van ontwikkeling. In het ergste geval kunnen spieren hierdoor zo erg verkorten dat een kind spalken krijgt om dit te verhelpen.

Loopwagen is veel beter

Dit geldt niet alleen voor loopstoeltjes maar ook voor bouncers, jumpers en exercisers. Dit zijn een soort tuigjes waarin je kindje op en neer kan springen door zich af te zetten. De beste keuze is dan een duwkarretje of loopwagen. Hierdoor ontwikkelt je kind zich op een normale manier met het eigen tempo, snelheid en richting. En als ze er geen zin meer in hebben kunnen ze wat anders gaan doen. Dit bepalen ze zelf. In een loopstoeltje zitten ze vast.

Lees ook: Waarschuwing: pas op voor vitamine D-druppels met propylgallaat

Van de trap vallen

Ook kunnen er ongelukken gebeuren met het loopstoeltje. Ze kunnen zo onveilige plekken bereiken, omvallen of komen bij dingen waar ze anders nog niet bij zouden kunnen komen. In het ergste geval kunnen ze met loopstoeltje en al van de trap vallen. Er zit geen rem op en ze kunnen er niet uit. Kinderen kunnen op jonge leeftijd niet met zo’n loopstoeltje omgaan.

Advies voor gebruik

Wil jij het loopstoeltje toch gebruiken dan wordt er geadviseerd om het dan pas te gebruiken als je kind zelfstandig kan gaan zitten. Laat je kind ook niet meer dan 20 minuten per dag in het loopstoeltje zitten en gebruik hem altijd onder toezicht. Koop ook een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm.

Bron: Consumentenbond

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen