Waar ben je naar opzoek?

Gourmetten met kinderen: lekkere gerechten en tips

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Gourmetten met kinderen: lekkere gerechten en tips

Gourmetten en de Kerstdagen zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben gewoon iets met halfbakken stukjes vlees, baklucht in de gordijnen en kleding en bakplaten die eigenlijk altijd iets te langzaam, of juist te snel, gaan. Waarom we dan gourmetten? Het is gewoon oergezellig! Ook kinderen vinden gourmetten vaak een hele beleving. Met deze gerechtjes en andere tips weet je zeker dat ook het gourmetten met kinderen een daverend succes gaat worden. Zie je op tegen die vieze lucht na het gourmetten? We geven ook een tip hoe je huis weer schoon ruikt na het gourmetten.

Kinderen vinden het ontzettend leuk om zelf klaar te maken wat ze lekker vinden. Als je gaat gourmetten met kinderen scoor je als ouder sowieso punten. Alleen: er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Veiligheid bijvoorbeeld. Om zelf als ouders ontspannen te kunnen genieten van je eten, is het handig om wat kleine veiligheidsmaatregelen in acht te nemen (al moet je natuurlijk wel blijven opletten). Daarnaast heb je altijd dat kinderen bepaalde dingen gewoon niet zo heel lekker vinden. Eigenlijk eten ze bijna geen vlees maar juist de bijgerechten. Met een paar kindvriendelijke gerechtjes sla je nooit de plank mis.

Gourmetten met kinderen: voordat je gaat beginnen

Voordat de gourmetpannetjes of platen worden aangezet, is het handig om te kijken naar een paar belangrijke dingen. Bijvoorbeeld: de veiligheid. Zijn je kinderen oud genoeg om zelf te gourmetten of is het toch verstandiger om dit aan een volwassene over te laten. Door ieder kind naast een volwassene te zetten geef je ze de ruimte om misschien toch iets ‘zelf’ te doen, maar op een manier dat je er zelf bovenop zit.

Let daarnaast op de bekabeling. Het laatste waar je aan wil denken is dat je overenthousiaste kind langs de tafel rent en per ongeluk een gloeiend hete bakplaat van tafel trekt. Leg eventuele stekkers dus zo hoog mogelijk en zet hier geen kinderen bij de buurt. Bij gourmetten gebeurt het weleen dat het boter gaat spetteren. Meestal ongevaarlijk, maar desondanks doet het best zeer. Door kinderen toch op veilige afstand van de gourmetplaat te houden voorkom je dat ze onverhoopt toch hete boter op het huidje of (nog erger) in de oogjes krijgen.

Snel punten scoren: kerstdiner-tip!

Jaaaa het komt er weer aan: het kerstdiner op school. Je hebt de leukste outfit voor jouw kerst(b)engel al klaar liggen. Je hebt al een mooi kapsel bedacht en kan niet wachten om jouw schatje op de foto te zetten bij…

 • Bianca Ochse

Afleiding voor tijdens het gourmetten met kinderen

Kinderen hebben nu eenmaal een iets kortere aandachtsboog. Lang (na)tafelen is dus meestal niet voor ze in de wieg gelegd. Zorg dus voor een extra tafeltje waar ze iets leuks kunnen gaan doen als ze zich even vervelen tijdens het bakken. Dit voorkomt ook weer dat je binnen een half uur tien hyperactieve kinderen door het huis hebt rennen. Wat dus, in combinatie met gourmetten en kinderen niet bepaald handig is.

Top 3 gourmetstellen met kinderen

Gezellig met de hele familie uitgebreid aan tafel koken, dat doe je met een gourmetstel op tafel. Een gourmetstel wordt geleverd met meerdere pannetjes en heeft een platte, geribbelde of stenen plaat of een combinatie van deze. De geribbelde bakplaat zorgt voor de strepen op je vlees of groente. Bij een platte bakplaat hoef je vaak geen olie te gebruiken. Voor gourmetten kun je vlees gebruiken, maar vegetarisch gourmetten kan ook makkelijk door groente te grillen. Gourmetstellen in alle maten.

Dit is de top 3 gourmetstellen voor gezinnen met kinderen.

 1. Princess Raclette Pure – voor 8 personen
 2. Emerio 3-in-1 – Pizzarette – 6 personen
 3. Tefal Inox & Design gourmetstel – 10 personen

Kindvriendelijke gourmetgerechten

Zelf kan je waarschijnlijk niet wachten op een lekker stukje lam, gebakken uitjes en champignons. Helaas zijn dit nu net van die gerechtjes waar je kinderen niet perse blij mee maakt. Ook biefstuk is voor de meeste kinderen geen goed idee, omdat dit vlees dikwijls wat taai is om te kauwen. Gelukkig zijn er nog genoeg dingen waar je uit kan kiezen om het gourmetten met kinderen zo leuk mogelijk te maken.

 • Hamburgertjes
 • Knakworstjes
 • (Indien je gourmetset ook pannetjes heeft) Pannenkoekenmix, zodat ze zelf pannenkoekjes kunnen maken
 • Gehaktballetjes
 • (Dunne plakjes) kipfilet
 • Mini slavinken
 • Vissticks
 • Kibbeling
 • Sate

Lekker Voor erbij

 • Aardappelschijfjes
 • Ei (hetzelfde idee als met de pannenkoeken)
 • Geraspte kaas
 • Reepjes paprika
 • Komkommer
 • Cherrytomaatjes (snijd deze in kwarten als je kinderen jonger dan zes jaar zijn ivm verstikkingsgevaar)
 • Nacho’s (Doritos zijn ook goed!)
 • Stokbrood (natuurlijk)
 • En natuurlijk wat zoetigheid voor als je kind zelf pannenkoekjes of poffertjes maakt

Tips tegen de gourmetgeur

Vieze geurtjes in huis na het gourmetten? Dit kun je voorkomen! Zet tijdens het gourmetten toch het liefst een raam of deur open zodat zoveel mogelijk van de geur naar buiten kan. Je kan eventueel ook de afzuiger aanzetten om het gros van de lucht te verdrijven. Dat je kleding, haar en eigenlijk alles de dagen daarna nog naar gourmet ruikt is bijna een gegeven. Gelukkig kom je ver door alles even te wassen, luchten en schoonmaken. Volgend jaar mag je nog een keer gezellig gourmetten met de kinderen tijdens de feestdagen.

Bij de feestdagen hoort een gourmet. Gourmetten met kinderen kan uitdagend zijn. Dit zijn tips en leuke gerechtjes om het een feest te maken.

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen