Waar ben je naar opzoek?

Tips voor ouders: hoe maak je het tandenpoetser leuker en makkelijker?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips voor ouders: hoe maak je het tandenpoetser leuker en makkelijker?

Op de een of andere manier hebben de meeste kinderen een gruwelijke hekel aan tanden poetsen. Ik raak vaak in gesprek met ouders wiens kinderen het een crime vinden om tanden te poetsen en waarbij het elke ochtend en avond een strijd is. Als ouder ben je daar misschien een keer klaar mee maar het is en blijft belangrijk om de tanden van je kinderen gezond te houden, zelfs melktanden, en dus goed te verzorgen. Ook als je kinderen het duidelijk niet leuk vinden. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ga je die ‘strijd’ op een goede manier aan?

De cijfers liegen er niet om. Een groot gedeelte van de kinderen heeft al tandbederf voordat ze naar school gaan. De oorzaak: niet goed poetsen! Wanneer de tanden van de kinderen niet gezond zijn kan dat pijnlijk zijn en leidt het ook tot veel andere problemen op latere leeftijd. Goede mondzorg is dus erg belangrijk!

Een goed begin is het halve werk… Kinderen moeten minimaal twee keer per dag hun tanden poetsen en minimaal 2 minuten per keer poetsen. Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar als het zo’n strijd is?

Ik heb een aantal tips verzameld (mede door hulp van andere ouders) waar je wat aan kan hebben om je kind te helpen motiveren tanden te poetsen.

1. Laat je kind zijn eigen tandenborstel kiezen

Kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Zeker als er een idool op hun tandenborstel staat! Plaatjes doen het dus altijd goed.

2. Om de beurt poetsen

Eerst mama, dan je kind, dan mama… Het helpt echt! En het is ook nog eens gezellig.

3. Maak het leuk!

Waarschijnlijk probeer je dat al te doen maar maak er een spelletje van. Maak er een wedstrijdje van wie het langste kan poetsen, zet een muziekje van 2 minuten op en binnen die tijd moet je je tanden poetsen en laat je kind de andere dag een liedje kiezen.

Lees ook: Tips: Eerste Hulp Bij… Tandenpoetsen!

4. (let op: werkt niet bij iedereen) Maak ze bang!

Mijn kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Als ik zeg dat de tandarts anders een tand moet trekken of moet boren, dan gaan ze heel snel en grondig hun tanden poetsen. Verder zijn ze niet bang voor de tandarts maar ze willen hun ‘zaakjes’ wel goed op orde hebben. Deze tip werkt dus alleen voor kinderen die vervolgens niet bang worden voor de tandarts.

5. Maak er niet teveel ‘een ding’ van

Leg niet teveel nadruk op het poetsen van hun tanden. Hoe meer druk, hoe meer ze zich er tegen gaan verzetten en hoe lastiger het wordt.

6. Gebruik een zandloper

Dit vinden de meeste kinderen echt mega interessant. Zeker de moeite waard om te proberen!

7. Zoek een fijne tandarts

Misschien niet waar je meteen aan denkt maar een fijne tandarts met persoonlijke service (en natuurlijk kwaliteit) kan ik je wel aanraden. Zeker wanneer je met kinderen een tandarts moet bezoeken is het belangrijk dat ze goed weten om te gaan met kinderen en zij ze op de juiste manier kan benaderen.

Lees ook: Die eerste schoolperiode, wat een (on)rust

Woon jij in Amsterdam dan zou ik je graag meer vertellen over Tandarts Jordaan. De tandarts in het centrum van Amsterdam waar de focus ligt op kwaliteit en persoonlijke service. Ze hanteren ook hele fijne openingstijden zodat je geen vrij hoeft te nemen van je werk. Tevens zijn ze op zondag open. Ideaal ook wanneer je met de kids heen moet. Ze staan erom bekend dat ze uitgebreid de tijd nemen om te luisteren naar je wensen en een totaalbeeld te vormen van je mondgezondheid. Aan de hand daarvan maken ze een zorgplan en een kostenbegroting zodat je altijd weet waar je aan toe bent en je niet voor verrassingen komt te staan. Ga je voor het eerst met je kind(eren) naar de tandarts? Maak je geen zorgen; bij deze tandarts weten ze hoe daarmee om te gaan en op hun site bereiden ze je alvast voor.

Dit is een gesponsorde blogpost | Photo by rawpixel.com from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen