Waar ben je naar opzoek?

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

12 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Half jaar Curacao: dit moet je weten!

Inmiddels is het een jaar geleden dat wij de beslissing hebben genomen om een half jaar naar Curacao te gaan. Ons plan was om een half jaar op Curacao te wonen en te kijken hoe het zou zijn om als gezin weg te gaan uit Nederland. Een half jaar eens wat anders zien van de wereld, wonen en werken op een andere plek. Dat is ons zo goed bevallen dat we inmiddels een huis hebben gekocht op Curacao en hier voor onbepaalde tijd blijven wonen. Elke dag krijg ik vragen over wonen en werken op Curacao. Daarom heb ik dit blog geschreven. Een half jaar Curacao: waar moet je aan denken, rekening mee houden en wat moet je weten?

Wil je meer lezen over onze avonturen op Curacao?
Hier vind je alle blogs over (wonen op) Curacao!

De tijd is zo ontzettend snel gegaan. Toen ik schreef dat we voor een half jaar naar Curacao zouden gaan, leek dat nog zo ver weg. Inmiddels wonen we hier al ruim 8 maanden en komen we voorlopig niet terug naar Nederland. We hebben ons uitgeschreven in Nederland en sinds kort zijn we officieel inwoners van Curacao.

Sinds we op Curacao wonen en ik hier over blog, vlog en over deel op Instagram, krijg ik dagelijks veel berichten van Nederlanders met vragen over wonen, werken en leven op Curacao. Vorige week ben ik met mijn dochter live gegaan op Instagram en hebben we heel veel vragen kunnen beantwoorden. Deze live is terug te zien op mijn Instagram feed. Ik vind het leuk om te delen over ons leven hier en hoe wij dat doen zodat ik andere hier ook mee kan helpen en inspireren.

Het lijkt makkelijk ‘om even weg te gaan’ (en vervolgens te emigreren) maar er komt best wat bij kijken: je moet veel regelen, je krijgt heimwee, kinderen willen terug naar Nederland en je loopt tegen muren aan. Maar de ‘nadelen‘ zijn nog altijd in de minderheid bij de voordelen die het emigreren naar Curacao ons brengt en al heeft gebracht.

Lees verder onder de afbeelding!

Half jaar wonen Curacao

Een half jaar Curacao?

Ik hoop dat ik je met mijn blogs kan helpen bij de zoektocht wat je moet regelen voor een half jaar Curacao of als je hier langere tijd wil gaan verblijven. Mijn blogs zijn eerlijk, ook over het leven hier en waar we tegenaan lopen maar ook over de voordelen. Bovenal is het gewoon heel tof en een geweldige ervaring die ik iedereen zou aanraden.

Waar moet je rekening mee houden voor een half jaar Curacao?

Als je mijn blogs leest, mij volgt op Facebook of Instagram lijkt het misschien makkelijk; ‘een half jaar naar Curacao te gaan’. Maar in de praktijk valt dit best tegen. Er zijn best wel wat factoren waar je rekening mee moet houden die je kunnen afschrikken. Hier zal ik je dan ook vertellen waar je rekening mee moet houden als je van plan bent een half jaar te gaan wonen en werken op Curacao of gewoon een half jaar een sabbatical wil nemen met je gezin.

Huisvesting op Curacao

Ik krijg dagelijks berichten van mensen die voor langere tijd naar Curacao gaan of willen gaan en op zoek zijn naar huisvesting en of ik nog wat weet. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er momenteel meer vraag dan aanbod is wat huizen betreft.

Toen wij een huis zochten op Curacao was het hier nog coronatijd. Er kwamen nog weinig toeristen en veel (vakantie) woningen stonden leeg. Wij hebben toen huiseigenaren van vakantiewoningen benaderd met de vraag of we voor long term een huis konden huren. Uiteindelijk is ons dat gelukt maar wel met de kanttekening dat dit veel geld heeft gekost. Wij hadden dit ingecalculeerd maar het is niet een bedrag wat je maandelijks zomaar even op tafel legt. Daarbij kwamen bovenop de huurkosten ook nog de kosten van de schoonmaak en electra en water.

Wat mij opvalt is dat als mensen erover nadenken om voor een half jaar naar Curacao te gaan, ze zich als eerste richten op Jan Thiel. Wij hebben ook jaren op Jan Thiel gezeten maar dat was voor vakantie. Op Jan Thiel wonen is wel heel anders. Zeker wanneer je kinderen hebt en je hier leeft. Houd bij het zoeken van huisvesting ook zeker rekening met waar de kinderen naar school gaan. De afstanden op Curacao zijn niet groot maar het is er wel druk, de wegen zijn slecht en je staat vaak in de file.

Zoek je een huis op Curacao voor een half jaar? Dat is al lastiger dan wanneer je een huis zoekt voor langere tijd. Wil je een gemeubileerd huis dan wordt dit ook een lastig verhaal. Dan moet je echt al uitwijken naar vakantiewoningen waar je een deal mee kan sluiten. Er zijn weinig gemeubileerde huizen te huur op Curacao.

Mijn tip is altijd: kom naar Curacao en ga vanuit hier kijken waar je wil wonen, hoe de afstanden zijn en wat voor huis je zoekt. Vanuit hier wordt een huis zoeken veel makkelijker.

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

Een verre reis maken met kinderen hebben wij regelmatig gedaan. Al op jonge leeftijd zijn we met ze gaan vliegen: korte vliegreizen naar Griekenland of Italië maar ook lange vliegreizen naar Gran Canaria, Sint Maarten, Bonaire en een paar keer…

 • Linda Bosscher

School op Curacao

Heb je schoolgaande kinderen? Dan kun je dit blog lezen over hoe wij het hebben gedaan met naar school gaan op Curacao. Daar staan al veel tips in.

Als je kinderen in Nederland naar school gaan dan moet je eerst contact opnemen met de directie en over jullie plannen vertellen. Daarna word je doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar en gaat die kijken of je een vrijstelling krijgt van de leerplicht in Nederland. Wij hebben een vrijstelling van de leerplichtambtenaar gekregen voor één jaar. Daarbij moesten we wel kunnen aantonen dat onze kinderen op een andere school stonden ingeschreven.

Op Curacao heb je openbare scholen en privé scholen. De openbare scholen hanteren behoorlijke wachtlijsten en je komt er niet zomaar binnen. Je moet aan best wat eisen voldoen en op deze scholen moet je Papiaments leren. Onze kinderen gaan naar een privé school. Dit is een Nederlandstalige school met erkend Nederlands onderwijs. Het ‘nadeel’ is dat je hier behoorlijk wat geld voor moet neerleggen want per kind moet je per schooljaar betalen.

Als je vanuit de overheid uitgezonden wordt naar Curacao voor werk, dan zijn er regelingen dat de school betaald wordt. Hoe dat precies zit weet ik niet maar daar kun je je werkgever naar informeren. Ga je op eigen gelegenheid naar Curacao dan zal je deze kosten zelf elk jaar moeten betalen.

Wil je meer weten over de scholen op Curacao? Hier vind je veel bruikbare informatie!

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

Bijna een half jaar geleden postte ik op Instagram een foto met de mededeling dat wij voor een half jaar naar Curacao zouden gaan. Wat leek dat toen nog ver weg maar de tijd is snel gegaan. We hebben de…

 • Linda Bosscher

Verblijfsvergunning (VRW verklaring)

Je mag 180 dagen op Curacao verblijven zonder ‘verblijfsvergunning’ en als toerist. Als je langer blijft dan 180 dagen (je gaat voor langer dan een half jaar naar Curacao) moet je een VRW verklaring aanvragen. Als je gaat wonen, werken of stage lopen op Curacao en er langer dan 180 dagen verblijft moet je een VRW verklaring aanvragen.

Er zijn verschillende VRW verklaringen die je aan kunt vragen: voor stages, voor werken en op basis van eigen middelen. Op basis van eigen middelen hebben wij een VRW verklaring gekregen. Wij hebben moeten aantonen dat we beschikken over voldoende eigen middelen om te kunnen wonen op Curacao. Wij werken hier dus niet en zijn niet afhankelijk van Curacao.

Wil je gaan werken op Curacao? Informeer dan goed naar de mogelijkheden. Kom niet op de pof deze kant op met de instelling ‘ik zie wel’. Dan kom je van de koude kermis thuis. Bereid je goed voor als je zonder eigen middelen naar Curacao komt. Tenzij je wordt uitgezonden vanuit de Nederlandse overheid of een ander bedrijf, anders wordt het een lastig verhaal.

Het aanvragen van een VRW kost tijd én geld. Als je je VRW aanvraag ingediend hebt mag je vanaf dan al wel op Curacao verblijven. Vind je het lastig om een VRW zelf aan te vragen? Dan kun je hier ook iemand voor in de arm nemen. Wij hebben dit destijds laten aanvragen door Inki van I for all.

Wil je weten wat je allemaal moet regelen voor een half jaar Curacao? Lees mijn blog!

Het leven is duur

Regelmatig krijg ik de vraag of het betaalbaar is om op Curacao te wonen. Het leven is hier duur! Omdat alles per boot aangevoerd moet worden zijn de boodschappen erg duur. Om je een indicatie te geven van de prijzen in de supermarkt, zie onderstaande foto’s. Dit zijn prijzen in guldens, neem hier de helft van en je hebt de euro prijzen.

Als je boodschappen gaat doen moet je goed kijken naar de prijzen. Nederlandse producten zijn sowieso veel duurder. Locale winkeltjes zijn weer goedkoper maar hebben niet altijd alles. Wij zijn wel heel anders boodschappen gaan doen en gaan eten op Curacao. Door de warmte eten we hier ‘makkelijker’. Een salade, pasta of vlees met sla en stokbrood. Veel producten kopen wij niet meer. Voor een zak chips betaal je 8 euro en de helft ervan is lucht.

Groente en fruit is erg duur maar brood en vlees is dan weer goedkoper. Voor brandstof betaal je hier ook veel minder dan in Nederland maar voor gas, electra en water weer extreem veel.

Taxi mama

Op Curacao ga je niet fietsen. De wegen zijn onveilig, er wordt hard gereden, mensen rijden er zonder verlichting en er wordt ook met alcohol op achter het stuur gekropen. Realiseer je dat je hier alles met de auto moet doen. Kinderen naar school brengen, speelafspraakjes en naar sportclubjes.

Als je van A naar B moet kan het zijn dat je lang onderweg bent. Zeker als je richting Jan Thiel moet dan sta je altijd in de file op de Caracasbaaiweg. Dat was voor ons ook een reden om niet in die buurt te gaan wonen. De afstanden zijn niet groot maar je bent vaak lang onderweg.

Kinderen zijn dus ook afhankelijk van de ouders. Als ze naar school willen of afgesproken hebben met vrienden dan moeten ze gebracht worden. Onze kinderen waren in Nederland erg zelfstandig en gingen op de fiets overal naartoe. Dat is hier ondenkbaar.

Op Blue Bay, waar wij wonen, kunnen ze zich wel vrij bewegen. We hebben hier elektrische steps waarmee ze van A naar B gaan of rondjes op het park kunnen rijden. Dat vind ik wel een voordeel aan wonen op een (beveiligde) community, dat ze hier toch nog wat bewegingsvrijheid hebben.

Half jaar Curacao? Neem je eigen spullen mee!

Ga je voor een half jaar naar Curacao? Neem vooral genoeg eigen spullen mee en stop de koffer vol! Alles waar je in Nederland aan gewend of gehecht bent is hier niet verkrijgbaar 😉 Onderbroeken van de Hema, badkleding voor de kinderen, badslippers en schoenen. Het is vreselijk om het hier te vinden. Ze hebben hier alles wel maar vaak ontbreekt het aan de juiste maat of het materiaal van de kleding staat mij niet aan.

Wij zijn met 10 koffers naar Curacao gekomen: één koffer kleding en één koffer speelgoed. Voor het eerste half jaar was dat prima. Onze zoon nam zijn Xbox mee, mijn dochter al haar kralen om sieraden te maken en mijn andere dochter nam Playmobil mee. Na een paar maanden begonnen we wel eigen spullen te missen. Een eigen bed, mijn koffiezetapparaat en het gemak van alles wat je in Nederland hebt.

Kortom: ga je naar Curacao? Stop vooral je koffers vol of neem desnoods een extra koffer mee!

Lees verder onder de afbeelding!

Half jaar wonen Curacao

Veiligheid

Wij hebben ons nog niet onveilig gevoeld op Curacao maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. Ga ‘s avonds niet alleen over straat, zoek bepaalde buurten niet op en laat geen spullen in je auto liggen. Denk verstandig na en dan kom je al een heel eind. Voelt het ergens niet goed? Ga er dan niet heen of parkeer je auto er dan niet.

Qua veiligheid moet je ook goed nadenken in het verkeer. Dagelijks gebeuren er veel ongelukken. Koop of huur een goede grote auto waar je je veilig in voelt. Houd afstand in het verkeer en pas ook op als het geregend heeft. Dan zijn de wegen erg glad en ligt er veel water op de weg.

Heimwee

Als je naar een ander land gaat is in het in het begin allemaal leuk en nieuw maar op een gegeven moment kan het zijn dat je heimwee krijgt. Een half jaar Curacao brengt voor- en nadelen met zich mee.

Onze kinderen missen met vlagen wel de dingen uit Nederland. Opa en oma, vriendjes en vriendinnetjes maar ook de seizoenen en het gemak van Nederland. Op Curacao is het leven gewoon zo anders. Het is appels met peren vergelijken en je kunt het ook niet vergelijken maar soms missen we wel echt ons huis in Nederland en de voordelen van Nederland. Ons grote voordeel is dat we ons huis in Nederland nog hebben. In de zomer gaan we 5 weken terug en we kunnen naar ‘huis’ wanneer we willen. Wij vinden dat wel heel fijn!

Ik ben heel blij dat we hier nu een eigen huis hebben en we dit weer als ‘thuis’ kunnen maken want we misten wel echt een eigen thuis en eigen spullen. Nu de kinderen hun eigen kamer weer hebben, die ze zelf mogen inrichten en eigen mogen maken, wordt de heimwee ook minder.

Al met al is het emigreren naar een ander land letterlijk en figuurlijk één grote reis. We leren hier allemaal heel erg veel van en het is ook niet altijd leuk maar de voordelen wegen nog altijd op tegen de nadelen.

Niet iedereen hoeft last te krijgen van heimwee maar houd er wel rekening mee dat het tegen kan vallen, dat je jezelf tegenkomt, tegen problemen aanloopt of het liefst het eerste vliegtuig terug naar huis pakt.

Wat ook een fijn idee is: tussen Curacao en Nederland is er een goede vliegverbinding dus als je zou willen (of zou moeten) ben je binnen 14 uur in je eigen huis in Nederland.

Lees verder onder de afbeelding!

Half jaar wonen Curacao

Alles duurt lang

Houd er rekening mee dat Curacao geen Nederland is. Iets wat je in Nederland binnen no time geregeld hebt kan hier dagen (of weken) duren. We zijn al een tijd bezig om internet over te sluiten op onze naam (van de oude bewoner van ons huis). Je wordt bij instanties van het kastje naar de muur gestuurd en moet je om één ding te regelen langs meerdere loketten. Soms kunnen we het prima handelen maar af en toe kun je hier best gefrustreerd van raken. Iets regelen duurt lang en soms ben je een ochtend onderweg. Dat kost best wat tijd en daar heb je niet altijd zin in.

Voordelen half jaar Curacao

Deze blog is geschreven om je te informeren waar je rekening mee moet houden als je een half jaar naar Curacao gaat. Of misschien ga je zelfs langer. Dan kunnen bovenstaande tips ook erg handig zijn. Het wonen op Curacao geeft ons vooral veel voordelen.

Voordelen wonen op Curacao als gezin

In 2009 kwamen wij voor het eerst op het eiland Curacao. Ik was zwanger van onze oudste. Daarna zijn we hier nog een paar keer met kinderen op vakantie geweest. Niet wetende dat wij hier in 2021 een huis zouden…

 • Linda Bosscher

Welke voordelen wonen op Curacao

Ik heb al eerder een blog geschreven over de voordelen van wonen op Curacao als gezin maar kort samengevat zijn dit de grootste voordelen:

 • Er zijn hier weinig verplichtingen
 • Het eilandleven doet onze gezondheid goed
 • Veel tijd samen met ons gezin
 • Simpeler leven
 • Weinig afleiding
 • Altijd mooi weer
 • Veel buiten
 • Vroeg eruit, vroeg naar bed (veel slaapuren)
 • Vrijheid
 • Het gevoel hebben dat je leeft
 • Andere landen ontdekken vanaf Curacao

Dagelijks doe ik op Instagram ‘verslag van ons leven’ op Curacao. Heb jij vragen over een half jaar Curacao? Je mag mij altijd een berichtje sturen!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen