Waar ben je naar opzoek?

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

7 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

Bijna een half jaar geleden postte ik op Instagram een foto met de mededeling dat wij voor een half jaar naar Curacao zouden gaan. Wat leek dat toen nog ver weg maar de tijd is snel gegaan. We hebben de afgelopen maanden veel geregeld. Een VRW aanvraag gedaan én goedkeuring gekregen, een huis gevonden waar we gaan wonen én een school op Curacao gevonden waar de kinderen heen gaan. Ik heb veel vragen gekregen over onze (tijdelijke) verhuizing maar als er één vraag is die veel werd gesteld dan was het wel: hoe doen jullie dat met kinderen en school? In dit blog zal ik je daar dan ook antwoord op geven.

Wat wij op Curacao gaan doen kun je hier lezen!

Bijna verhuizen naar Curacao

Vanaf het moment dat we besloten voor een half jaar weg te gaan, stonden we al met één voet op het eiland. Als je dan eenmaal de knoop door hebt gehakt, dan wil je het liefst zo snel mogelijk beginnen aan je avontuur. Helaas moesten we toen nog even wachten. De tijd is voorbij gevlogen, over 3 weken stappen we al in het vliegtuig om te verhuizen naar Curacao. In eerste instantie gaan we hier voor 6 maanden wonen. Een retourticket is geboekt maar de toekomst en mogelijkheden liggen voor ons open. Wie weet verlengen we ons verblijf wel. 

Lees verder onder de afbeelding!

Wonen op Curacao: meest gestelde vragen!

Na onze aankondiging heb ik heel veel berichtjes gekregen van gezinnen (en ook leuke contacten gelegd!) die ook een grote stap gaan nemen en naar Curacao verhuizen, een wereldreis gaan maken met hun kinderen of dromen van zo’n avontuur. Mijn blogs over Curacao doen het goed in Google. Dat is te merken aan de vragen die ik dagelijks krijg over alles wat te maken heeft met ‘wonen op Curacao’. 

De twee meest gestelde vragen die ik kreeg waren: “wat doe je met je huis” en “hoe doen jullie dat met school?” Wat we met ons huis doen kun je hier lezen! Hoe we het met school oplossen? Het antwoord is dat onze kinderen gewoon naar school gaan op Curacao. Hier zal ik even wat meer over vertellen in dit blog.

School op Curacao: hoe regelen wij dit?

Wanneer je besluit om voor een langere periode naar het buitenland te gaan dan zijn er verschillende opties betreft school. 

Omdat wij eerst voor 6 maanden naar Curacao gaan, zijn wij niet verplicht om ons uit te schrijven in Nederland. Wanneer wij langer dan 8 maand weg zijn, dan zijn we wel verplicht om je uit te schrijven. Wij hebben ervoor gekozen om eerst ingeschreven te blijven staan in Nederland. Dat betekent ook dat wij bij de leerplichtambtenaar moeten aangeven dat wij met onze kinderen uit Nederland vertrekken en ook moeten kunnen aantonen dat ze staan ingeschreven op een school in het buitenland.

Uitschrijven school Nederland

We moesten ze uitschrijven op de school in Nederland. Helaas hebben we niet de zekerheid dat ze, als we terug zouden komen, weer in dezelfde klas geplaatst kunnen worden. De afgelopen maanden heb ik met regelmaat contact gehad met de directeur van school over papierwerk en de (terug) plaatsing op school. Hij is erg meedenkend en zal ook zeker zijn best doen om ze te laten terugkeren in hun ‘oude’ klas maar de toezegging kan hij niet geven. 

Wij vonden dat jammer maar het was voor ons geen reden om niet te gaan. De kinderen zijn dus bij het starten van de zomervakantie uitgeschreven op hun ouder school. Een bewijs van uitschrijving moest ik ook aanleveren op hun nieuwe school.

Op Curacao wonen: dit moet je regelen!

Twee maanden geleden deelde ik met jullie in een blog dat wij op Curacao gaan wonen. De tijd tikt voorbij en we zijn nu nog 12 weken verwijderd van onze emigratie naar Curacao. Zo ver weg als het nog leek…

  • Linda Bosscher

Vrijstelling onderwijs Nederland

Dit alles moet ik ook overleggen met de leerplichtambtenaar. Ik heb een bel-afspraak met onze leerplichtambtenaar gehad en de situatie voorgelegd. Wij kregen meteen een akkoord mits wij konden aantonen dat ze in het buitenland naar school zouden gaan. Voor het schooljaar 2021/2022 hebben wij een ‘vrijstelling’ gekregen. Dat houdt in dat ze weten waar je kinderen zijn. Het is wel de bedoeling dat ze elders onderwijs genieten. Dit heeft alles te maken met dat wij nog ingeschreven staan in Nederland. 

Onderwijs en school op Curacao

Op Curacao heb je verschillende basisscholen. Het onderwijsstelsel is in grote lijnen vergelijkbaar met het systeem in Nederland. Je kind kan op Curacao naar het kinderdagverblijf, de peuterschool, het Funderend Onderwijs (basisschool) en daarna naar de middelbare school (VMBO, Havo/ VWO). Het Nederlandstalige onderwijs op Curacao gaat onder controle van stichting NOB en is kwalitatief gelijk aan het onderwijs in Nederland. Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) verzorgt Nederlands onderwijs voor Nederlandse en Vlaamse kinderen in het buitenland. 

Ook wordt er op Curacao Papiamentstalig onderwijs gegeven. Dit onderwijs is acceptabel maar soms wel minder dan het Nederlandstalige onderwijs. Papiamentstalige scholen zijn reguliere lokale scholen en die hebben vaak niet veel budget. Het kan ook voorkomen dat het middelbaar onderwijs niet voldoende lesboeken heeft de eerste periode van het schooljaar omdat deze niet op tijd besteld zijn. Op reguliere scholen kom je ook niet zo makkelijk binnen. Je moet vaak al iemand kennen of op een wachtlijst staan. Kinderen die op het eiland wonen, worden eerst toegelaten. Wat logisch is!

School op Curacao: Funderend Onderwijs

Voor het Funderend Onderwijs op Curacao zijn vier mogelijkheden:

  • Scholen op Curacao waar les gegeven wordt in Papiaments
  • Scholen op Curacao waar les gegeven wordt in de Nederlandse taal
  • Particuliere scholen op Curaçao waar les gegeven wordt in de Nederlandse taal
  • De International School of Curacao

Onze kinderen gaan naar een privéschool: De Schroederschool. De grootste privéschool van Curacao, gelegen in de wijk Julianadorp en op een steenworp afstand van het resort waar we gaan wonen. Hier gaan veel kinderen heen van ouders die uitgezonden zijn door de Nederlandse overheid. Doordat er vaak veel nieuwe kinderen komen, zijn de kinderen op school gewend om te gaan met nieuwkomers. 

Dat onze kinderen naar een privéschool gaan is dan ook een bewuste keuze. Ze spreken geen Papiaments; dit is een volledig Nederlandstalige school. De overgang van een Nederlandse school verloopt soepel, kleinere klassen, er is geen uniform verplichting, ze gebruiken veel dezelfde lesmaterialen en methodieken als in Nederland en we willen ze goed onderwijs bieden. Het ‘nadeel’ van een privé school is (wat je ook weer als voordeel kan zien) is dat je deze zelf moet betalen. 

Vakantie Curacao met kinderen

Een verre reis maken met kinderen is goed te doen. Inmiddels hebben wij al wat ervaring. Ongeveer één of twee keer per jaar maken wij een korte vliegreis naar familie in Italië en we gaan regelmatig naar een verre bestemming….

  • Linda Bosscher

Naar school op Curacao: Wat kost een priveschool?

Gezien de kosten is een privéschool niet de eerste keuze voor gezinnen. Als je kiest voor een privéschool dan moet je denken aan de volgende kosten (per school verschillen de kosten):

Let op: dit zijn prijzen uit 2021. Prijzen kunnen nu anders zijn.

  • Bij aanmelding op school moet je per kind inschrijfgeld betalen (ongeveer 1100 euro).
  • De kosten per kind per schooljaar (groep 1 t/m 8) zijn: NAF 12.781 (omgerekend 6041,90 euro).

Voordat wij onze kinderen hebben ingeschreven, hebben we een persoonlijke rondleiding op school gehad. Dat vonden wij heel prettig omdat je dan ook ziet waar je kinderen heen gaan. Voor de kinderen was dit ook heel fijn. Er zijn ook privéscholen die een wachtlijst hanteren. Toen wij onze kinderen inschreven, was er geen wachtlijst. Houd er wel rekening mee dat als je op Curaçao gaat wonen, je tijdig op zoek gaat naar een school en alvast contacten legt. 

Wil jij meer weten over (privé) basisscholen en middelbare scholen? Op deze website vind je een heel mooi overzicht van alle scholen + de eventuele kosten. 

Overige kosten: schoolspullen

Naast het inschrijfgeld en het schoolgeld komen er ook nog andere kosten bij kijken. Zo werken alle kinderen op een laptop. Je moet een eigen laptop aanschaffen (of meenemen) waar je kinderen op kunnen werken. Ook hebben ze daarvoor een goede schooltas nodig en zijn er schoolspullen nodig. 

Drie laptops en schoolspullen heb ik in Nederland al gekocht. De leukste schoolspullen koop je namelijk bij de HEMA en laat je die nou net niet hebben op Curacao. Bij de HEMA hebben ze hele fijne schooltassen met een vak voor de laptops. Voor de kids heb ik ook al fijne XL etui gekocht, een fluffy notitieboek voor de meiden om hun Curacao avonturen in op te schrijven en voor de pauze een broodtrommel en drinkbeker. 

School op Curacao

Scholen op Curacao: Middelbaar onderwijs

De komende maanden dat wij op Curacao verblijven gaan wij ook alvast middelbare scholen bezoeken. Ik heb al contact gehad met een middelbare school die naast de basisschool ligt. 

Onze oudste gaat dit jaar naar groep 8 maar wanneer wij langer blijven, zit hij op het voorgezet onderwijs. Op Curaçao kun je je kind prima naar het voorgezet onderwijs laten gaan. Als ze daar klaar zijn dan is het qua onderwijs ook wel klaar. Niet voor niets gaan ze vanuit Curacao naar Nederland om daar een beroepsopleiding te volgen. Als we langer op Curacao willen blijven dan kunnen we hier nog 5 jaar wonen en goed onderwijs krijgen. Ook hier geldt weer dat je verschillende soorten VO scholen hebt: privé VO scholen en je hebt reguliere VO scholen.

Heb je vragen over wonen op Curacao of scholen op Curacao?
Stuur mij gerust een berichtje op Instagram (waar je ook ons avontuur kan volgen) of laat een comment achter!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
  • Hi , Jolanda las je plannen en vindt het leuk om kontakt te houden .
    Mijn dochterzou ook teruggaan met een dochter die 9 wordt September 2022
    Ik zoek kontakten voor haar op .

  • jolanda zei

    beste Linda,
    dank je voor de info,
    ik ben van plan over 2.5 jaar te gaan verhuizen eerst voor 6mnd en daarna zien wel naar curacao.

    intussen weet ik al dat het best duur is overal waar je gaat dus dat schrikt me niet af.
    ik ben blij dat het op curacao toch iets makkelijker is om te blijven .
    ik bedoel als je de nodige stukken heb is dat je werk of verblijfs vergunning.
    stuk makkelijker.
    aangezien ik dit ga doen als alleenstaande mama met 2 die rond die tijd 12 en 16 zullen zijn dan jaa.
    kan ik alle info goed gebruiken.
    ik ben van Surinaams afkomst ik heb geleerd met weinig veel te kunnen en vooral niet boven je salaris te leven.
    dus als ik een dak boven ons hoofd kan hebben en alles hebben wat belangerijk is.why not go thrue it beach style ;0

    intussen is het 2022 mischien rond de tijd dat veel veranderd en iets makkelijker wordt of tegenover gesteld, maar 1 ding is zeker ik leef ernaar toe.

    ik zoek je weer op als de tijd zo ver is hoor hahahaha.
    dank je wel en geniet ze daar.

    jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 4 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 5 dagen geleden
  • 7 minuten lezen