Op Curacao wonen: dit moet je regelen!
Twee maanden geleden deelde ik met jullie in een blog dat wij op Curacao gaan wonen. De tijd tikt voorbij en we zijn nu nog 12 weken verwijderd van onze emigratie naar Curacao. Zo ver weg als het nog leek toen ik het nieuws deelde, zo dichtbij komt het nu. Twaalf weken gaan snel voorbij en we zijn druk (geweest) met de voorbereidingen van onze verhuizing. Op Curacao wonen brengt namelijk wel wat regelwerk met zich mee.
Toen ik het nieuws deelde van onze verhuizing ontplofte mijn inbox van de vragen en van berichten van gezinnen die ook deze stap hebben genomen of gaan nemen. Daarom zal ik in deze blog verder ingaan op wat je moet regelen als je (tijdelijk) op Curacao gaat wonen, want hier zijn veel vragen over.
Op Curacao wonen met onze kids
In mijn eerste blog over onze verhuizing naar Curacao ben ik al uitgebreid ingegaan op waarom wij deze stap nemen, waar we gaan wonen en hoe we het regelen met scholing van de kinderen. Toen ik die blog schreef hadden we alleen nog maar de tickets, het huis en de school geregeld. Maar als de kinderen op Curacao naar school gaan, dan moet er in Nederland ook nog één en ander geregeld worden.
Gelukkig hadden wij al heel snel een huis geregeld. We zijn naar Curacao gevlogen en zijn pro actief op zoek gegaan naar een woning. Tijdens ons verblijf hebben we twee woningen bekeken en met de laatste woning hebben we een huurcontract mee kunnen sluiten. We hebben daar de eigenaren ook ontmoet en alles meteen besproken. Voor ons eigen huis hebben we een oppas die 6 maanden op ons huis gaat passen.
Ook moesten wij een Verklaring van Rechtswege aanvragen en op internet las ik dat dit een lang proces kon zijn. Als we onze VRW aanvraag niet op tijd binnen zouden hebben, dan moesten we onze retour ticket ook gaan omboeken. Genoeg redenen dus om, meteen na thuiskomst uit Curacao, alles in gang te zetten en te gaan regelen.
Met het schrijven van deze blog kan ik zeggen dat alles rond is en dat we groen licht hebben om te gaan. In dit blog zal ik je dan ook alles vertellen over wat je moet regelen en aan welke kosten je moet denken als je (tijdelijk) op Curacao wilt gaan wonen.
Tijdelijk op Curacao wonen: Verklaring van Rechtswege aanvragen
Als je op Curacao wil gaan wonen, werken, beginnen met werken of wil rentenieren en langer wil blijven dan 6 maanden dan moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Nu hoor ik je denken: “Maar jullie gaan toch maar 6 maand?” Ja en nee! We gaan 6 maand maar officieel blijven we er 6 maand en 2 weken.
Als toerist mag je maximaal 6 maanden per 12 maanden op Curacao verblijven. Wij zijn er in het voorjaar ook geweest dus dat gaat van onze tijd af. Als wij geen VRW aanvragen dan moeten we dus binnen die 6 maand het eiland verlaten. Bij aankomst op Curacao moet je kunnen aantonen dat je 6 maand blijft en een retour ticket laten zien als ze daarom vragen. Ons retour ticket valt al buiten deze 6 maanden.
Ook houden wij de mogelijkheden open dat we langer blijven of (snel) terug gaan naar het eiland. Voor ons zijn er dus genoeg redenen om een VRW aan te vragen. Met een Verklaring van Rechtswege heb je onbeperkt en voor onbepaalde tijd toegang tot het eiland. Ook als je je op Curacao wilt laten inschrijven als inwoner (ongeacht of je er wel of niet gaat werken) dan moet je ook een VRW aanvragen.
Vraag je VRW op tijd aan
Het aanvragen van een VRW kan veel tijd in beslag nemen: tot 5 maand. Je moet veel documenten verzamelen en, als je niet op het eiland gaat werken, kunnen aantonen dat je zelfvoorzienend bent qua inkomsten zodat je geen aanspraak hoeft te maken op sociale voorzieningen. Omdat wij er niet gaan werken en dus niet op zoek zijn naar een baan, worden wij gezien als ‘rentenier’.
Ook al werken wij voor onszelf, dit ‘vakje’ kun je nog niet aanvinken op een VRW aanvraag 😉 We moesten dus kunnen aantonen dat we voldoende financiële middelen hebben voor ons en onze kinderen. Als je geen baan gaat zoeken (of gaat werken) op Curacao moet je per maand zo’n 2000 euro aan eigen geld binnen halen en dit kunnen aantonen. Je toont dit aan door een solvabiliteitsverklaring via je bank, bankafschriften in te dienen en aan te tonen waar jij inkomsten uit haalt.
Let op: Houd er wel rekening mee dat als je naar Curacao wil verhuizen en je werkzoekende bent, dat dit niet gemakkelijk zal zijn. Een baan vinden op Curacao is een uitdaging. In veel gevallen vragen ze ook van je dat je Papiaments spreekt en het liefst ook Spaans. Momenteel liggen de banen voor de lokale inwoners ook niet voor het oprapen, laat staan voor inwoners uit Nederland.
Bij het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege moet je ook nog de volgende documenten kunnen overleggen én een betaling doen voordat je alle formulieren verstuurd:
- Aanvraagformulieren VRW
- Trouwakte (indien getrouwd)
- Indien samenwonend: Notariële samenlevingsovereenkomst + bewijs dat je ongehuwd/ gescheiden/ weduwe/ weduwnaar bent
- Recente geboorteaktes volwassenen en kinderen
- Verklaring Omtrent Gedrag
- Inschrijfbewijs school
- Huisadres waar je gaat wonen op Curacao
- Huisadres in Nederland
- Kopies geldige paspoorten
Tip: Op de site van NaarCuracao.com vind je echt alles over het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege maar ook alle informatie over verhuizen, vakantie en tijdelijk wonen op Curacao.
Hulp bij VRW aanvragen
Je kan heel eenvoudig een Verklaring van Rechtswege aanvragen maar het gaat regelmatig mis. Als je ook maar iets verkeerd hebt ingevuld op je aanvraag, kun je weer opnieuw beginnen. Voor aan aanvragen van een verklaring van rechtswege hebben wij iemand in de arm genomen: Inki Brouwers van I for all.
Zij regelt alles omtrent verhuizingen, VRW aanvragen, emigraties en wonen/ werken op Curacao. Maarook als je op Curacao wil trouwen. Uiteraard kost dit wel geld maar ik vond het dit alles waard. Voor ons was het van belang dat we zo snel mogelijk, en zonder gedoe, onze VRW aanvraag in orde zouden maken. Inki heeft dit alles heel snel in gang gezet en wonder boven wonder hadden wij, een week na het indienen van de aanvraag, onze papieren binnen. Ben jij dus van plan om (tijdelijk) naar Curacao te emigreren? Dan kan ik je zeker aanraden om contact op te nemen met Inki Brouwers.
Onze Verklaring van Rechtswege is nu dus binnen. Wonder boven wonder heel snel ook! Bij aankomst op Curacao moeten wij nog de officiële stempels voor in ons paspoort halen.
Prive scholen Curacao
Tijdens ons verblijf op Curacao hebben we een school voor de kinderen uitgekozen. Het was heel fijn om deze school ook real life te bekijken en kennis te maken met de directrice, de school en de leerkrachten. Dit gaf ons een goed gevoel! We hebben meteen toegezegd dat we onze kinderen op deze school in wilden laten schrijven.
Als je op Curacao gaat wonen houd er dan rekening mee dat er verschillende scholen zijn. Er zijn reguliere scholen die gratis zijn maar waar de wachtlijsten lang zijn en privé scholen die je zelf moet betalen per kind wat er naar school gaat. Het voordeel van de privé scholen is dat er minder vaak wachtlijsten zijn. Het nadeel is dat het flink wat extra geld kost. Bij de reguliere scholen is een groot nadeel dat ze weinig budget hebben en met o.a. verouderde meubels zitten.
Netwerken
Het is niet zo makkelijk om op een school je kinderen in te schrijven. De site NaarCuracao.com zegt er dit over:
Houd er zeker ook rekening mee dat de wachtlijst “op z’n Curaçaos” gehanteerd wordt. Als iemand zijn of haar netwerkje kan gebruiken om een hogere plek te krijgen op de wachtlijst zal dit heel vaak succesvol ingezet worden. Dus als je vanuit Nederland keurig op tijd je inschrijving hebt gedaan, denk dan niet dat het daarmee wel goed zit: Blijf de school op een positieve manier ‘stalken’. Ga je vóór je emigratie al ter voorbereiding naar Curaçao, ga dan naar de school en maak persoonlijk kennis met de directeur.
Heb je al een netwerkje op het eiland (bv. van je toekomstige werk), vraag daar of ze toevallig iemand kennen die je kan helpen, bv. een bestuurslid van de school. Al dat soort contacten móet je inzetten indien mogelijk om je kans op succes te vergroten. Of anders gezegd: Stuur je alleen de inschrijving in (netjes volgens de regels) en doe je verder niets, dan is de kans groot dat je op de wachtlijst gepasseerd zal worden door de locals die wél hun netwerkje in zullen zetten.
Nederlandstalig onderwijs
Ook moet je er rekening mee houden dat niet op alle scholen volledig in het Nederlands onderwijs gegeven wordt. Er zijn drie privéscholen voor het basisonderwijs op Curaçao. De scholen Pipita, Klein College en de Schroederschool zijn volledig Nederlandstalige scholen op Curaçao die ook aangesloten zijn bij Stichting NOB. Deze stichting bevorderd het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland, en de hierbij aangesloten scholen werken met Nederlandse lesmaterialen en leerprogramma’s.
Kosten school Curacao
Wij hebben gekozen voor een privé school. Voor ons en onze kinderen was dit de beste keus. Ook omdat wij in eerste instantie maar voor 6 maand gaan.
We hebben maar één school bezocht. Dit voelde voor ons meteen goed én we konden een huis vinden in de buurt. Daarom hebben we ook meteen voor deze school gekozen. Als je op Curacao gaat wonen houd er dan wel rekening mee dat je dichtbij de school woont. Er kunnen op het eiland behoorlijke files staan. Ook al lijkt het eiland niet groot, de afstand van de ene kant naar de andere kant van het eiland kan daardoor best groot worden. Je hebt ook geen zin om uren per dag kwijt te zijn aan het halen en brengen van je kinderen.
Let op: Omgerekend naar euro’s kost een schooljaar per kind op een privé school ongeveer 5800 euro. Dit kan per school en per schooljaar verschillen.
Leerplicht
Je kan je kinderen heel makkelijk inschrijven op een school maar vergeet niet dat je het in Nederland ook goed moet regelen. Ga je voor een korte tijd op het eiland wonen, bespreek dit dan ook met de school in Nederland. Kan je kind terugkeren in zijn eigen groep?
Ook moet je contact opnemen met de leerplichtambtenaar en moet deze vrijstelling geven voor inschrijving onderwijs in Nederland. Je moet hierbij kunnen aantonen dat je kind in het buitenland naar school gaat of dat je op een andere manier onderwijs gaat geven. Als jij geen vrijstelling aanvraagt dan valt je kind nog onder de leerplicht en is je kind dus verplicht om in Nederland naar school te gaan.
Mijn tip is om het gesprek aan te gaan met de school in Nederland voor een warme overdracht naar de school op Curacao. Bij de inschrijving op de school op Curacao moet je ook gegevens en formulieren van kind overleggen. Bij ons is dit allemaal heel smooth gegaan met een goede samenwerking van beide scholen. Inmiddels hebben wij ook de goedkeuring vrijstelling van leerplicht schooljaar 2021/2022 binnen.
Let op: de vrijstelling van leerplicht gaat per schooljaar en dien je elk schooljaar opnieuw aan te vragen, als je in Nederland staat ingeschreven. Als je korter dan 8 maand uit Nederland vertrekt, mag je ingeschreven blijven staan als inwoner. Als je langer dan 8 maand weg bent, dan dien je uitgeschreven te worden.
Wat moeten we verder nog regelen?
Onze tijdelijke verhuizing komt steeds dichterbij. De schoolvakantie van de kinderen begint al over 7 weken en over 12 weken vliegen we naar Curacao. Voor die tijd hebben we in en om huis nog wat klusjes te doen en zijn we flink aan het opruimen. Ook heb ik extra koffers gekocht want per persoon nemen we 2 koffers a 35 kilo mee én 1 of 2 stuks handbagage. Het vraagt wel wat voorbereiding. Meer dan wanneer je maar 10 dagen op vakantie gaat. Voor een half jaar neem je toch andere dingen mee.
We moeten ook nog een huurauto regelen voor ons verblijf. Verder is eigenlijk alles geregeld en zijn we klaar voor vertrek. We kijken enorm uit naar ons avontuur en hebben er super veel zin in. We zijn heel benieuwd wat het avontuur ons gaat brengen!
Volg mij!
Heb je vragen over het (tijdelijk) op Curacao wonen? Laat vooral een berichtje achter of volg mij op Instagram. Ik vind het leuk om in contact te komen met gezinnen die ook (tijdelijk) elders op de wereld gaan wonen!