Waar ben je naar opzoek?

10 jaar bloggen; stoppen of doorgaan?

5 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
10 jaar bloggen; stoppen of doorgaan?

Hoi, ik ben Linda en ik ben blogger. Of, tegenwoordig noemen ze dat ‘influencer’. Vroeger keken ze me raar aan als ik zei wat voor werk ik deed. Ik schaamde mij er zelfs voor. Ik zag ze denken… Bloggen? Hoe verdien je daar je geld mee? In deze blog neem ik je mee in de wereld van de bloggers en influencers. Een keiharde wereld, altijd al geweest. Ik sta op een punt waarbij ik denk ‘ga ik er nog aan trekken’ of stop ik ermee?

Bloggen: De eerste mamablogger

Inmiddels blog ik ruim 10 jaar op mijn blog Love2BeMama. Ik heb al zoveel meegemaakt. Van de tofste persreizen tot de leukste opdrachten. Ik was één van de eerste mamabloggers. Kun je je niet meer voorstellen dat er 10 jaar geleden maar een handjevol ‘mamabloggers’ waren?

Nu is bloggen inmiddels een ‘baantje’ die veel mensen ambiëren maar serieus business voor mij. Maar als ik nu weer zou gaan beginnen met bloggen met de kennis die ik al heb, weet ik niet of ik een blog zou starten. Het lijkt allemaal erg leuk en dat is het ook maar er komt zoveel bij kijken en het is hard werken. Zeker nu.

Moordende concurrentie

Iedereen is tegenwoordig een influencer en het is niet altijd zo leuk meer. Zo moest ik vroeger bedrijven overtuigen van de kracht van bloggers, en overtuigen dat ze beter hier hun budget in konden steken dan in een advertentie op papier. Nu is er moordende concurrentie, stellen adverteerders heel veel onhaalbare eisen en willen ze echt het liefst niks betalen. Er worden geen reeële bedragen geboden voor een grote campagne. Omgerekend zou ik er dan nog geld op toe moeten leggen. Ohja en niet te vergeten dat blogger X veel minder vraagt….

Er zijn zoveel bloggers en influencers in opkomst die staan te springen om gratis producten en daar ook nog een hele campagne omheen willen draaien. Waarom zouden adverteerders dan bij ‘de oude rotten’ uit het vak hun budget neerleggen, als het ook gratis kan? We zijn weer terug bij vroeger. Je wordt door adverteerders niet (meer) op waarde geschat.

Ik werk niet gratis!

Ik krijg meerdere mailtjes per dag met budgetten om van te huilen. Als er al budget is. En daar moet ik dan nog serieus op gaan antwoorden. Men denkt dat je je vaste lasten wel kan betalen van een gratis stofzuiger. Leuk allemaal hoor maar als je overal ‘ja’ op zou zeggen, groeit je huis dicht met onnodige spullen. Ongevraagd spullen ontvangen wil ik niet meer. Als ik dan nog eens wat krijg, volgen de vele mailtjes met of ik er nog aandacht (gratis!) aan ga besteden. Ik werk alleen op basis van barterdeals als ik het product écht kan gebruiken, oprecht benieuwd naar ben en over wil schrijven.

Ik werk niet gratis! Mijn verdienmodel zijn advertenties, campagnes en affiliate. In 10 jaar heb ik heel veel kennis opgedaan, cursussen gevolgd, boeken gelezen en weet ik alles van SEO teksten schrijven, Social Media campagens opzetten, hoe ik de beste teksten kan schrijven en kan scoren met viral content. Ik heb misschien niet duizenden volgers op mijn Instagram maar wel een grote community op Facebook (en groepen) is Love2BeMama een begrip in de online wereld. Dat heeft een waarde!

En als je dan eens een toffe samenwerking hebt, die ook nog eens goed loopt en waar veel interactie op is met views, dan gaat de opdrachtgever bij een ander de volgende samenwerking uitzetten of je hoort niks meer van ze. Ik snap er soms niks meer van.

Onkosten

Wat veel niet inzien is dat een blog onderhouden veel geld kost. Dat gaat niet om tientjes werk! Zeker als je veel bezoekers hebt. Hoe meer bezoekers hoe hoger je hostingskosten zijn. Het afgelopen jaar heb ik ook veel geïnvesteerd in een nieuwe website en hogere ranking in Google. Want ja, als je dan eenmaal een leuke campagne hebt moet je ook wel kunnen laten zien dat je het ‘waard’ bent. Met echte cijfers.

bloggen en Sponsored content

Wat ik nou eigenlijk wil zeggen met mijn verhaal? Het is allemaal super leuk maar het gaat ten koste van vele bloggers en hun inkomsten. Niet te vergeten alle shit die je over je heen krijgt wanneer je een toffe post online zet waar je uren aan hebt gewerkt. Of een campagne die je veel bloed, zweet en tranen heeft gekost. Dat eeuwige gezeur over ‘sponsored content’ en dat je daar geld aan verdiend. Je koopt toch ook een blad niet omdat er advertenties instaan? Daar klaag je dan toch ook niet over?

Doorgaan of stoppen met bloggen?

Zo’n drie jaar geleden schreef ik al over de donkere kant van het bloggen. Voor mij is het bloggen in de afgelopen jaren erg veranderd en heb ik ook andere ideeën waar ik graag wat mee zou willen doen. Love2BeMama is wel mijn ‘kindje’ waar ik jaren aan werk in heb zitten. Er zomaar mee stoppen zou ik niet doen maar het wordt allemaal wel anders. Er moet zo hard aan getrokken worden om rendabel te blijven. Ik blog nog altijd met enorm veel passie maar ook ben ik reëel en kijk ik naar wat nog past in mijn leven en hoe ik dit verder vorm wil geven. Ook weet ik niet altijd goed wat ik nog wel en niet meer wil delen. Ik vind het super leuk om dingen te delen maar het wordt niet altijd goed ontvangen… Er zijn vele trollen actief achter hun toetsenbord.

Ik heb nog zoveel inspiratie, dat ik niet zo snel stop met bloggen. Er zijn zoveel leuke dingen waar ik nog over wil schrijven en content over wil maken. Maar al die onzinnige voorstellen voor samenwerkingen, die laat ik misschien maar even links liggen. Om de zin in mijn werk weer terug te krijgen en weer te focussen om waar ik plezier uit haal. Maar doordat ik teveel ben met randzaken, verlies ik de focus om te werken aan mijn blog.

Nog even dit…

Nu heb ik ook andere inkomsten maar ik weet dat er bloggers zijn die een full salaris uit hun blog moeten halen. En ook als jij begint met bloggen; denk dan even aan bovenstaande. Wanneer jij ‘ja’ zegt tegen gratis producten, gaat dat ten kosten van de marktwerking.

Wil jij gaan bloggen of ben jij een blogger / influencer? Zoals @beautygloss laatst in haar stories zei: “Je bent meer waard dan gratis spullen, je verdiend een salaris!” In the end willen bedrijven er keihard aan verdienen, over jouw rug.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
  • Danielle Roof zei

    Applaus voor jou, wat heb je dat goed verwoordt. Men begrijpt vaak niet hoe hard wij al die jaren al hebben gewerkt om dit niveau te bereiken. Een goede blog kost jaren inzet en daar mag dan ook voor betaald worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen