Waar ben je naar opzoek?

De donkere kant van het bloggen

9 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De donkere kant van het bloggen

Ik draai al heel wat jaren mee in het bloggerswereldje. Onbewust ben ik daar ingegroeid en heb ik er mijn eigen bedrijf van kunnen maken. In 2010 begon ik een blog voor moeders omdat ik zelf net moeder was geworden en op internet niet alles kon vinden wat ik zocht. Ik vond alleen maar de informatieve verhalen maar niet de verhalen van moeders die écht vertelden hoe het moederschap in elkaar zat. Daarom ben ik zelf Love2BeMama gestart wat vervolgens een uit de hand gelopen hobby werd en waar ik nu mijn geld mee verdien. Een fantastische baan en ik zou nooit anders meer willen maar ik ga het wel anders doen. De donkere kant van het bloggen ben ik namelijk helemaal zat!

Hobby werd werk

Het is fantastisch om zo je eigen baan te creëren. In die tijd bestonden er wel wat bloggers  (vooral beautybloggers) maar was het fenomeen ‘blogger’ was nog vrij onbekend. Ik moest zelf uitzoeken hoe het allemaal werkte: hoe bouwde ik een community op, hoe haalde ik inkomsten binnen en hoe werd ik gezien als blogger. Het ging allemaal best vanzelf en mijn blog werd groter en groter. Het bloggen werd ook bekender en steeds meer buitenstaanders begonnen te begrijpen dat bloggen ook echt een baan was. Vooral dat laatste was fijn want bloggen kost uren en uren tijd en het is gewoon keihard werken. In het begin van mijn loopbaan durfde ik niemand te vertellen dat ik blogger was want ik werd met grote ogen aangekeken alsof ik een steekje los had. Daar ging je toch je geld niet mee verdienen? Je hoorde een echte baan te zoeken! Nou die ‘echte’ baan had ik net ingeruild voor deze ‘nepbaan’…

Een apart wereldje

Inmiddels draait Love2BeMama nu ruim acht jaar en is er in die acht jaar ontzettend veel veranderd in het bloggerswereldje. Grote bloggers zijn opgestaan, YouTube ging uit zijn dak doordat vloggers bekender werden dan acteurs en bloggers en vloggers zijn inmiddels bekende Nederlanders geworden. Televisie wordt ingeruild voor YouTube en Infleuencers zijn populairder dan ooit!

Hoe bekender en groter de bloggers/vloggers wereld wordt hoe minder ik mij erin ga thuisvoelen. Sowieso was ik al geen blogger die ‘in the picture’ stond. Ik kom amper op (pers) evenementen en het liefst plan ik al mijn afspraken via Skype omdat ik simpelweg geen tijd heb om drie keer per week naar Amsterdam te rijden. Ik deel mijn tijd liever effectief in, dat wordt helaas niet altijd begrepen.

Ook wil ik niet hetzelfde zijn als al die influencers. Op hetzelfde tijdstip een foto van een #spon artikel plaatsen, op hetzelfde tijdstip een campagne online plaatsen met ongeveer dezelfde inhoud en allemaal tegelijk een unboxing doen van het zoveelste perspakket wat je gratis hebt gekregen.

Ik kon niet meer!

Misschien klinkt dat ondankbaar maar dat is het echt niet. Ik zal het even uitleggen! Toen ik begon met bloggen wist ik echt niet hoe het in elkaar stak en op internet was er ook niks te vinden over hoe je nou geld verdiende met je blog. Ik moest het zelf allemaal uitvinden. Al doende leerde ik! Toen mijn blog onder de aandacht kwam bij merken en PR bureaus kreeg ik steeds vaker pakketten opgestuurd. Soms wel tientallen per week. Mijn huis stond vol met babyproducten, nieuwe stofzuigers en speelgoed en groeide helemaal dicht. Dit alles kreeg ik ongevraagd opgestuurd.

In het begin was dat geweldig; al die leuke pakketten met nieuwe producten, er kwam geen einde aan. Over al die producten moest natuurlijk ook geschreven worden want ik had het gratis gekregen. Dagelijks werd ik gebeld en gemaild of ik er al iets over gepubliceerd had. Mijn mailbox puilde uit en mijn to-do lijst kon ik niet meer overzien.

Hoe meer producten er kwamen hoe groter de druk werd doordat mijn to-do lijst steeds langer werd. Opeens kwam het besef dat het natuurlijk allemaal gratis reclame was voor het desbetreffende merk en dat zij er uiteindelijk geld aan gingen verdienen en ik dit allemaal gratis voor hun aan het wegzetten was. Ik trok de werkdruk niet meer en ik ging er een tijdje ‘tussenuit’. Ik was er klaar mee!

Aansluiten bij een Mediabureau

Mijn terugkomst was toen ik werd aangeschreven door een Mediabureau met de vraag of ik mij bij hun wilde aansluiten en zij mijn belangen gingen behartigen. Ik hoefde zelf niet meer te onderhandelen met adverteerders want dat zouden zij op zich nemen. Uiteraard stond ik dan een commissie af voor hun werk en ik hoefde alleen maar de leuke kant te doen: campagnes schrijven. Ik heb een goede tijd gehad bij mijn Mediabureau, ik heb geblogt voor Ouders van Nu, in verschillende tijdschriften gestaan en toffe campagnes gedaan. Op een gegeven moment ben ik overgestapt naar een ander Mediabureau waar ook ook goede tijden heb beleefd maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om helemaal zelfstandig te worden.

Alles zelf in de hand hebben

Waarom? Mede omdat ik zelf alles in de hand wil hebben. Omdat ik rust voor mijzelf wil creëren, zelf wil bepalen met welke opdrachtgevers ik in zee ga en ik niet afhankelijk wil zijn van een Mediabureau wanneer er een campagne verkocht wordt. Ook wil ik heel graag creatief zijn met campagnes en niet met de meute meegaan als in op hetzelfde tijdstip posten, dezelfde campagnes draaien en niet meer uniek zijn. Er zit namelijk wel een donkere kant aan het bloggerswereldje en daar loop ik steeds meer tegenaan. Juist daardoor wil ik het allemaal anders doen en kies ik een andere weg.

De donkere kant van het wereldje

Waar ik vooral erg tegenaan loop is dat alles online leuk en gezellig moet zijn. De mooiste foto’s in je feed, het grootste bereik en diegene die het hardste schreeuwt komt het verste. Het is vaak zo nep! En als je middenin dat wereldje zit zie je dat veel meer dan wanneer je alleen een volger bent. Schreeuwende titels op YouTube (de zogenoemde clickbaits), te geposeerde foto’s op Instagram, artikelen waar geen #spon bij staat maar het eraf druipt dat ze er voor betaald hebben gekregen (iets met je ziel verkopen) en volgers waar ik mijn vraagtekens bij heb…

Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf weten en ik maak vast geen vrienden met deze uitspraken maar ik ben 33 jaar, ik wil nog heel lang meedraaien in deze wereld want mijn werk is té leuk maar ik wil het wel anders doen.

Overigens heb ik aan bovenstaande ook een tijd meegedaan hoor. Als je campagnes binnen wil halen dan wordt je bijna gedwongen om ook alles te overschreeuwen en heel vaak wordt er aan mij gevraagd mijn ziel te verkopen om inkomsten te genereren. Iets met een dubbeltje op de eerste rij zitten… De cijfers moeten allemaal hoog en meer zijn en er wordt amper gekeken naar creativiteit, authenticiteit, échte interactie en engagement. Adverteerders staren zich blind op aantallen en je wordt altijd gemeten aan ‘andere bloggers’. Er wordt niet gekeken naar wie je echt bent, wat je doet en wat je echte bereik is.

Terug naar echtheid

Echt bereik meet ik veel meer aan de interactie met mijn bezoekers, de (privé) berichtjes, het Love2BeMama Clubhuis met super trouwe leden en mijn echte Instagram Stories die echt gewaardeerd worden. Gisteren plaatste ik een foto op Instagram met ‘Work in progress’ waarin ik ook vertel over de donkere kant van het bloggerswereldje. Ik vertel daarin over mijn Instagram die ik heb laten groeien door spookvolgers en ik dat maar zo heb gelaten omdat ik dan die Swipe Up kreeg. Die Swipe Up die zo belangrijk is voor adverteerders maar eigenlijk niks voorstelt. Daarom ben ik AL mijn 10.000+ volgers aan het doorspitten en alle spookvolgers aan het verwijderen.

Dan maar geen Swipe Up meer maar wat ik ervoor terug krijg is wel dat ik weer meer gezien word op Instagram, meer interactie krijg met jullie, alleen maar échte volgers heb en het voor mij daardoor weer leuk wordt.

https://www.instagram.com/p/Bpl2zEEHt03/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Facebook, Instagram en Google zijn constant aan het rotzooien met het algoritme waardoor je nog harder moet werken om je kop boven het maaiveld uit te kunnen steken. Mijn cijfers zijn ontzettend gedaald en niet meer wat het geweest is. Ik lees het trouwens bij veel meer bloggers! Ik werk niet (meer) mee aan het kuddegedrag; ik wil mij er hard voor maken dat het anders wordt. Dan maar niet meer de grootste website met de meeste bezoekersaantallen. Ik wil de authenciteit terug!

De donkere kant van het wereldje: het lijkt alsof je alleen gezien wordt door adverteerders als je met de meute meegaat, ze kijken niet maar wie je echt bent en wat je echt bereikt. Als adverteerders mij vragen mijn cijfers te sturen dan haak ik al af. Want ik pleit voor meer dan alleen cijfers en als ze cijfers zien vragen ze niet meer door maar hoor je nooit meer van ze. Ik moet hier zo vaak voor strijden als ik in onderhandeling ben voor een campagne maar ik doe het graag en ik het het idee dat adverteerders het steeds meer gaan zien.

Er is nog een donkere kant van dit wereldje: de haters op internet. Hier heb ik al eens vaker over geschreven. Man, man wat kunnen de toetsenbordhelden je afmaken. Toen ik voor de zomer in het Algemeen Dagblad stond met een artikel over dat ik de iPad als oppas gebruik was ik er weer helemaal klaar mee. Ik werd bestempeld als de slechtste moeder ERVER!

Ik doe het anders!

Al die gratis producten waren ook geweldig maar helaas kan ik daar de rekeningen niet van betalen. Nu ontvang ik alleen in overleg een gratis product, vakantie, weekendje weg of uitje. Het blijft natuurlijk super leuk maar wel iets wat mij past anders heb ik er niks aan en kan ik ook geen leuke content voor jullie schrijven.

Lees ook: Start een succesvolle blog in 2019 (ik ga je er alles over leren!)

Met Love2BeMama heb ik de verandering al ingezet begin dit jaar en het komende half jaar ga ik er nog harder aan werken. Ik wil erachter komen: wat wil Linda met Love2BeMama en hoe ga ik dat inzetten? Hoe ga ik er alleen nog maar mijn eigen sausje overheen gooien en hoe sta ik sterk genoeg in mijn schoenen om dat te laten zien? Het komende half jaar ga ik mij storten in een traject waarin ik dit ga onderzoeken en er ook hulp bij krijg. Super leuk en ik heb er mega veel zin in.

Ook ga ik een online training / cursus lanceren voor al die vrouwen die ervan dromen blogger te worden. Het wordt geen standaard cursus en als je bovenstaande hebt gelezen weet je nu al dat ik je niet ga leren hoe je zo snel mogelijk groeit in korte tijd. Ik ga je écht leren hoe je een blog start die authentiek is, waar je je eigen creativiteit in kwijt kunt en jezelf kunt zijn. Ik wil niet dat je met de kudde mee gaat lopen! Ben jij benieuwd naar deze cursus? Schrijf je dan alvast in op mijn nieuwsbrief en dan blijf je op de hoogte.

Bedankt dat jullie de tijd hebben genomen om dit te lezen. Het is een keiharde wereld van cijfers, onderhandelen het liefst alles gratis doen. Zo mooi als het lijkt is het dus niet altijd. Maar ik vind mijn werk wel fantastisch en ik ga ermee door om jullie te inspireren en te motiveren. Alleen al die toffe berichten die ik dagelijks van jullie krijg zorgen ervoor dat ik door ga maar wel op mijn eigen manier!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen