Waar ben je naar opzoek?

Gratis uitjes Friesland

6 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Gratis uitjes Friesland

Zoek je gratis uitjes in Friesland? Dan ben je hier op het goede adres. Friesland, met zijn uitgestrekte landschappen, waterrijke omgeving en rijke cultuurhistorie, biedt een schat aan activiteiten die gezinnen met kinderen kunnen ondernemen zonder ook maar iets uit te geven. Of je nu de natuurlijke schoonheid van het gebied wilt verkennen, iets nieuws wilt leren, of gewoon een leuke tijd wilt doorbrengen met je kinderen, er zijn genoeg mogelijkheden. Dit artikel belicht een aantal van de beste gratis uitjes in Friesland die perfect zijn voor een dagje uit met het hele gezin.

Gratis uitjes Friesland

In deze blog vind je de leukste gratis uitjes in Friesland. Heb je aanvullingen of denk je dat er nog iets mist? Laat je tips achter in de comments. Als je op deze link klikt, vind je nog meer gratis uitjes per vakantie en per provincie.

1. IJsboerderij de Buterkamp in Oudemirdum 

We starten deze blog ‘gratis uitjes Friesland’ bij IJsboerderij de Buterkamp in Oudemirdum. Hier kun je niet alleen genieten van versgemaakt boerenroomijs op het gezellige terras, maar krijg je ook een uniek kijkje achter de schermen van het boerenleven. Bezoekers mogen de stal binnenlopen waar de koeien rusten en de moderne melkrobot in actie zien, die laat zien hoe technologie de traditionele melkveehouderij heeft getransformeerd.

Dit uitje biedt een perfecte combinatie van genieten van een lokaal, ambachtelijk product terwijl je leert over het dagelijkse leven op een echte Friese boerderij, wat het een ideale stop maakt voor zowel gezinnen als liefhebbers van het buitenleven.

2. Gratis uitjes Friesland: Speeltuin Spijkerdorp in Drachten 

In Spijkerdorp zijn op ruim 7500 m2 allerlei speeltoestellen te vinden. Glijbanen, kabelbaan, schommels, klim-klautertoestel, wip-wap ‘s in diverse uitvoeringen en een grote zandbak. In en rondom deze zandbak staan de speeltoestellen voor onze aller jongste bezoekers. Ook staan er bankjes omheen zodat de ouders hun kinderen goed in de gaten kunnen houden. 

Verder zijn er nog “losse” attributen zoals: bandenkarren, loopskies, stelten lopen, basketballen, skelters e.d. aanwezig. Bij regen en/of koud weer kan er in de kantine een spelletje gedaan worden, ook kan je er kleuren, knippen en plakken e.d.

3. Busmuseum in Ouwsterhaule

Misschien valt deze wel onder de leukste van de gratis uitjes in Friesland. Het Busmuseum in Ouwsterhaule biedt een fascinerende duik in de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Bezoekers kunnen een indrukwekkende collectie oude bussen bewonderen, niet alleen van buiten, maar je krijgt ook de kans om erin te zitten en zelfs af en toe een ritje te maken.

Naast de levensechte bussen, toont het museum ook een verzameling oude uniformen, waardoor je een glimp opvangt van het dagelijkse leven van buschauffeurs door de jaren heen. Schaalmodellen van de bussen verrijken de tentoonstelling en bieden een gedetailleerd beeld van de evolutie van het busontwerp. Dit unieke museum is een must-see voor liefhebbers van historische voertuigen en iedereen geïnteresseerd in de ontwikkeling van openbaar vervoer in Nederland.

Gratis uitjes Friesland Busmuseum

4. Boswandeling in het Nationaal Park Drents Friese Wold

Laat je kids lekker uitrazen en geniet van de natuur in eigen land. Het Drents-Friese Wold is het grootse aaneengesloten bosgebied van Nederland. Naast bos kom je ook langs heide, moeras, een zandverstuiving en nog meer mooie natuur. Een boswandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold biedt een prachtige gelegenheid om als gezin de natuur te verkennen.

Dit grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland herbergt diverse landschappen zoals heide, moeras en zandverstuivingen. Met goed gemarkeerde paden is het ideaal voor kinderen om veilig te spelen en te leren over de natuur. Het park is een perfecte mix van recreatie en educatie in de buitenlucht.

5. Het Rijsterbos in Rijs

Ik heb nog meer tips ‘gratis uitjes Friesland’. Een wandeling door het Rijsterbos biedt niet alleen een prachtig uitzicht op het IJsselmeer, maar ook een perfecte gelegenheid voor kinderen om te spelen en de natuur te ontdekken. Het bos is toegankelijk voor wandelaars van alle leeftijden en heeft verschillende paden, van eenvoudige wandelingen tot meer avontuurlijke routes.

6. Bezoek aan de Zeehondenopvang in Pieterburen

Hoewel de Zeehondenopvang een donatie zeer op prijs stelt, is een bezoek aan deze opvang technisch gezien gratis. Kinderen kunnen hier leren over de verzorging van zeehonden en het belang van natuurbehoud.

Gratis uitjes Friesland: Zeehondenopvang Pieterburen

7. Speeltuin en Natuurpark in Leeuwarden

In de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, vind je diverse speeltuinen en natuurparken die vrij toegankelijk zijn. Deze parken bieden niet alleen speeltoestellen maar ook educatieve paden waar kinderen meer kunnen leren over de flora en fauna van het gebied.

8. Historische wandeling door Sloten

Sloten, een van de Friese Elfsteden, is een prachtige stad om te verkennen. Maak een wandeling langs de oude vestingwerken, bewonder de historische gebouwen en leer over de rijke geschiedenis van deze kleine maar indrukwekkende stad.

9. Fietsen langs de Waddenzee

Pak de fietsen en ga op pad langs de Waddenzee. Deze UNESCO Werelderfgoedlocatie biedt adembenemende uitzichten en unieke natuurervaringen. Er zijn diverse fietsroutes beschikbaar die geschikt zijn voor families.

10. Openluchtconcerten en -evenementen

Gedurende het hele jaar worden in verschillende steden en dorpen in Friesland gratis openluchtconcerten en evenementen georganiseerd. Deze zijn vaak familievriendelijk en bieden een geweldige kans om te genieten van live muziek en lokale cultuur. Bekijk de agenda’s voor deze gratis uitjes in Friesland.

20 gratis uitjes meivakantie 2024

De meivakantie staat voor de deur. Een periode waarin gezinnen vaak op zoek zijn naar leuke activiteiten om samen te ondernemen. Echter, uitstapjes kunnen snel duur uitvallen, vooral als je eropuit trekt met het hele gezin. Gelukkig zijn er in…

  • Linda Bosscher

11. Fossielen zoeken op de stranden van de Waddeneilanden

Hoewel de overtocht naar de eilanden niet gratis is, zijn de stranden zelf een fantastische plek om fossielen te zoeken. Dit is een spannende en educatieve activiteit voor kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en natuur.

12. De Knipe – Kinderboerderij en speeltuin

In De Knipe vind je leuke kinderboerderijen en speeltuinen waar kinderen kunnen spelen en leren over boerderijdieren. De toegang is gratis en het biedt een perfecte gelegenheid voor een gezellige gezinsdag.

14. Gratis uitjes Friesland: Bezoek de Friese meren

De Friese meren zijn perfect voor een dagje uit met het gezin. Breng een bezoek aan plaatsen zoals het Sneekermeer of het Tjeukemeer, waar je kunt genieten van het water en de omliggende natuur.

15. Sterren kijken bij het Planetarium in Franeker

Hoewel het bezoek aan het planetarium zelf niet altijd gratis is, zijn er door het jaar heen speciale observatiedagen waarop je gratis de sterrenhemel kunt bewonderen.

Gratis uitjes Friesland: planeten kijken

16. Beleef de geschiedenis in het Poptaslot in Marsum

Dit goed bewaarde slot uit de 16e eeuw opent zijn deuren tijdens speciale evenementen en biedt een unieke kijk in het verleden van Friesland.

17. Bezoek de kruidenier van het verzet in Leeuwarden

Dit kleine, maar informatieve museum is gewijd aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en is gratis te bezoeken. Het biedt een diepgaande blik op de heldendaden van gewone burgers tijdens de oorlog.

18. Kabouterpaden

Verschillende bossen in Friesland hebben speciale routes voor de jongste kinderen, compleet met kabouterverhalen en zoekopdrachten. Een bekende is het Kabouterpad in het Rijsterbos bij Rijs.

19. Bezoek de haven van Harlingen

Bekijk de boten, ontdek de oude pakhuizen en geniet van de maritieme sfeer in een van Frieslands belangrijkste havensteden.

De leukste gratis uitjes Friesland

Of je nu op zoek bent naar een avontuur in de natuur, een culturele ontdekkingstocht of gewoon een plezierige dag buiten met de familie, deze selectie van gratis uitjes in Friesland biedt voor ieder wat wils. Van het verkennen van historische steden tot het genieten van het natuurschoon, Friesland staat bol van de mogelijkheden om kosteloos te genieten.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt door deze tips en dat je binnenkort zelf een van deze fantastische gratis uitjes in Friesland zult ervaren. Heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Deel ze gerust in de comments hieronder en help mee om de gratis activiteiten in deze prachtige provincie verder te verkennen!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen