Waar ben je naar opzoek?

Wat zijn de leukste speelplekken in Nederland om te bezoeken? Het is zomervakantie en prachtig weer. Blijf je thuis in Nederland of zoek je gewoon een leuk dagje uit? Dan ben je in deze blog op het juiste adres. Ik vertel je namelijk wat de leukste speelplekken in Nederland zijn. Met dank aan mijn volgers waar ik de tips van heb gekregen en die ik hier met jullie deel. 

Deze blog is bijgewerkt op 12 oktober 2021.

Deze blog is mede tot stand gekomen met de tips van jullie voor de leukste speelplekken van Nederland, mijn trouwe volgers én de Clubhuis leden van Love2BeBeMama. Word jij ook member? Meld je hier aan!

De leukste speelplekken in Nederland vind je hier. Hieronder heel veel tips waar je uit kunt kiezen. Op willekeurige volgorde geplaatst. De speelplekken zijn niet allemaal gratis. Als je ervoor moet betalen zie je dit 💰tekentje staan. Tevens vallen misschien niet alle tips onder ‘speeltuinen’ maar ik heb hier (gratis) speelplekken geplaatst en kleinschalige attractieparken voor een kleine prijs. Een compleet overzicht voor de leukste speelplekken van Nederland. Ontbreekt er een toffe speelplek? Laat het mij vooral weten, wellicht voeg ik hem toe!

Hierbij: De leukste speelplekken in Nederland!

Wij hebben voor jou een mega groot overzicht van de leukste speelplekken in Nederland. Gratis of voor een kleine prijs. We wensen je veel speelplezier. En als je aanvullingen hebt; laat het ons vooral weten. Dan voegen we de leukste speelplekken toe. Wat wij ook leuk vinden is dat je ons laat weten als je bij één van deze leuke speelplekken bent geweest via dit blog.

1. Boer spelen bij speeltuin en ijsboerderij de Drentse Koe (Ruinerwold, 💰)

Dit is onze nummer 1 van leukste speelplekken in Nederland (dat komt ook omdat we dichtbij wonen!). Neem je kids eens mee naar het boerenland. Op deze speelboerderij kunnen ze rondrijden op een mini-traktor, dieren aaien, springen en klimmen. En als kers op de slagroom kunnen ze ook nog boerenbiljarten.

De leukste speelplekken van Nederland

2. Toptip leukste speelplekken in Nederland: Hullie Waterspeeltuin (Uden, 💰)

Een waterspeeltuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen en volwassenen lekker kunnen zitten en eventueel ook kunnen eten. Tevens is er ook een binnengedeelte zodat je hier ook terecht kunt wanneer het regent.

De leukste speelplekken van Nederland: Hullie waterspeeltuin in Uden

3. Speeltuin Roeffen Mart (Grubbenvorst)

Een speeltuin middenin de natuur met meer dan 40 speeltoestellen én toiletten. De toegang is gratis en de speeltuin is 24 uur per dag open. De leukste speelplekken in Nederland zijn niet alleen heel leuk om te spelen maar het is helemaal top als het niks kost.

4. Ook een leuke tip leukste speelplekken in Nederland: Speeltuin ‘t Hunebed (Havelte, 💰)

Een super leuke speeltuin met recent nieuw geplaatste speeltoestellen. Je kunt hier tevens eten en drinken (in het Theehuis), bij mooi weer kan er ook gespeeld worden met water en je zit middenin het bos bij de Hunebedden. Deze behoort ook zeker tot de leukste speelplekken in Nederland.

Let op: de speeltuin is onlangs gerenoveerd en er zijn veel nieuwe speeltoestellen bijgekomen. Er wordt nu een klein bedrag als entree gevraagd.

5. BillyBird Park (Volkel, 💰)

Een recreatiepark met een aantal buiten speelgebieden en een enorme binnenspeeltuin met grote attracties. Tevens is er ook een strandbad. Ook aan de ouders is gedacht met gratis WiFi en werkplekken. Zo kun je als ouder werken en de kids heerlijk spelen. Voor een klein prijsje heb je een super leuke dag in het park!

De leukste speelplekken van Nederland!

6. Het Uilenbos (Lunteren) 

Een speeltuin met boerderij en tevens een pannenkoekenrestaurant.

7. Kinderboerderij De Heuvel (Culemborg) 

Stichting Speeltuin Culemborg beheert de speeltuin op kinderboerderij De Heuvel. De speeltuin is ingedeeld in twee delen. Het eerste stuk is ingericht voor jongere kinderen. Hier kunnen kinderen met zand spelen, schommelen, van de glijbaan en nog veel  meer. Het achterste stuk is ingericht voor de oudere kinderen. Lekker klimmen en klauteren, of met grote vaart van de kabelbaan. Omdat onze speeltuin op een kinderboerderij zit, kan er een leuke combinatie gemaakt worden met het genieten van de dieren.

8. Natuurspeeltuin de Tuinpiraat (Culemborg)

De Tuinpiraten organiseren vijf keer per jaar een speeldag in het bos bij De Zandput in Culemborg voor kinderen van 4-12 jaar. Op de speeldag zijn er extra activiteiten, zoals touwslingeren of de modderglijbaan. Het bos is ook buiten de speeldagen open.

9. De Naturij (Drachten, 💰)

De Naturij is een leuk dagje uit voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Bij de Naturij kun je ook binnen spelen. De Naturij is een uniek natuur- en recreatiegebied van maar liefst 7 ha. grond en is eenvoudig te bereiken vanaf de snelweg. Het is de grootste kinderboerderij van het Noorden en mag zeker in dit lijstje de leukste speelplekken van Nederland.

10. Speeltuin en Restaurant Blik en Burgers (Zeist, 💰)

Deze speeltuin is ook in de winter open. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd zoals workshops, kinderfeestjes, knutselmiddagen en skatelessen. Terwijl de kinderen heerlijk spelen en sporten kunnen de ouders relaxen met koffie of een borrel of zelfs even werken.

11. ‘t Speulparadies – Speeltuin Beerta (Groningen, 💰)

Terwijl jij als ouder geniet van een heerlijk kop koffie of thee met appelgebak op het gezellige terras kunnen de kinderen heerlijk spelen in een omheind speelterrein met een kabelbaan, luchtkussen en avonturenpad. Daarnaast is er ook nog een dierenweide met geitjes, konijnen en kippen.

Deze leuke speeltuin is niet alleen een speeltuin maar beschikt ook over een prachtige haven en ruime camperplaatsen die voorzien zijn van een net sanitair gebouw. De speeltuin is ook per boot te bereiken!

Leuk om te weten: entree 1 euro, koffie en thee 1 euro en voor 1 euro koop je een beker met een rietje die de kinderen onbeperkt mogen vullen met ranja. Nou dat is nog eens leuk; alles voor een klein prijsje. Deze moet dus ook in het lijstje leukste speelplekken van Nederland.

12. Speelbos / binnenspeeltuin Joure (Joure, 💰)

Bij Speelbos Joure heb je 1500m2 aan speelplezier voor kinderen van 1 t/m 12 jaar. De speeltoestellen zijn speciaal voor kinderen ontworpen en zijn voorzien van kleine opstapjes. Voor de allerkleinsten is er een peutereiland. Binnen spelen was nog nooit zo leuk! Gratis parkeren én gratis WIFI. Leuke tip voor de lijst de leukste speelplekken van Nederland.

Binnenspeeltuin Joure, leukste speeltuinen van Nederland
13. Recreatieboerderij en Boerderij Johan en Caroline (Wagenberg, Noord-Brabant)

Een combinatie van een boerderijwinkel (waar je heerlijke dingen kunt kopen) en een fijne speeltuin voor kinderen waar ze ook nog boerderijdieren op het erf tegen kunnen komen. Geen entree en leuke prijzen voor de verse versnaperingen. Er is ook nog een mini camping bij. Erg leuk voor de kleinere kinderen!

14. Speelpark Oud Valkeveen (Naarden, 💰)

Een park wat in een prachtig en bosrijk gebied ligt tussen Huizen en Naarden. Een speelplek voor kinderen die van ‘lekker spelen’ houden. Het park heeft een grote speelweide, een theater en een eigen strand aan het Gooimeer. Voor de volwassenen ook heerlijk om te genieten! Bij minder mooi weer kun je hier ook spelen in overdekte attracties. Er is een indoor speelhal en een echte bioscoop waar kinderfilms en series draaien.

15. Gezinspark ‘t Smallert (Emst, 💰)

Een leuk gezinspark op de Veluwe. Er is voor jong en oud een hoop te beleven in het park! Het park beschikt over een uitgebreid speelpark met buitenspeelparadijs. Een gezellig dagje uit voor het hele gezin!

16. Pannekoekenhuis en speelpark Hans en Grietje (Zeewolde, 💰)

Ik ben groot fan van dit toffe pannenkoekenhuis. Je kunt er lekker eten maar ook super leuk spelen zowel binnen als buiten. Echt een aanrader! Als je dit pannenkoekenhuis gaat bezoeken krijg je geen spijt… Vergeet niet te reserveren als je er wil gaan eten.

17. Attractiepark De Goudvis (St. Maartensvlotbrug, 💰)

Dit park heeft een enorm Oud-Hollandse buitenspeeltuin die erg overzichtelijk is. Er is een klimtoren, trampolines, kabelbanen en schommels. Het attractiepark beschikt tevens over 3 overdekte speelparadijzen. Een groot speelparadijs van drie etages hoog! Voor de kleine kinderen van 0-4 jaar is eer een speciale softplay-hoek ingericht. Een zeer uitgebreid speelparadijs zowel binnen als buiten voor uren speelplezier.

18. Wijkspeeltuin de Boog (Utrecht)

Deze speeltuin ligt in de Dichterswijk, verscholen achter de Merwedekade en bestaat al sinds 1950. Het is een van de mooiste speeltuinen van Utrecht met een flinke glijbaan, een grote zandbak én op warme dagen een verfrissend zwembad. Hier kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten maar de speeltuin is ook toegankelijk voor andere bezoekers.

19. Speeltuin de Splinter (Eindhoven)

Samen spelen in een leerzame omgeving! Het speelpark is 7 (!) voetbalvelden groot. Er zijn veel speeltoestellen, een bouwhoek, een peuterhoek en twee peuterzwembaden. Er is ook een kinderboerderij, een pirateneiland en een fort. Bij Speelpark de Splinter mag je je eigen consumpties meenemen.

Leukste speeltuinen van Nederland
20. Kabouterland (Exloo, 💰)

In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten.

Er is een geheimzinnig konijnenhol, je kunt de kabouters van dichtbij bespieden en je kan een spannende tocht door de trollengrot maken.

Herfstvakantie 2021: 25+ gratis uitjes

Misschien wil je nog niet aan de herfstvakantie 2021 denken maar het duurt niet lang meer of de kids hebben vakantie. Wij wonen nu op Curacao en daar kennen ze natuurlijk niet echt de herfst maar wij hebben volgende week…

 • Linda Bosscher
21. Speelboerderij de Flierefluiter (Raalte, 💰)

De Flierefluiter is een ontzettend leuke speelboerderij en een leuk uitje voor het hele gezin. Ze hebben een buitenspeeltuin maar ook een binnenspeeltuin. Met warm weer zijn er allemaal toffe waterspelletjes en momenteel hebben ze een hele lange ZEEPSOP-GLIJBAAN! Bekijk hun actuele programma.

22. Dinoland (Zwolle, 💰)

Een erg leuk park voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Voor een klein prijsje heb je een hele dag plezier. Er is veel te doen en te ontdekken: een klimmuur, een voorstelling, verschillende attracties zowel binnen als buiten.

Leukste speeltuinen van Nederland
23. Geertjes Hoeve (Haarzuilens)

Ga je naar Geertjes Hoeve dan ga je genieten op de boerderij. Daar wordt het boerenleven beleenbaar gemaakt voor jong en oud. Op de boerderij vind je geiten en varkens, een kaasmakerij, boerderijwinkel en een restaurant waar je kunt lunchen. Kortom: een compleet dagje (uit) op de boerderij!

24. Stadspark en Bosspeeltuin Anafora (Vleuten)

Dit stadspark en de Bosspeeltuin liggen naast elkaar. Kinderen kunnen hier in vrijheid op ontdekkingstocht gaan en hun fantasie volgen. De speeltoestellen zijn uitsluitend van hout gemaakt en bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Er staat een hek om de speeltuin heen met maar één in- en uitgang. Zo kun je als ouder heerlijk genieten van de rust en spelende kinderen op een van de leukste speelplekken van Nederland.

25. Speeltuin Vrouwenhof (Roosendaal, 💰)

Vrouwenhof is de leukste speeltuin van Roosendaal en de rest van de wereld! Hier kun jij je helemaal uitleven. Er staan heel veel verschillende speeltoestellen. In alle kleuren en maten. Het maakt niet uit of je graag riddertje speelt of alleen maar wilt klimmen… bij ons beleef je de dag van je leven. Natuurlijk is er ook een grote zandbak mét waterpomp. Kliederen met water en zand is altijd leuk!

26. Slecht weer? Kom dan naar Joepie!

Joepie! is het supergrote overdekte speelpaleis in Breda. Het is de allerleukste speeltuin met een dak erop. Je weet niet wat je ziet! We hebben ballenbakken, klimrekken, speeltoestellen en nog veel meer. Weet je wat ook spannend is? De Joepie! doolhoven. Die gaan van makkelijk naar stiekem best wel even erg lastig. Kortom, bij Joepie! raak je niet uitgespeeld. Ook al regent het buiten pijpenstelen, bij ons zit je goed. Het hele jaar door.

Leukste speeltuinen van Nederland

Er zijn zoveel tips binnengekomen die ik graag met jullie wil delen. Hieronder een overzicht per provincie met de leukste speelplekken in Nederland.

Tip: In dit overzicht vind je de leukste gratis uitjes van Nederland.

De leukste speelplekken in Nederland per provincie in het kort!

Hieronder nog meer leuks: de leukste speelplekken in Nederland maar dan per provincie.

Leukste speelplekken in Nederland: Groningen

Groningen

 • Speeltuin en kinderboerderij Stadspark Groningen (Groningen)
 • Familiepark Nienoord (Leek, 💰)
 • Speelnatuur Le Roy (Groningen)
 • Landgoed Tennax (Wedde, 💰)
 • Groningse Stadspark (Groningen)
 • Indoor Speelparadijs de Leeuwenborg (Nieuw Scheemda, 💰)

Leukste speelplekken in Friesland

Friesland

 • Speelbos Sparjebird (Hemrik, 💰)
 • Speel- en Dierenpark Sanjesfertier (Feanwâlden, 💰)
 • Sybrandy’s Speelpark (Oudemirdum, 💰)
 • Speeltuin Spijkerdorp (Drachten)
 • Duinen Zathe (Appelscha, 💰)
 • Blote Voetenpad (Applescha)

Leukste speelplekken in Drenthe

Drenthe

 • Griendsveenpark (tussen Erika en Schoonebeek)
 • De Daoler Tuun (Dalen)
 • Drouwenerzand Attractiepark (Drouwen, 💰)
 • Speelbos Lorken – Staatsbosbeheer (gebied: Hondsrug)
 • Kinderboerderij Hofstede (Assen)
 • Doolhof de Braak (Paterswolde)
 • de Bospub (Dwingeloo)
 • Buitencentrum het Boomkroonpad (Drouwen)

Leukste speelplekken in Flevoland

Flevoland

 • Belevenisbos (Lelystad)
 • Speelhaven Almerehaven (Almere)
 • Binnenspeeltuin Kids Eiland (Almere, 💰)
 • Kabouterpad (Stadsbossen Almere)
 • De Orchideeën Hoeve (Luttelgeest, 💰)
 • Speelbos Urk (Urk)
 • De Wildste Tuin Netl (Marknesse, 💰)

Leukste speelplekken in Noord-Holland

Noord-Holland

 • Speeltuin de Haarlemmer Kweetktuin
 • Landgoed Hoenderdaell (Paulowna, 💰)
 • De Batavier (Alkmaar, 💰)
 • Stadsboerderij de Hout (Alkmaar)
 • Speeltuin Emmapark (Medemblik)
 • Park van Luna (Heerhugowaard)
 • Holle Bolle Boom (Tuitjenhorn, 💰)
 • Speeltuin Kindervreugde (Enkhuizen, 💰)
 • Rembrandtpark (Amsterdam)

Leukste speelplekken in Overijssel

Overijssel

 • Speeltuin bij Fruitbedrijf van Vilsteren (Wijhe)
 • Recreatiepark Het Hulsbeek (Oldenzaal)
 • Speeltuin Morskieft (Reutum, 💰)
 • Klein Afrika (Oldenzaal)

Leukste speelplekken in Gelderland

Gelderland

 • Speeltuin Groenendaal (Heemstede, 💰)
 • Indoor en Outdoor speeltuin in Intratuin (Duiven)
 • Blije Dries (Wijchen, 💰)
 • De Spelerij / De Uitvinderij (Dieren, 💰)
 • Speelweide Stakenberg (Nunspeet)
 • Pretpark Jan Klaassen (Braamt, 💰)
 • Speeltuin de Korenbloem (Ede)
 • Speelparadijs de Koperen Ezel (Epe, 💰)
 • Het Hof van Kaatje (Wijchen, 💰)
 • Speeltuin de Leemkuil (Nijmegen)
 • Dierense Speeltuin (Dieren, 💰)

Leukste speelplekken in Utrecht

Utrecht

 • Bezoekerscentrum De Boswerf (Zeist)
 • De Torteltuin (Utrecht, 💰)
 • Buitenwereld (Houten, 💰)
 • Speelbos Gagelbos – Staatsbosbeheer (Utrecht)
 • Speeltuin Anansi (Utrecht)

Leukste speelplekken in Zuid-Holland

Zuid-Holland

 • De Woeste Wide (Sliedrecht)
 • Speelnatuur Tiengemeten
 • Speeltuin Stadspolder (Dordrecht)
 • De Speeldernis (Rotterdam)
 • De Tuin van Floddertje (Berkel en Rodenrijs)
 • Bouwspeeltuin Maeterlinck (Rotterdam)
 • Avonturenboerderij De Molenwaard (Groot-Ammers)
 • Recreatieoord Binnenmaas (Puttershoek, 💰)
 • Natuurspeeltuin Bever (Zuidland)
Leukste speelplekken in Noord-Brabant

Noord-Brabant

 • Natuurspeeltuin Gouden Woud (Liempde, 💰)
 • Pukkemuk (Dongen, 💰)
 • Recreatiepark Het Genieten (Kaatsheuvel)
 • De Vossenberg (Gilze)
Leukste speelplekken in Limburg

Limburg

 • Speeltuin Kitsenberg (Roermond, 💰)
 • Avonturenpark Valdeludo (Echt, 💰)
 • Sprookjesbos (Valkenburg, 💰)
 • Speeltuin Fort Willem (Maastricht)
 • Steinerbos met zwembad en speeltuin
Leukste speelplekken in Zeeland

Zeeland

 • Deltapark Neeltje Jans (Vrouwenpolder, 💰)
 • Eeterij-Spelerij Vierlinden (Goes)
 • Speelcircus Bambini (Vlissingen, 💰)
 • Speelboerderij Pierewiet (Nieuwvliet)

Dit was een overzicht van de leukste speelplekken in Nederland. Mis je nog een speelplek? Laat het ons vooral weten; dan voegen wij hem toe!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • S zei

  Esmeer in aalst, waterspeeltuin voor kinderen.

 • Snega zei

  Big job! Thank you, thank you, thank you ) We will explore what has not yet been explored)))

  • Natasja zei

   In Noord-Holland:
   Stadsspeeltuin de Speelhoorn in Hoorn (met entree),
   Natuurspeeltuin van MAK Blokweer on Blokker (gratis) en speeltuin op/langs de Spoorsingel in Bovenkarspel (Ook gratis).

 • Elly’s Beach en Bistro erg leuk voor jong en oud. Bij mooi en slecht weer! Super lekker eten voor weinig geld!

 • Charlotte zei

  Of naar de ezelboerderij “de koperen ezel” in Epe. Je kunt er dieren knuffelen, ezel rijden, spelen in de speeltuin, skelterbaan en springen op de springkussens. Daarnaast kun je als ouder ook heerlijk op het terras een drankje nemen.

 • Sylvia zei

  Kijk ook eens naar de flierefluiter in Raalte en natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer

 • Annette van Rijn zei

  Erg leuk!! Vergeet niet de Hafakker in Noordwijkerhout, ook erg leuk. Waterschoentjes zijn er alleen wel een must, zeker in het gedeelte van de speeltuin waar oudere kinderen kunnen spelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen