Waar ben je naar opzoek?

Herfstvakantie 2021: 25+ gratis uitjes

10 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Herfstvakantie 2021: 25+ gratis uitjes

Misschien wil je nog niet aan de herfstvakantie 2021 denken maar het duurt niet lang meer of de kids hebben vakantie. Wij wonen nu op Curacao en daar kennen ze natuurlijk niet echt de herfst maar wij hebben volgende week al wel een tussenvakantie. Wil jij weten wanneer het herfstvakantie is? In dit blog geven wij een overzicht en we geven de leukste gratis uitjes tips voor de herfstvakantie 2021. Veel plezier!

⚠️ Deze blog is op 09 oktober 2021 aangevuld met de leukste gratis uitjes voor de herfstvakantie 2021.
In deze blog staan veel gratis uitjes maar ook betaalbare uitjes.

Wanneer is het herfstvakantie 2021?

De Rijksoverheid heeft alle vakanties op hun website staan. Dit zijn de vakanties waar alle scholen zich aan moeten houden. Per school mag je dan zelf nog een aantal dagen vrij invullen en wegzetten als vrije dagen of daar nog een extra vakantie van maken. Hieronder vind je het schema van de herfstvakantie 2021 per regio.

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
16 oktober t/m 24 oktober 202116 oktober t/m 24 oktober 202123 oktober t/m 31 oktober 2021

Wanneer je kinderen leerplichtig zijn, en je ze hebt ingeschreven op een school, ben je helaas afhankelijk van deze vakanties. Het nadeel is dat de vakanties in de vastgestelde vakanties vaak dan ook heel erg duur zijn. Ga jij in de herfstvakantie 2021 niet op vakantie, wil je wel leuke dingen doen maar niet teveel geld uitgeven? Wij hebben voor jou de leukste gratis uitjes verzameld. Heb je nog een leuk uitje die hier ook bij zou passen? Schrijf dan een comment onder de blog en wij zetten het uitje erbij.

Gratis activiteiten en uitjes herfstvakantie 2021

We hebben heel veel leuke gratis activiteiten en uitjes voor je verzameld voor de herfstvakantie 2021. Hieronder vind je een lijst met de leukste activiteiten voor in en om huis en ideetjes om op pad te gaan: de gratis uitjes. Wandelen door de bossen en de geur van de herfst opsnuiven. Dat is toch wel het fijnste wat er is! Heerlijk genieten van het herfstzonnetje en alle mooie kleuren.

Speelgoed opruimen (en herontdekken)

Je huis opruimen, speelgoed sorteren en vergeten speelgoed weer onder de aandacht brengen. Groot voordeel is dat je meteen door je hele huis heen bent gegaan en dat geeft ook nog eens een goed gevoel. Met kinderen verzamel je nou eenmaal heel erg veel!

Herfstvakantie 2021: Buurtspeeltuin bezoeken

Dit is een leuke activiteit voor de herfstvakantie 2021! Bezoek met je kids in jullie buurt alle speeltuinen op die er zijn. Maak er een sport van om weer onbekende speeltuinen en speelplekken in de buurt te ontdekken. Heb je zin om wat verder te reizen voor een leuke speelplek? Bekijk de site van Natuurmonumenten voor de leukste speelplekken in heel Nederland. De meeste speelplekken zijn gratis of je betaald een kleine bijdrage.

Lees verder onder de afbeelding!

Gratis speelplekken herfstvakantie 2021
Hoeve Wielrevent in Haarzuilens

26 tips: de leukste speelplekken in Nederland

Wat zijn de leukste speelplekken in Nederland om te bezoeken? Het is zomervakantie en prachtig weer. Blijf je thuis in Nederland of zoek je gewoon een leuk dagje uit? Dan ben je in deze blog op het juiste adres. Ik vertel…

  • Linda Bosscher

Strand & Happy Stones versieren

Ga naar het strand in de herfstvakantie 2021. Het liefst op een winderige dag en ga lekker uitwaaien. Laat de kids ook stenen en schelpen zoeken op het strand, neem deze mee naar huis en ga ze thuis versieren met speciale stiften. Leuk om deze Happy Stones ze dan tijdens een buurtwandeling nog op plekjes neer te leggen. Nog een leuke tip: er zijn veel Happy Stones Facebookgroepen waar je met anderen in contact kan komen.

Lees verder onder de afbeelding!

Verven Happy Stones herfstvakantie 2021

Knutselen met herfstschatten

De herfst is een heel fijn seizoen om binnen te genieten, het binnen gezellig te maken en lekker te gaan knutselen. Stuur je kinderen naar buiten met een plastic zak en laat ze kastanjes, bladeren en eikels zoeken. Hier kun je een leuke herfstschaal van maken en met deze gratis herfstschatten kunnen de kinderen weer lekker knutselen. Koop een knutselpakket of knutselspullen voor de koude, regenachtige en gure dagen en ze hebben uren vermaak in de herfstvakantie 2021.

Lees verder onder de afbeelding!

Knutselen-met-herfstschatten-herfstvakantie-2021

Thuisbioscoop

Met alle streamingsdiensten die er tegenwoordig bestaan, zijn er altijd wel weer nieuwe films te zien. Maak er een traditie van om in het weekend een thuisbioscoop te organiseren en het is een sport om dan steeds weer een nieuwe film te vinden. De komende tijd komen er weer veel nieuwe films en series online. Niet alleen leuk voor kinderen maar ook als je zin hebt in een avondje bingwatchen op de bank zonder kinderen.

Koekjes bakken

Ga met je kids bakken en kokkerellen. Zeker als ze wat ouder worden is het zo leuk om ze te leren bakken en koken. Dit leuke Feestdagen Bakboek is net uit en echt een aanrader om de komende herfstvakantie mee aan de slag te gaan. Dit zijn ook leuke bakboeken voor kinderen:

Logeren in de woonkamer

Ook leuk voor de herfstvakantie 2021: een nachtje in de woonkamer logeren is ook zoiets leuks waar ze later altijd met veel plezier op terug zullen kijken. Matrassen in de woonkamer en maak er een gezellig logeerpartijtje van. Deze activiteit kan trouwens prima in combinatie met de thuisbioscoop.

Op pad met Natuurmonumenten

Ik ben erg fan van Natuurmonumenten. Ze hebben tijdens de herfstvakantie 2021 leuke activiteiten gericht op kinderen. Ga naar de Belevenisboerderij in Schieveen of boek een vaartocht door De Wieden. Op hun site staan veel activiteiten en ze bieden ook extra activiteiten aan in de herfstvakantie. De moeite waard om een kijkje te nemen!

Verdwalen in een Fort

In West-Brabant ligt Fort Sabina. Deze is in opdracht van Napoleon gebouwd in 1811. Ze zeggen dat dit fort het best bewaarde geheim van Brabant is vanwege de grootte (12 hectare) en schoonheid van het verdedigingswerk. In de ondergrondse gangen kun je ‘verdwalen’ en rondstruinen. Bezoek ook Kazerne ‘De Kletsmajoor’ waar je kunt eten en drinken.

20x leuke kinderfilms en series op Netflix voor in de herfst (vakantie)

Het is herfst! Ik vind het heerlijk. De kou in de ochtend, een frisse neus halen, wind, af en toe regen, storm. Maar ook de zon die door de gekleurde bomen schijnt. Ik omarm de herfst. Al hou ik er…

  • Linda Bosscher

Dieren spotten in het wild

Ga naar Natuurpark Lelystad en je komt de mooiste dieren tegen. Een kudde wilde paarden of zelfs edelherten. Als je geluk hebt zie je ook zwijnen wroeten in de aarde. Wil je er even lekker op uit dan is Natuurpark Lelystad een aanrader.

Hoge Veluwe Wilde weken

Kom in de herfstvakantie naar de Coronaproof-versie van de Wilde Weken op De Hoge Veluwe. Deze weken staan in het teken van wild en actief bezig zijn in de natuur. Voor de kinderactiviteiten ’een echte speurtocht’ en ‘dieren tienkamp’ is inschrijven niet nodig. Je kunt boeken voor een maximum van drie personen per gezelschap. Krijg je al zin om te gaan hout kloven of deel te nemen aan het wild, wijn en wandelen arrangement? Bekijk hier het overzicht van alle activiteiten en schrijf je snel in!

Bosbingo Koerscafe Gasselte

Maak een wandeling door het bos extra leuk met deze bosbingo! Ga op zoek naar dierensporen, een vogel of misschien kom je wel een mountainbiker tegen. Je kan de bosbingo gratis ophalen in het Koerscafé Gasselte. Kom na de wandeling lekker opwarmen in ons Koerscafé met een warme chocolademelk of een kop soep. Er zijn verschillende routes die starten bij het strand van het Gasselterveld en het Nije Hemelriek.

Het startpunt van deze routes ligt op 5 minuten loopafstand van Koerscafé Gasselte. In deze blog staan de verschillende routes beschreven. Favoriet is: De Gasselterdennenroute. Deze route is 4 km en is aangegeven met witte paaltjes en leidt je langs verrassend variërende bospaden.

Herfstvakantie 2021 bosbingo

Boskneuter speurtocht in Wageningen

Boskneuters, een zeldzaam volk en ook nog erg verlegen. Maar als je heel voorzichtig bent en niet te hard het bos door rent, kom je ze soms nog tegen. Heb je nog nooit een boskneuter gezien? Dan is dit je kans! Op zaterdag 9 oktober, in de herfstvakantie 2021, mogen kinderen op zoek gaan naar deze geheimzinnige wezens. Neem wel laarzen en een zaklamp of telefoon mee.

Het startpunt bevindt zich bij Informatiecentrum Blauwe Kamer in Wageningen. Starten kan van 11.00 tot 14.30 uur, de tocht duurt ongeveer 1 uur. Op de website van Utrechts Landschap kun je zelf aangeven in welk half uur je wilt starten. Kinderen tot tien jaar onder begeleiding (€ 2,- per kind).

Duurzame Ontdekbus in Soest

Ontdekken, proefjes, zelf dingen maken en aan de slag met techniek? Wat duurzaamheid betekent ontdek je bij de Duurzame Ontdekbus. Een bus die rijdt op groen gas, waarvan de elektriciteit wordt opgewekt door een zonnepaneel. De bus zit vol duurzame snufjes voor nieuwsgierige kinderen van 3 tot 15 jaar.

Door middel van spannende proefjes maken kinderen kennis met het begrip duurzaamheid en leren ze op een leuke, speelse manier dat we in kleine stapjes onze ecologische voetafdruk al kunnen verkleinen.

In de herfstvakantie 2021 op maandag 18 oktober van 13.00-17.00u staat deze prachtige Ontdekbus op de kinderboerderij. Kom langs en ontdek!

Zoek naar Kinderzwerfboekstations (minibieb)

Er zijn nu al zóveel KinderzwerfboekStations! Er is er vast één bij jou in de buurt. Je kunt op heel veel manieren zoeken bijvoorbeeld op postcode of plaatsnaam. Of klik op de kaart. Klik op een boekje en je ziet de gegevens van dat Station. Neem je gelezen boeken mee en ruil ze om voor nieuwe boeken.

Halloween 2021: een griezelig kidsproof Halloween feestje

Halloween 2021; niet iedereen is er weg van. De ene avond jaag je nog de spoken onder het bed van je kind vandaan, en de andere dag is er een dunne lijn tussen spookachtig en legitiem eng. Hoe enger hoe…

  • Love2BeMama
Overdekte verkeerstuin Amersfoort

Nog een leuke activiteit voor de herfstvakantie 2021. In de (overdekte) Verkeerstuin Amersfoort kunnen kinderen (3 tot 12 jaar) op woensdag en op zondagmiddag over een parcours rijden met skelters. Ook buiten is er plek om lekker rond te crossen. Hoe heerlijk dat ze zich even uit kunnen leven? Het is gratis maar ze stellen een vrijwillige bijdrage op prijs.

De mooiste 10 herfstwandelingen in Nederland

De bladeren kraken weer onder wandelschoenen, kastanjes en eikels vallen uit de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. De herfst is prachtig. Wandel met de ANWB mee op één van deze wandelroutes en geniet van dit prachtige seizoen.

Kabouterweken Limburg

Van 14 t/m 29 oktober zijn de kabouterweken op het Kabouterpad bij Buitencentrum De Pelen (Limburg). Er zijn dan veel leuke extra’s voor kleuterkabouters en hun (groot)ouders te beleven. Bovendien is er op zondag 22 oktober een supergezellig Herfstfeest op het Kabouterpad!

Lees verder onder de foto!

Betaalbare uitjes herfstvakantie 2021

In deze blog hebben we gezocht naar gratis uitjes herfstvakantie 2021. Maar er zijn ook genoeg leuke uitjes die niet teveel geld kosten. Ook deze leuke uitjes hebben we voor je verzameld. Ook hierbij geldt; mocht je aanvullingen hebben, laat het ons weten!

Speuren en spelen

Kinderen kunnen al speurend en spelend het kasteel en het terrein van Ammersoyen ontdekken met de Speuren & Spelen tocht! Eerst ga je het kasteel in en kom je langs alle mooie plekken van Ammersoyen waar vragen of opdrachten bijhoren. Vergaap je aan alle spannende deurtjes, luikjes en schatkisten, beklim de muurtrappen en neem zeker ook een kijkje in de kerker! Met de cijfers die je hebt ontdekt kun je de code kraken. Als de kist open gaat ligt daar een kleine verrassing in. Daarna ga je naar buiten om de Speuren & Spelen tocht verder te volgen. Tijdens de wandeling om het kasteel doe je ook allerlei opdrachten. Zo ontdek je het hele kasteelterrein en kom je van alles te weten.

Kosten: 5,00 euro per gezin + reguliere entree kasteel. Let op: reserveren voor het kasteelbezoek is verplicht!

Appelspeurtocht kasteel Doorwerth

In de boomgaard en moestuin van het kasteel staan appelbomen. Vroeger was de boomgaard belangrijk voor de voorraden van het kasteel. Dit jaar heeft een bijzondere boom ook een gouden appel laten vallen. Deze hebben ze gauw opgeborgen in het kasteel. Om hem niet al te veel op te laten vallen, hebben ze ook gewone appels neergelegd. Kom ook appels tellen en misschien vind je wel de gouden appel!

Voor deze activiteit hoeft géén coronatoegangsbewijs getoond te worden.

Kosten: Naast reguliere toegang geen extra kosten.
Entree museum: Volwassenen € 12,00 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00. Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart.

Herfstspeurtocht Kasteel Cannenburch

Speuren & Spelen in het kasteelpark? Kom dan deze herfst naar kasteel Cannenburch voor de herfstspeurtocht, huur een gevulde pompoen in de Landwinkel en ga op zoek naar de antwoorden in het park. Er zijn vragen over het middeleeuwse kasteel, over bomen en dieren, maar ook moet je tellen of rekenen. Onderweg kan je het blotevoetenpad ontdekken of juist even uitrusten op een bankje en iets lekkers eten of drinken uit de pompoen. 

Kosten: € 4,00 per kind. Reserveren is niet nodig.

Halloween vier je bij Speelpark Klein Zwitserland

In oktober viert Speelpark Klein Zwitserland het leukste Kinder Halloweenfeest in Nederland met Halloween activiteiten zoals pompoen snijden en marshmallows roosteren. Ook de Adventure Golfbaan is volledig in Halloweensferen versierd. 

Kosten: 6,50 euro per ticket.

Als je nog aanvullingen hebt voor leuke gratis uitjes in de herfstvakantie 2021, laat het ons vooral weten. We vullen dit lijstje graag aan. Zoek je nog meer leuke gratis uitjes? Bekijk dan deze lijst per provincie: gratis uitjes in Nederland.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen