Waar ben je naar opzoek?

4 mythes over babydragen ontkracht

4 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
4 mythes over babydragen ontkracht

Babydragen zit al een tijdje in de lift. Waar kersverse ouders vroeger trots met de wandelwagen door de straten flaneerden, vervangen ze die tegenwoordig steeds vaker door een draagzak of -doek. En hoewel steeds meer ouders overtuigd zijn van babydragen, blijven enkele mythes hardnekkig overeind. Daar brengen we vandaag verandering in door de top 4 mythes babydragen te ontkrachten. Geniet van het dragen van je baby!

Mythes babydragen 1: Je kind wordt te verwend en kan niet meer zonder je

We vallen meteen met de deur in huis. Als we teruggaan in de tijd, dan zien we dat een hele generatie werd aangeleerd om kinderen vanaf de geboorte zo zelfstandig mogelijk op te voeden. Voor de huidige generatie nieuwe grootouders is het dan ook veelal een vreemd concept dat we (sommige van) hun wijsheden over boord gooien en onze baby dragen.

“Nee, ik laat mijn baby niet huilen en nee, ik verwen hem/haar niet door ermee rond te lopen in een draagzak of -doek.”

Klinkt bekend? Je kan een baby niet verwennen. De eerste zes tot negen maanden begrijpt een kind niet dat er ook buiten het gezichtsveld mensen zijn. Wanneer jij de kamer verlaat, zal hij/zij instinctief beginnen huilen omdat hij/zij denkt helemaal alleen te zijn. Huilen komt dus uit een soort van overlevingsinstinct. Wanneer je je baby draagt, zorgt dat voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Je kindje zal jou beschouwen als een veilig vangnet en sneller de wereld durven ontdekken. Immers, als het misloopt is mama/papa daar om mij op te vangen.

Een gillende baby: hoe leer je dat af?

Ik heb een gillende baby in huis. Voordat ik aan deze blog begon heb ik heel Google lopen afzoeken. Hoe leer je een baby het gillen af. Maar helaas kwam ik telkens op hetzelfde antwoord uit. Afleren gaat niet. Gillen…

  • Denise Bijker

Mythes babydragen 2: Een draagzak is slecht voor de ontwikkeling van de benen en heupen van de baby

“Oei, is de rug van je baby niet te veel samengedrukt? Worden zijn heupen wel genoeg ondersteund? Dragen is zeer slecht voor de lichamelijk ontwikkeling van je kindje hoor.”

Iedere ouder die een draagzak gebruikt, heeft vast al bovenstaande opmerkingen gehoord. We kunnen je meteen gerust stellen: je baby dragen in een draagzak is helemaal niet slecht voor de ontwikkeling. In tegendeel!

Bij het aankopen van een draagzak is het wel belangrijk om steeds na te gaan of de draagzak ergonomisch is. Sabine Sacher, Marketing Director EMEA bij Ergobaby, is trots dat ze het enige draagzakkenmerk zijn dat voor het gehele draagzakkenassortiment door het International Hip Dysplasia Institute (IHDI) en de Aktion Gesunder Rücken e. V. (AGR) als ergonomisch en gezond voor de heupen van de baby erkend is: “Bij Ergobaby willen we gezinnen dichter bij elkaar brengen door het creëren van kwalitatieve producten die eenvoudig te gebruiken zijn. En die zowel voor drager als kind ergonomisch zijn. We zijn er dan ook ontzettend trots op dat ons hele assortiment is erkend als rug- en heupvriendelijk door zowel het IHDI als het AGR. Zo zijn we er ook zeker van dat de heupen, hoofd, rug en nek van de kinderen altijd op een correcte manier ondersteund wordt, iets wat cruciaal is in die eerste maanden en in de peutertijd.”

Mythe 3: Je kind kan niet goed ademen in zo’n draagzak

Een mythe over babydragen die hardnekkig overeind blijft. Sommige kwatongen beweren dat je kindje kan wegzakken in een draagzak of -doek en daardoor onvoldoende ademt en uiteindelijk kan stikken. Niets is echter minder waar. De huidige generatie draagzakken maakt het eenvoudiger dan ooit om je kind meteen correct te dragen. Bovendien vind je bij de meeste draagzakken ook een gebruiksaanwijzing terug. Draagzakkenproducent Ergobaby gaat nog een stapje verder. Om zeker te zijn dat iedereen hun producten op een juiste manier gebruikt en zo een optimale ergonomische houding verzekert voor drager en kind, plaatsten ze per product korte en duidelijke instructievideo’s online.

Mythe 4: Je mag een kind nooit met het gezicht naar voor dragen

Opnieuw kunnen we je geruststellen en de mythes babydragen ontkrachten. Er bestaan wel degelijk draagzakken die ook een ergonomische oplossing bieden om je kindje op je buik met het gezicht naar voor te dragen. Deze draaghouding kan een prachtige optie zijn voor nieuwsgierige baby’s die de wereld om zich heen willen ontdekken vanaf ongeveer 5-6 maanden oud (niet eerder en nooit voor pasgeborenen).

Maar wees ook hier kritisch bij je aankoop. Kijk bijvoorbeeld of ze erkend zijn als heupvriendelijk door het IHD. “Als bedrijf hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt voor onze reputatie. Dat loont. We zijn één van de enige producenten die draagzakken aanbieden waarin je jouw kindje op 4 verschillende manieren ergonomisch kan dragen,” vult Sabine aan.

Doe wat je kind fijn vindt

“Het is echter belangrijk dat je baby bepaalde ontwikkelingsmijlpalen heeft bereikt voordat je hem met het gezicht naar voren draagt. Heeft je baby een goede controle over hoofd en nek? Is zijn kin vrij van het draagpaneel? Dan ben je klaar om te gaan! Maar hou rekening met de signalen van je baby. Merk je dat er te veel prikkels zijn? Verander dan van houding. Voor iets grotere baby’s of peuters is de heuphouding ideaal. Je kleintje kan rustig rondkijken maar ook dicht tegen jou aankruipen wanneer het te veel wordt en hij zich wil afzonderen van de wereld. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het leuk is om al dragend samen door een prentenboek te bladeren, maar draag hem niet naar voor wanneer je naar een speeltuin gaat vol gillende kinderen.”

We kunnen je dus helemaal gerust stellen en mythes babydragen ontkrachten: babydragen is niet alleen leuk, het zorgt ook voor extra geborgenheid, vertrouwen en schept een band tussen ouder en kind. Bovendien is het ook ergonomisch voor jullie allebei. Zet eventuele twijfels maar aan de kant en geniet!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen