Waar ben je naar opzoek?

PCOS zwanger zonder medicatie: wat is mogelijk?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
PCOS zwanger zonder medicatie: wat is mogelijk?

PCOS is een hormonale aandoening. De aandoening komt helaas veel door en kan een aankomende zwangerschap bemoeilijken. Hoe Polycysteus Overium Syndroom bij een vrouw tot uiting komt kan per individu sterk verschillen. Het is dan ook lastig om te bepalen of je een vrouw met PCOS ooit zwanger zal worden zonder medicatie. Een van de mogelijke behandelmethoden van dit syndroom.

PCOS is een erfelijk syndroom. Daarnaast kan je levenstijl ook een grote rol spreken in het ontwikkelen van PCOS. Het kan daarnaast ook zo zijn dat je hormoonwaarden (testosteron en insuline) hoger zijn geweest in de ontwikkeling van de baarmoeder.

Symptomen PCOS

Zoals hierboven omschreven kunnen de symptomen per vrouw sterk verstillen. Dit komt omdat PCOS een syndroom is en geen ziekte. Een van de meest duidelijke symptomen is een onregelmatige menstruatie. Om specifiek te zijn minder dan 10 menstruaties per jaar. Daarnaast kan het zo zijn dat je last krijgt van haaruitval, overmatig haargroei op je gezicht en lichaam, overgewicht, verminderde vruchtbaarheid en acne.

Ik heb PCOS en ik doe mijn verhaal

Een tijd geleden schreef ik een blog waarin ik mezelf de vraag stelde hoever ik zou gaan om mijn zusje te helpen met haar kinderwens. Mijn zusje had namelijk ongeveer op het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn…

  • Linda Kamminga

PCOS en minder snel zwanger

Als je PCOS hebt dan kan het zo zijn dat je minder snel zwanger zal raken. Toch raakt 30 procent van de vrouwen met PCOS spontaan zwanger, zonder gebruik van medicatie. Vrouwen met PCOS ontwikkelen meerdere kleine eiblaasjes (follikels). Deze eiblaasjes groeien lastiger en de eisprong wordt hierdoor ook bemoeilijkt. Het uitblijven van een eisprong zorgt ervoor dat zwanger raken niet of nauwelijks zal lukken.

Medicatie PCOS en zwanger raken

Hoewel ongeveer 30 procent van de vrouwen met PCOS alsnog zwanger raakt, zonder het gebruik van medicatie, is de kans dus groot dat je door het syndroom verminderd vruchtbaar bent. In dit geval kan zijn er meerdere behandelopties om de kans te vergroten. PCOS kan onder andere veroorzaakt worden door overgewicht. Als dit het geval is dan kan de huisarts een verwijzing geven voor een diëtist. Dit is ook nodig, omdat afvallen met PCOS buitengewoon lastig gaat. Toch is dit de enige oplossing als de PCOS samenhangt met overgewicht. Als je eenmaal bent afgevallen dan komt de normale menstruatiecyclus weer op gang.

Hormonale oorzaken PCOS en behandeling

Als je last hebt van hormonale of erfelijke PCOS, dan zijn is er een standaard behandelvolgorde om de kans op zwangerschap te vergroten. Helaas is het, als je niet onder de 30 procent valt die alsnog spontaan zwanger raken dan niet mogelijk om de PCOS te verhelpen zonder medicatie. De specialist zal eerst beginnen met het voorschrijven van medicijnen om de ovulatie op te wekken. Lukt niet dit? Dan is de volgende stap IUI (intra-uteriene inseminatie). Als laatste zal de specialist kijken naar IVF of ICSI.

Heb ik PCOS?

Heb je een sterk wisselende mestruatiecyclus of andere symptomen die passen bij de diagnose PCOS? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Zeker in het geval van een eventuele kinderwens. De huisarts zal een verwijsbrief geven voor een specialist die beter kan bekijken of het nodig is om medicatie te nemen voor de PCOS of dat er de mogelijkheid bestaat dat je alsnog spontaan zwanger wordt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen