Waar ben je naar opzoek?

Uit eten met kinderen: tips om een etentje soepel te laten verlopen

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Uit eten met kinderen: tips om een etentje soepel te laten verlopen

Uit eten met kinderen: het is een schrikbeeld voor menig ouder. Urenlang tafelen is dan ook niet iets waar kinderen heel veel talent voor hebben. Hoe maak je een etentje alsnog tot een succes? Dat lees je in deze tips.

Een van de ergste dingen die je in een restaurant kan overkomen: Jullie moeten nog aan het hoofdgerecht beginnen en de kinderen gaan zich stierlijk vervelen. Dit maakt uit eten gaan met kinderen tot een uitdaging. Sterker nog: het zorgt er dikwijls voor dat je er maar voor kiest om het toetje over te slaan en huiswaarts te keren. Hoe maak je er alsnog een ontspannen en gezellige avond van? Ook met kinderen?!

Waar op letten als je met (jonge) kinderen uit eten gaat?

Er zijn ouders die er van overtuigd zijn dat uit eten gaan met jonge kinderen een onbegonnen missie is. Voordat je het weet vliegen de frietjes door het restaurant, zit er pindasaus tegen het plafond en heb je te kampen met een onvervalste peuterdriftbui die met geen mogelijkheid is te stoppen.

Toch heeft uit eten gaan met een peuter zijn voordelen. Door al vanaf jonge leeftijd met je kinderen uit eten te gaan, leert je kind belangrijke vaardigheden. Zoals het rustig aan tafel zitten en netjes wachten tot het eten komt. Je kan er ook een leermoment van maken op het gebied van ‘jezelf vermaken’. Dit klinkt natuurlijk allemaal goed, wel en mooi. Maar je ziet dit alles natuurlijk liever zonder bijbehorende driftaanval. Dus hierbij de tips om juist dit te voorkomen, want je wil natuurlijk wel uiteten om lekker te kunnen eten en niet om er een zenuwinzinking aan over te houden.

Tip 1: Ontspan!

De eerste en voornaamste tip voor als je met kinderen uit eten gaat: relax! Ik vergelijk kinderen op dat gebied graag met honden. Ze ruiken angst. Als jij al bij voorbaad zenuwachtig gaat doen over eventuele regeltjes dan kan je donder op zeggen dat je kind hier op reageert. En dan niet door stilletjes aan tafel te blijven zitten, maar je weet wel: door precies te doen waar je zo nerveus over bent…

Tip 2: Kies een kindvriendelijk restaurant

Dat ene hippe sushi en lounge- restaurant lijkt misschien leuk, maar of je peuter daar ook zo over denkt is een tweede. Daarnaast is het zo dat een restaurant zich al snel kindvriendelijk noemt. Het kan helaas ook voorkomen dat het slechts betekent dat er een kinderstoel aanwezig is.

Hoe kom je erachter of een restaurant ook echt kindvriendelijk is en je er veilig uit eten kan met kinderen? Door zo veel mogelijk reviews te lezen en research te doen. Is er een kinderhoekje? Krijgen de kinderen eventueel een leuke kleurplaat om zich mee te vermaken en is er een kindermenu? Dit zijn belangrijke graadmeters voor een kindvriendelijk restaurant dat ook echt kindvriendelijk is.

Hier vind je een lijstje met de 19 meest kindvriendelijke restaurants van Nederland.

Tip 3: Gezond eten? Waarschijnlijk niet

Wil je jouw peuter een gezond prakje voeren? Dan kan je waarschijnlijk beter niet uit eten gaan. Het laatste waar je als ouder zin in hebt is een discussie over de gezondheidsvoordelen van spinazie, terwijl je eigen Waygu steak staat te verpieteren. Laat de gezonde maaltijden dus even voor wat ze zijn en gun je kind een van de 3 P’s: Pizza, Patat of Pannenkoeken.

Tip 4: Ga iets vroeger

Het is met jonge kinderen verstandig om iets vroeger uit eten te gaan. Om te beginnen omdat het deze tijden vaak nog wat rustiger is. Mocht het dan alsnog ‘verkeerd’ gaan dan is het in ieder geval nog stil in het restaurant. Daarnaast bestaat er op latere tijden het risico dat je kind moe en dus ook overprikkelt raakt. Twee dingen die je niet wil, als je lekker ontspannen een hapje wil gaan eten.

Tip 5: Ga voorbereid op pad als je uit eten gaat met kinderen

Ga je uit eten met kinderen? Dan is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Neem in het geval van heel jonge kinderen extra luiers, schone kleding en babyvoeding mee. Is je kind een peuter of kleuter? Zorg dan voor wat extra vermaak voor aan tafel. Papier en wat potloden zijn vaak al voldoende om de ‘saaie’ momenten mee op te vullen. Werkt dit ook niet meer? Dan is een goed opgeladen telefoon een prima alternatief. Lekker boeiend wat andere mensen ervan vinden!

Uit eten met kinderen: hoe vind ik de kindvriendelijke restaurants

We hadden het net al over het stukje research. Heel belangrijk als je uit eten wil gaan met kinderen. Wil je weten welke kindvriendelijke restaurants er bij je in de buurt zitten? Neem dan een kijkje op TheFork. Hier vind je een overzicht van alle restaurants in Nederland. Zo heb je snel en gemakkelijk het beste restaurant voor kinderen bij je in de buurt gevonden. Veel plezier en eet smakelijk!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen