Waar ben je naar opzoek?

Hoelang duurt een bevalling? Alles over de gemiddelde bevallingsduur!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoelang duurt een bevalling? Alles over de gemiddelde bevallingsduur!

Aan het einde van je zwangerschap ga je er steeds vaker bij stilstaan hoe je de bevalling gaat zijn. Dit is zeker het geval bij een eerste kindje. Doet het pijn? Hoelang duurt een bevalling en wat kan je allemaal verwachten?

Deze gedachten worden alleen maar sterker naar mate je dichter bij de uitgerekende datum komt. Enerzijds ben je er klaar voor om je baby te leren kennen en anderzijds wordt je nerveus als je ook maar aan de bevalling denkt. Veel vrouwen zijn bang dat ze dagenlang met weeen op een ziekenhuisbed komen te liggen. En begrijp ons niet verkeerd: dit kan inderdaad gebeuren. Gelukkig wijkt dit wel ver af van de gemiddelde tijd die een bevalling duurt.

Verschillende fases van de bevalling

Om te begrijpen hoelang een bevalling gemiddeld duurt, is het belangrijk om te weten hoe de fases van een bevalling zijn opgebouwd.

Breken van de vliezen en/of voorweeen

Bij ongeveer 90 procent van de vrouwen begint de bevalling met weeën en niet door middel van het breken van de vliezen. Dit ziet er tijdens films altijd wel heel spectaculair uit, maar zelfs al breken je vliezen dan kan het zo zijn dat je niet eens weeën krijgt. In dit geval wordt de bevalling ingeleid, omdat er anders een kans bestaat op infectie. In de meeste gevallen merk je dat de bevalling nadert door zogenaamde Braxton-Hicks contracties. Dit zijn, in de volksmond genoemd, voorweeën en harde buiken. Het rommelt her en der wat, maar meestal zet de bevalling niet door. Deze weeën zijn geen indicatie voor wanneer de bevalling gaat beginnen en hoelang de bevalling gaat duren, maar is wel een signaal dat je lichaam zich klaar aan het maken is voor de bevalling.

Slijmprop

Het kan ook zijn dat je, vlak voorafgaand aan de bevalling, een slijmprop verliest. Dit is letterlijk een troebele prop slijm en deze komt uit de baarmoedermond. Je verliest je slijmprop omdat je baarmoeder weker wordt en tegen het einde van de zwangerschap iets meer open gaat staan. Het is echter geen directe indicatie dat de bevalling gaat beginnen. Zelfs als je je slijmprop verliest kan het nog weken duren voordat je baby geboren wordt, daarentegen verliezen sommige vrouwen de slijmprop pas tijdens de bevalling. Het is dus niet per direct een indicatie van hoelang de bevalling gaat duren

Latende fase

Het enige, door artsen erkende signaal dat de bevalling begonnen is zijn weeën. In tegenstelling tot voorweeën, trekt er bij ‘het echte werk’ niets meer weg en komen ze regelmatig zonder af te zwakken. In het begin merk je meestal dat er nog relatief veel tijd. tussen de contracties zit. Naar mate de ontsluiting vordert, komen de weeën ook sneller op elkaar. De periode die voor ongeveer 3 a 4 centimeter ontsluiting zorgt noemt men de latende fase. Deze fase is een duidelijk signaal dat je bevalling echt begonnen is.

Hoe lang bloeden na de bevalling? Dit is het gemiddelde!

Na een bevalling heb je last van vaginaal bloedverlies. Dit bloed komt uit een wond die achterblijft op de plek waar de placenta zat. De hoeveelheid bloed die je verliest kan per persoon variëren. Dit geldt ook voor hoelang je…

  • Denise Meijer

De ontsluitende fase

Na deze 3 a 4 centimeter ontsluiting gaan de weeën zich sneller opvolgen. Je zit nu in de ontsluitingsfase van de bevalling. We hebben nog niet een geruststellend antwoord op hoelang de bevalling gaat duren, want ook de ontsluitingsfase neemt meestal enkele uren in beslag. Het is nu vooral belangrijk dat je de weeën op kan blijven vangen. Dit kan je doen door te ‘puffen’ en andere ademhalingstechnieken te gebruiken. Sommige vrouwen vinden het fijn om een warm bad te nemen, daar waar de ander liever rondloopt om de weeën de baas te worden.

Uitdrijvingsfase

Tijdens de uitdrijvingsfase heb je volledige ontsluiting. Dit is zo een 10 centimeter. Op dit punt mag je (bijna) gaan persen. Neem de pershouding aan waar je jezelf prettig bij voelt. Aan het einde van deze fase heb je eindelijk je baby in de armen. De vraag hoelang duurt een bevalling is dan ook ineens een stuk onbelangrijker, want alle moeite is niet voor niets geweest.

Hoelang duurt een bevalling? Gemiddelde cijfers

Hoewel iedere vrouw anders is en geen de duur van een bevalling nooit exact te voorspellen is, zijn er wel een paar gemiddelden waar je vanuit kan gaan. Zeker als het aankomt op je eerste kindje. De eerste baby is er meestal namelijk na 12 tot 24 uur. De eerste twee fases duren in dit geval het langst, omdat je lichaam er voor het eerst ‘doorheen’ gaat. Je zal zien dat het bij een tweede kindje vaak stukken sneller gaat. Het kan ook zijn dat de bevalling niet vanzelf op gang komt. Dan zal een vrouw gestript kunnen worden of worden ingeleid. Hoelang duurt een bevalling is afhankelijk van meerdere factoren en is bij elke vrouw anders.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 21 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 22 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 23 uur geleden
  • 20 minuten lezen