Waar ben je naar opzoek?

Hoe lang bloeden na de bevalling? Dit is het gemiddelde!

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe lang bloeden na de bevalling? Dit is het gemiddelde!

Na een bevalling heb je last van vaginaal bloedverlies. Dit bloed komt uit een wond die achterblijft op de plek waar de placenta zat. De hoeveelheid bloed die je verliest kan per persoon variëren. Dit geldt ook voor hoelang je kan bloeden na de bevalling.

Hoe lang bloeden na bevalling?

Iedere vrouw kent het prachtig, mooie kraamverband die je draagt na de bevalling. Deze zijn er natuurlijk niet voor niets. Het vaginaal bloedverlies na de bevalling kan soms zo hevig zijn dat je deze pads (die bijna het formaat van een luier hebben) wel moet dragen om niet door te lekken. Bloeden na je bevalling is heel normaal.

Hoe lang hevig bloeden na de bevalling?

Gelukkig wordt dit na ongeveer een week al minder en kan je over op normale maandverband. Het bloeden zelf kan echter langer aanhouden. Hoe lang het bloeden na de bevalling duurt verschilt per persoon. Soms heeft de baarmoederwand tot zes weken nodig om volledig te herstellen. Het bloedverlies gaat langzaamaan over in bruinverlies om vervolgens helemaal te stoppen. Het kan echter zo zijn dat je na een periode van geen bloedverlies of oud bloed ineens weer helderrood bloed verliest. Dit is een teken dat de wond nog niet helemaal dicht is. Het kan in dit geval ook zo zijn dat je de eerste keer ongesteld bent geworden.

Hoe begint een bevalling? Verschillende fases!

Aan het einde van je zwangerschap ben je waarschijnlijk met niets anders bezig dan de geboorte van je baby. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, want het is geen kwestie van of, maar wanneer je bevalling begint. Er zijn…

 • Denise Meijer

Tampons

Hoewel maandverband misschien niet bepaald comfortabel zit is het niet verstandig om bij bloedverlies na de bevalling tampons te gebruiken. De wond in je baarmoeder maakt je namelijk extreem kwetsbaar voor infecties. Het is tevens afgeraden om, zolang je nog aan het bloeden bent na de bevalling, geen gemeenschap te hebben. Ook mag je niet zwemmen, douchen of naar de sauna. Twijfel je over hoe lang het bloeden na de bevalling nog duurt of het misschien wel al veilig is? Neem dan contact op met arts voor uitsluitsel.

Stolsels

In de eerste dagen na de bevalling is het normaal dat je stolsels verliest. Deze zijn soms wel ten grote van een vuist. Het stolselverlies neemt af in de eerste paar dagen, maar je kan nog enkele weken na de bevalling stolsels verliezen.

Hoe lang duurt vloeien na bevalling?

Hoe lang vloeien na bevalling? Vaginaal bloedverlies na de bevalling hoort erbij. Meestal verlies je de eerste dagen na de bevalling veel bloed en stolsels om dit op een later moment minder te zien worden. Het hevige bloeden wordt ook…

 • Denise Meijer

Abnormaal bloedverlies na de bevalling

Hoewel bloedverlies na de bevalling heel normaal is en onderdeel is van het herstel. Kan het ook zo zijn dat je abnormaal veel bloed verliest. In de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog:

 • Heftig bloedverlies.
 • Langer dan zes weken bloedverlies
 • Te lang helderrood bloedverlies
 • Als het bloedverlies erger wordt in plaats van minder

Kraamtijd na de bevalling

Hoelang duurde bij jou de bevalling? Let erop dat je voldoende rust neemt. Zorg ervoor dat je de kraamtijd na je bevalling goed benut. Je lichaam heeft nou eenmaal tijd nodig om te herstellen. Let er ook op dat je niet te snel weer seks hebt na je bevalling en ook nog niet meteen in bad gaat.

In deze blogpost staan affliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen