Waar ben je naar opzoek?

Hoe begint een bevalling? Verschillende fases!

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe begint een bevalling? Verschillende fases!

Aan het einde van je zwangerschap ben je waarschijnlijk met niets anders bezig dan de geboorte van je baby. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, want het is geen kwestie van of, maar wanneer je bevalling begint. Er zijn enkele dingen die er in je lichaam gebeuren zo vlak voor en tijdens de bevalling. Hoe begint een bevalling? Dit zijn enkele signalen.

Wanneer begint de bevalling?

Wanneer de bevalling echt gaat beginnen, dat weet je eigenlijk nooit. Dit kan variëren van tussen de 37 tot 42 weken. In uitzonderlijke gevallen gebeurt het vroeger. Dit noemt men dan ook een vroeggeboorte. In dit geval kan het zo zijn dat je kindje nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven om hier veilig nog iets groter te worden. Ben je 42 weken en dreig je hierover heen te gaan? Dan zal je verloskundige ervoor kiezen om de bevalling in te leiden. Het risico op complicaties neemt namelijk toe als je deze termijn overschrijdt. Hoelang een bevalling duurt is ook afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe start een bevalling? De (voor)tekenen!

Veel vrouwen vragen zich aan het einde van hun zwangerschap van: ‘hoe begint een bevalling?’ Ook omdat omdat ze liever niet bij ieder krampje bij de verloskundige zitten. Desalniettemin is het (juist voor nieuwe moeders) lastig om de bevalling direct…

  • Denise Meijer

Hoe begint een bevalling? VoorweeEn en gebroken vliezen

Bij ongeveer 90 procent van de vrouwen begint de bevalling met weeën en niet door middel van het breken van de vliezen. Dit ziet er tijdens films altijd wel heel spectaculair uit, maar zelfs al breken je vliezen dan kan het zo zijn dat je niet eens weeën krijgt. In dit geval wordt de bevalling ingeleid, omdat er anders een kans bestaat op infectie.

In de meeste gevallen merk je dat de bevalling nadert door zogenaamde Braxton-Hicks contracties. Dit zijn, in de volksmond genoemd, voorweeën en harde buiken. Het rommelt her en der wat, maar meestal zet de bevalling niet door. Deze weeën zijn geen indicatie voor wanneer de bevalling gaat beginnen, maar is wel een signaal dat je lichaam zich klaar aan het maken is voor de bevalling.

Slijmprop

Het kan ook zijn dat je, vlak voorafgaand aan de bevalling, een slijmprop verliest. Dit is letterlijk een troebele prop slijm en deze komt uit de baarmoedermond. Je verliest je slijmprop omdat je baarmoeder weker wordt en tegen het einde van de zwangerschap iets meer open gaat staan. Het is echter geen directe indicatie dat de bevalling gaat beginnen. Zelfs als je je slijmprop verliest kan het nog weken duren voordat je baby geboren wordt, daarentegen verliezen sommige vrouwen de slijmprop pas tijdens de bevalling.

Bestaat er medicatie om sneller zwanger te worden?

Zwanger raken gaat meestal niet vanzelf, maar voor veel ouders is het een regelrechte nachtmerrie als zwanger worden niet lukt. Bij iedere mislukte poging zien deze stellen hun toekomstbeeld per maand veranderen. Gelukkig is er vandaag de dag veel mogelijk…

  • Denise Meijer

Latende fase

Het enige, door artsen erkende signaal dat de bevalling begonnen is zijn weeën. In tegenstelling tot voorweeën, trekt er bij ‘het echte werk’ niets meer weg en komen ze regelmatig zonder af te zwakken. In het begin merk je meestal dat er nog relatief veel tijd. tussen de contracties zit. Naar mate de ontsluiting vordert, komen de weeën ook sneller op elkaar. De periode die voor ongeveer 3 a 4 centimeter ontsluiting zorgt noemt men de latende fase. Deze fase is een duidelijk signaal dat je bevalling echt begonnen is.

Hoe wist jij dat je bevalling echt begonnen was? Braken je vliezen of kreeg je weeën?

Hoe begint een bevalling?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen