Waar ben je naar opzoek?

Voeding tijdens zwangerschap: blijf gezond en vitaal zwanger!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Voeding tijdens zwangerschap: blijf gezond en vitaal zwanger!

Voeding tijdens zwangerschap: waar moet je op letten? Een zwangerschap vraagt veel van het vrouwelijk lichaam. Het is daarom niet onlogisch dat je tijdens een zwangerschap beter zo gezond mogelijk kan leven. Goed eten, voldoende bewegen en je rust pakken zijn onwijs belangrijk. Maar welke voeding is goed voor tijdens de zwangerschap? Hoe blijf je zo gezond en vitaal mogelijk zwanger?

Voeding tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap leef en eet je letterlijk voor twee. Dit zegt niet dat je kind letterlijk wat proeft van de maaltijd die je tot je neemt of conditie opbouwt als jij even een wandelingetje maakt, maar alles wat je doet heeft wel een indirect effect op je ongeboren baby.

De placenta

De voedingsmiddelen en bouwstoffen die jij binnenkrijgt, komen via de placenta bij je baby terecht. Dit geldt ook voor zuurstof en water. De placenta voorziet de baby van alles wat je ongeboren baby nodig heeft om gezond te kunnen groeien. Dit alles komt direct vanuit het bloed van de moeder. Je lichaam is er tijdens de zwangerschap zo op ingesteld dat je baby voorrang krijgt. De organen krijgen tijdelijk iets minder bloed dan normaal en ook zuurstof gaat voornamelijk naar de placenta toe. Je kind voorop stellen is dus niet alleen een ‘mindset’ voor na de bevalling, maar iets wat letterlijk al vanaf het moment van de bevruchting gebeurd.

Borstvoeding geven met een eetstoornis

Borstvoeding geven met een eetstoornis; kan je dan wel borstvoeding geven? Kan mijn lichaam dat wel aan? Op het moment van schrijven wordt er gulzig gedronken aan m’n borst door mijn inmiddels 9 maanden oude dochtertje. Nooit had ik durven…

 • Britt de Waard

Zwanger en voeding

Dit geldt ook voor de voedingsstoffen. Als jij iets eet, dan gaan de belangrijke stoffen als eerst naar je kindje. Daarom zal deze niet snel iets tekort komen, maar jij als moeder des te eerder. Je eet dan wel voor twee, maar dit heeft (in tegenstelling tot wat sommige denken) niets met de grote van de porties te maken. Het heeft daarentegen wel alles te maken met de voedingstoffen die jij als moeder tot je neemt. Het is daarom zo onwijs belangrijk om gezond te blijven eten en misschien zelfs, van sommige voedingsmiddelen, iets extra’s tot je te nemen om een tekort bij jezelf te voorkomen.

Voeding tijdens zwangerschap: wat mag je eten?

Wat is gezonde voeding tijdens een zwangerschap?

Nu vraag je jezelf natuurlijk af: maar wat kan ik dan gezond eten? Tenslotte zijn er ook dingen die je beter niet kan eten (rauw vlees, roofvis, vacuümverpakte producten en rauwmelkse producten). Gelukkig is er nog voldoende keus uit producten wat wel veilig en gezond is en hoef je echt geen negen maanden op gekookte sperziebonen, rijst en kipfilet te leven.

Welke voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap?

 • Groente en fruit. Hier mag je zoveel van eten als je wil en het liefst nog iets extra. Groente en fruit is caloriearm en zit barstensvol vitamines.
 • Peulvruchten. Het liefst een keer per week (of iets vaker).
 • Volkoren producten. De vezels die hier in zitten zijn niet alleen gezond, maar voorkomen ook veelvoorkomende problemen tijdens de zwangerschap zoals verstopping.
 • Meerdere keer zuivel per dag.
 • Elke dag een handje (ongezouten) noten.
 • Een keer per week vette vis, zoals zalm of haring. Let er wel op dat de vis niet vacuümverpakt of rauw is!
 • Neem elke dag anderhalve liter vocht tot je. Het liefst water!

Bron: Thuisarts.nl

Joepie! Sushi eten als je zwanger bent kan gewoon

Tijdens je zwangerschap kan je veel dingen beter laten staan, zoals; alcohol, rood vlees, vacuümverpakte vis, rauwmelkse kazen enzovoorts. Dit is soms best wel even zwaar, maar we hebben het er allemaal voor over. Wil je weten of sushi eten…

 • Denise Meijer

Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten voor voeding tijdens je zwangerschap? Sommige dingen kan je beter niet eten. We noemde net al de rauwmelkse producten, rauwe vis en vacuümverpakte etenswaren. Deze kunnen bacteriën bevatten waar jij, maar ook je ongeboren kindje flink ziek van kunnen worden. Ook levers kan je beter zo min mogelijk eten door de hoeveelheid vitamine A die er in zit. Dit is in kleine hoeveelheden niet schadelijk, maar kan als je het veel eet voor complicaties zorgen. De meeste brie die je in de supermarkt kan kopen is gepasteuriseerd, dus kan je veilig eten. Rauwmelkse kazen worden aangeduid als ‘au lait cru’. Deze kan je beter laten liggen tijdens de zwangerschap.

Sushi even laten staan?

Sushi is iets wat veel zwangere vrouwen lastig vinden om te weerstaan. Op zich is er op dit gebied goed nieuws: Je kan en mag sushi eten! Het is echter belangrijk dat je zeker weet dat het om verse vis gaat. Dan kan je bijvoorbeeld zalm, prima rauw eten. Eet dus alleen sushi bij een goed restaurant en doe van te voren navraag over de versheid van de producten. Sushi thuis laten bezorgen kan, maar geeft een groter risico omdat je niet kan zien en navragen met wat voor een vis de sushi wordt klaargemaakt.

Je mag dus best wel veel dingen eten. Neem de tips hierboven mee en je lees je goed in over voeding tijdens zwangerschap. Wil je er meer over weten? Vraag dan je verloskundige!

Voeding tijdens zwangerschap
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen