Waar ben je naar opzoek?

Na hoeveel maanden is een vrouw gemiddeld zwanger?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Na hoeveel maanden is een vrouw gemiddeld zwanger?

Als je besluit om aan kinderen te beginnen dan zijn veel vrouwen zich niet bewust van hoe lang het duurt om zwanger te worden. De meeste vrouwen verwachten om binnen één ronde zwanger te raken, terwijl dit helaas niet realistisch is. Met enkele uitzonderingen daargelaten, duurt het vaak meerdere maanden voordat een koppel een kindje verwacht. Na hoeveel maanden zijn de meeste vrouwen zwanger en wanneer is het nodig om contact op te nemen met de huisarts als het niet lukt?

Na hoeveel maanden zwanger?

Van alle stellen met een kinderwens is ongeveer 30 procent binnen drie maanden zwanger. 70 procent is binnen het half jaar zwanger, 80 procent binnen een jaar en 90 procent van de koppels ziet hun kinderwens na twee jaar in vervulling gaan. De overige 10 procent heeft wat extra hulp nodig om zwanger te raken. Soms zijn bepaalde levensstijl veranderingen al voldoende, maar het kan ook zijn dat je wordt doorwezen naar een gynaecoloog voor extra onderzoek. In een aantal gevallen kan het zijn dat het zwanger worden helemaal niet lukt.

Bestaat er medicatie om sneller zwanger te worden?

Zwanger raken gaat meestal niet vanzelf, maar voor veel ouders is het een regelrechte nachtmerrie als zwanger worden niet lukt. Bij iedere mislukte poging zien deze stellen hun toekomstbeeld per maand veranderen. Gelukkig is er vandaag de dag veel mogelijk…

 • Denise Meijer

factoren Duur bevruchting

Zoals je al kon lezen is het in het overgrote deel van de gevallen zo dat je als koppel wat geduld moet hebben. Het kan zijn dat je bij de gelukkige 30 procent zit die binnen drie rondes al zwanger raakt, maar er bestaat een nog grotere kans dat het zes maanden of zelfs een jaar gaat duren. Na hoeveel maanden zwanger en hoe snel je zwanger raakt en hangt ook van bepaalde factoren af.

 • Leeftijd is een belangrijke factor. Na een bepaalde leeftijd neemt de vruchtbaarheid iets af ten opzichte van wanneer je jonger bent. Als je 35 jaar bent dan heb je 50 procent kans om binnen het half jaar zwanger te raken.
 • Roken is een belangrijke factor voor verminderde vruchtbaarheid. Wil je zwanger worden? Stop dan al van te voren met roken om de kans op bevruchting te vergroten.
 • Overgewicht is ook een belangrijke indicatie. Voor elk BMI-punt boven het gemiddelde neemt je kans op een zwangerschap af met maar liefst 5 procent.
 • Gezond eten draagt bij aan je vruchtbaarheid. Eet gevarieerd, voldoende en gezond volgens de schijf van vijf. Vermijd cafeïne, roofvissen en ongezonde vetten in bijvoorbeeld vlees.
 • Stress is natuurlijk nooit goed, maar zeker niet als je zwanger wilt raken. Je kan gestresst zijn door de prikkels van alledag, maar ook het uitblijven van een zwangerschap kan voor de nodige spanningen zorgen. Merk je dat je gestresst bent? Probeer dan yoga of ontspanningsoefeningen om het een beetje van je af te kunnen laten glijden.

Welke vitamine bij kinderwens? 5 tips voor ondersteuning!

Wanneer je een kinderwens hebt. Dan zijn er een tal van dingen die je kan doen om de wens te ondersteunen. Zo is een gezonde levensstijl essentieel om zo gezond mogelijk zwanger te zijn. Zo kan je beter niet roken, niet…

 • Denise Meijer

17 procent snel zwanger

Ben je al enkele maanden bezig? Houdt de vraag ‘Na hoeveel maanden zwanger‘ je bezig? Vergeet dan niet dat je ongeveer per ronde een kans hebt van 17 procent en slechts enkele koppels het geluk hebben om binnen een korte periode al zwanger te raken. Zelfs compleet gezonde stellen hebben na het jaar nog geen succes.

Maak je jezelf zorgen over je vruchtbaarheid, ben je na maanden nog niet zwanger? Of heb je vragen? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan bepalen of het wellicht nodig is om doorverwezen te worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Succes! Na hoeveel maanden zwanger is voor iedereen weer verschillend.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen