Waar ben je naar opzoek?

Weet jij wat je mag eten tijdens je zwangerschap?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Weet jij wat je mag eten tijdens je zwangerschap?

Nee? Dan ben je zeker niet de enige! Kinderdiëtisten zien steeds vaker zwangere vrouwen in hun praktijk met vragen over voeding, zoals vragen over het voorkomen van insulinegebruik bij zwangerschapsdiabetes en wat te doen bij (ochtend)misselijkheid en  obstipatie. 

Gelukkig weten zij als diëtisten wat goed voor je is, en geven ze een aantal tips.

Genoeg variatie

Het belangrijkste is dat je voldoende volkoren producten, groente, zuivel, fruit en visvetzuren binnenkrijgt. En uiteraard is de juiste balans daarin belangrijk. Tijdens de zwangerschap wordt ook vaak geadviseerd een extra supplement vitamine D en foliumzuur te nemen, om die voedingsstoffen genoeg binnen te krijgen.

Lees ook: Vitamine D tekort tijdens zwangerschap? Meer kans op autisme!

Daarnaast is het verstandig om gevarieerd te eten. Zo is de kans groot dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast is dit ook goed voor je kindje. Als je al verschillende smaken hebt gegeten tijdens de zwangerschap, went je kindje later ook makkelijker aan deze smaken.

Suiker en ijzer

Om zwangerschapsdiabetes te voorkomen, is het goed om te letten op geraffineerde producten zoals witbrood en zoetigheid. Zeker vrouwen bij wie diabetes in de familie zit is dit aan te raden. Daarnaast is het goed om te minderen met koffie en thee met theïne. Die zorgen er namelijk voor dat je minder ijzer opneemt, terwijl je als je zwanger bent juist ijzer nodig hebt. Kruidenthee, zoals rooibos kan wel. Vitamine C bevordert juist weer de ijzeropname.

Lees ook: Diabetes type 2 als gevolg van zwangerschapsdiabetes

Eten voor twee?

Nee. Hoe verleidelijk het ook klinkt, je hoeft echt niet veel meer te eten als je zwanger bent. Volgens de diëtisten heb je genoeg aan een extra volkoren boterham, een beetje meer vlees, vis of een ei extra.

Ook is het goed om naast alcohol, producten met rauwe melk of ei en bepaalde vissoorten te letten vitamine A. Daar kan je beter niet teveel van innemen. Dus maximaal één boterham met smeerworst op een dag en zeker geen vitamine A supplementen.

In plaats van te veel eten, te weinig eten is uiteraard ook niet goed voor jou en je kindje. Ga dus zeker niet lijnen tijdens je zwangerschap, ook al weeg je misschien te veel. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je belangrijke voedingsstoffen mist, wat schadelijke kan zijn voor je kindje.

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen