Waar ben je naar opzoek?

Was jouw zwangerschap gepland?

3 minuten lezen Ik ben Helga
Was jouw zwangerschap gepland?

Was het voor jou een langgekoesterde droom die in vervulling ging? Was je al maanden of misschien zelfs al jaren aan het proberen voordat het eindelijk lukte? Of was het een “ongelukje”? En moest je wel even drie keer kijken en tien keer slikken toen je dat tweede streepje zag?

Allereerst, wat heb ik een hekel aan de term “ongelukje”. Het heeft iets heel negatiefs. Een paaltje raken met je auto terwijl je parkeert, dat is een ongelukje. Je glas uit je handen laten vallen, dat is een ongelukje. Maar een kind zo noemen? Alsof je per ongeluk seks hebt gehad of dat je “per ongeluk” tegen elkaar gebotst bent en hoppa verrassing, je bent zwanger. Een verrassing vind ik al wel beter klinken. Dat heeft tenminste nog iets positiefs. Maar ook daar kan ik me niet helemaal in vinden. Als je namelijk onveilige seks hebt, is het niet geheel en al een verrassing dat je zwanger kunt raken, toch?

Lees ook: 12 VERSCHRIKKELIJKE vragen die mensen stellen als je zwanger bent

Mijn cadeautje!

Daarom zeg ik liever dat mijn dochter een cadeautje is. Helaas heerst er nog steeds een taboe op het onderwerp en wordt er vaak zat over gezwegen. Waarom? Ik heb er dan ook totaal geen moeite mee om te zeggen dat mijn zwangerschap niet gepland was. Ik was destijds 28, dus het feit dat ik seks had moet niet echt een verrassing zijn toch? En ja, ik was aan de pil en nee, die werkte dus niet echt lekker zou je kunnen stellen. Ik liep zelfs onder controle bij het ziekenhuis want ik had cystes op mijn eierstokken. Daarbij had ik niet 1, niet 2, maar zelfs 3 verschillende gynaecologen die mij verzekerde dat ik, wanneer ik dat zou willen, heeeeeel moeilijk zwanger zou kunnen worden. Had ik even geluk dat ik dat niet wilde!

Ik pikte de signalen niet op

Ondertussen moest ik van de gynaecoloog stoppen met de pil om te kijken of mijn baarmoeder en eierstokken dan iets “normaler” zouden gaan doen. Mijn relatie was net over, dus geen probleem! Gaan we doen. Ik kon alleen wel last krijgen van het “ont-pillen”.
Dus toen ik misselijk werd – ont-pillen.
Toen mijn voorgevel iets groeide – ont-pillen.
Toen mijn ongesteldheid stukken minder was – ont-pillen

Lees ook: Vrouw denkt kanker te hebben maar blijkt zwanger te zijn

Ik verklaarde alles ermee en had werkelijk niets door. Pas weken later gingen bij mij alle alarmbellen af. Na 3 positieve testen wilde ik het nog steeds niet geloven. Pas na een spoed afspraak in het ziekenhuis, een echo en een zeer verbaasde arts verder, kwam bij mij het besef. Ik was zwanger!

Het was wel even slikken!

Toegegeven, ik moest even aan het idee wennen. Mijn niet rammelende eierstokken hadden mij hier niet op voorbereid. Mijn relatie was net uit en ik voelde me niet bepaald “mama-materiaal”. Maar tegelijkertijd voelde ik wel direct wat bij de echo. Ik wilde de kleine garnaal beschermen, koesteren en er van houden. Maar hoe? En wat? En hoe? En, en, en…

Alles was een groot vraagteken. Het gekke is dat vanaf het moment dat ik het wist, de ongesteldheid volledig stopte, de hormonen vrij spel kregen en mijn buik direct in omvang leek toe te nemen. Alsof het weten alleen genoeg was om mijn lichaam in de “mama-stand” te zetten. Ik had nog steeds zoveel vraagtekens, maar ik wilde er wel helemaal voor gaan. Dat was een bewuste keuze waar ik alleen wel even over na heb moeten denken!

Lees ook: Als we boven een wiegje stonden dachten we niet: “Dat wil ik ook!”

Maar dat wil niet zeggen dat ik minder van haar houd!

En nu is mijn cadeautje vier en heb ik geen dag spijt gehad van mijn beslissing. Ze was dan niet gepland, maar dat verandert niets aan het feit dat ik net zo goed als alle andere mama’s, zielsveel van haar hou. Ik heb er geen jaren op moeten wachten en ja, ze kwam eerder dan ik had kunnen bedenken, maar ik zou het niet anders willen. Ik schaam me er niet voor en ik zou ook niet weten waarom. Mocht ze het later vragen dan zal ik er ook open en eerlijk over zijn, waarom niet? Is het erg dat ze niet bij mij in de planning zat? Want blijkbaar zat ik wel bij haar in de planning en dat is waar het uiteindelijk toch allemaal om gaat!

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen