Waar ben je naar opzoek?

Hoe lang duurt vloeien na bevalling?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe lang duurt vloeien na bevalling?

Hoe lang vloeien na bevalling? Vaginaal bloedverlies na de bevalling hoort erbij. Meestal verlies je de eerste dagen na de bevalling veel bloed en stolsels om dit op een later moment minder te zien worden. Het hevige bloeden wordt ook wel ‘vloeien’ genoemd, omdat het er letterlijk uitvloeit.

Hoe lang vloeien na de bevalling?

Het is niet voor niets dat je van die charmante, grote kraamverbandjes moet dragen na de bevalling. Het bloedverlies is namelijk, zeker in de eerste dagen, hevig. In de eerste zeven dagen kan je ook stolsels verliezen ten grote van je vuist. Na deze tijd neemt het bloedverlies geleidelijk aan af. Dit is niet om je bang te maken maar de realiteit wat je kunt verwachten. Dit hoort erbij.

Hoe lang hevig vloeien na de bevalling?

Na het daadwerkelijk vloeien, kan je nog wel enkele weken bloed verliezen en als je denkt dat het eindelijk over is: dan komt je menstruatie waarschijnlijk om de hoek kijken. In totaal ben je ongeveer zes weken herstellende. In deze periode kun je ook beter nog wachten met in bad gaan en penetratie seks uitstellen. Na een periode van oud bloed verlies kan je ook ineens weer beetjes helderrood bloed verliezen. Trek wel aan de bel als dit hevig bloedverlies is. Het kan je menstruatie zijn, maar bij twijfel moet je contact opnemen met de huisarts.

Waar komt het vloeien na de bevalling vandaan?

Het bloed wat je verliest komt uit een wond op de plek waar de placenta ooit zat. Uit je baarmoeder dus. Dit is een open wond en heeft dus de tijd nodig om te genezen.

Welke anticonceptie past bij mij?

Zes weken na de bevalling gaat de verloskundige met je in gesprek om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. Dan krijg je ook het advies om je in te lezen over de verschillende anticonceptie mocht je…

 • Cindy Waagmeester

Infectiegevaar

Zolang je nog bloed verliest moet je jezelf aan bepaalde richtlijnen houden om infecties te voorkomen. Zo mag je zolang je nog vloeit niet zwemmen, geen seks hebben, niet in bad of naar de sauna. Het is tevens niet verstandig om tampons te gebruiken. Hoe oncomfortabel kraam- en maandverband ook zit.

Hoewel maandverband misschien niet bepaald comfortabel zit is het niet verstandig om bij bloedverlies na de bevalling tampons te gebruiken. De wond in je baarmoeder maakt je namelijk extreem kwetsbaar voor infecties. Het is tevens afgeraden om, zolang je nog aan het vloeien bent na de bevalling, geen gemeenschap te hebben. Ook mag je niet zwemmen, douchen of naar de sauna. Twijfel je over hoe lang het vloeien na de bevalling nog duurt of het misschien wel al veilig is? Neem dan contact op met arts voor uitsluitsel.

Hoe start een bevalling? De (voor)tekenen!

Veel vrouwen vragen zich aan het einde van hun zwangerschap van: ‘hoe begint een bevalling?’ Ook omdat omdat ze liever niet bij ieder krampje bij de verloskundige zitten. Desalniettemin is het (juist voor nieuwe moeders) lastig om de bevalling direct…

 • Denise Meijer

Stolsels

In de eerste dagen na de bevalling is het normaal dat je stolsels verliest. Deze zijn soms wel ten grote van een vuist. Het stolselverlies neemt af in de eerste paar dagen, maar je kan nog enkele weken na de bevalling stolsels verliezen.

Abnormaal bloedverlies na de bevalling

Hoewel bloedverlies na de bevalling heel normaal is en onderdeel is van het herstel. Kan het ook zo zijn dat je abnormaal veel bloed verliest. In de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog:

 • Heftig bloedverlies.
 • Langer dan zes weken bloedverlies
 • Te lang helderrood bloedverlies
 • Als het bloedverlies erger wordt in plaats van minder
Hoe lang vloeien na bevalling
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen