Waar ben je naar opzoek?

Wanneer weer sex na de bevalling?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer weer sex na de bevalling?

Hoewel sex een van die dingen is waar je na de bevalling misschien even niet aan moet denken, komt er een punt dat je er wel weer zin in krijgt. Logisch! Want je bent dan wel moeder geworden, maar de behoefte aan lichamelijke intimiteit komt echt wel terug. Maar wanneer mag je weer sex na de bevalling? En waar moet je rekening mee houden? Alles over wanneer sex na bevalling lees je hier.

Wanneer sex na bevalling?

Door de hormonale veranderingen, het herstel van je vagina en lichaam en eventuele borstvoeding (kan libido verlagen) is het veilig om te zeggen dat je lichaam even wat pauze nodig heeft na een bevalling. Toch is het zo dat er geen echte tijd staat voor wanneer je weer zin in sex gaat krijgen na de bevalling en je ook weer met je partners tussen de lakens kan duiken.

Misschien vind het wel fijn om even te wachten met sex, net zoals je beter niet meteen in bad kunt gaan na de bevalling. Maar dit kun je zelf het beste aanvoelen.

Bloedverlies

Toch is het zo dat veel artsen adviseren om minstens zes weken te wachten na de bevalling. Dit heeft vooral met het herstel van de baarmoeder te maken. Op de plek waar de placenta zat zit namelijk een wond. Het bloedverlies wat je hebt na een bevalling komt dan ook hier vandaan. Zolang je nog last hebt van vaginaal bloedverlies na een bevalling loop je het risico op infecties. Daarom wordt in bad gaan, zwemmen en dus ook seks afgeraden zolang je nog vloeit. Dit kan zomaar zes weken duren, maar bij sommige vrouwen stopt het bloedverlies eerder of duurt het juist iets langer. Wanneer sex na bevalling is dus aan te raden na zes weken.

Hoe start een bevalling? De (voor)tekenen!

Veel vrouwen vragen zich aan het einde van hun zwangerschap van: ‘hoe begint een bevalling?’ Ook omdat omdat ze liever niet bij ieder krampje bij de verloskundige zitten. Desalniettemin is het (juist voor nieuwe moeders) lastig om de bevalling direct…

  • Denise Meijer

wanneer sex na bevalling: Wat mag wel?

Natuurlijk klinkt dit lang. Zeker als in de tussentijd je libido inmiddels al is teruggekeerd. Maar gelukkig hoef je niet aan geheelonthouding te doen.

Seks is namelijk een redelijk breed begrip, maar het advies voor wanneer je sex mag hebben na de bevalling geldt vooral voor vaginale penetratie. Dit kan ervoor zorgen dat er bacteriën terecht komen in de wond waar ooit de placenta zat en kan je dus beter even laten. Zoenen, knuffelen, masseren en masturberen kan daarentegen wel gewoon. Eigenlijk alles waarbij geen directe vaginale penetratie aan te pas komt. Gebruik je fantasie!

De eerste keer

Hoewel je (overduidelijk) geen maagd meer bent na je bevalling, kan dit de eerste keer wel zo voelen. Wanneer je voor de eerste keer sex hebt na een bevalling dan kan zelfs een beetje pijnlijk zijn. Zeker in het geval van hechtingen. Luister dus goed naar je lichaam en wees niet bang om het aan te geven als het niet prettig voelt. Ook kan het zijn dat je, onder invloed van hormonen, wat last hebt van vaginale droogheid. In dit geval biedt glijmiddel de uitkomst.

Hoe weet je of je een kinderwens hebt en wat is de juiste tijd (of niet)

Hoe weet je of je een kinderwens hebt? Hoe kom je erachter en hoe weet je hoe je partner erover denkt? Je zit in een relatie, woont misschien wel samen en komt op het moment dat je jezelf een toekomst…

  • Denise Meijer

Anticonceptie

Na de vraag wanneer sex na bevalling, is het ook handig om je alvast in te lezen over anticonceptie. Voordat je weer begint aan seks is het handig om te weten dat je op elk willekeurig moment na de bevalling weer vruchtbaar kan zijn. Zelfs als je borstvoeding geeft en ook al ben je nog niet ongesteld geworden. Ben je niet van plan om binnen negen maanden een volgende spruit te verwelkomen? Zorg dan zeker voor anticonceptie. Ga op onderzoek uit welke anticonceptie (zonder hormonen) bij je past.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen