Waar ben je naar opzoek?

10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen

Een kind dat stikt in eten of speelgoed is toch wel een van de grootste nachtmerries van iedere ouder. En dit is niet voor niets, want stikken is een van de meest voorkomende doodsoorzaak als het gaat om kinderen van vier jaar of jonger.  Er zijn best wat gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen die ze beter niet kunnen eten of onder begeleiding. Deze voedingsmiddelen vind je in de lijst hieronder.

Gevaarlijke voedingsmiddelen kleine kinderen

De meeste ouders zijn (terecht) huiverig voor ‘harde’ voedingsmiddelen. Zoals: noten, lolly’s en ander hard snoep zoals kauwgomballen. Maar ook andere, ogenschijnlijk veilige, voedingsmiddelen zijn zeker een risico. Zo werd enkele jaren geleden al duidelijk toen een moeder een röntgenfoto deelde van een druif in de luchtpijp van haar kindje.

Het advies is dan ook: snijdt druiven in de lengte door de midden. Het beste is zelfs als je ze in vieren deelt om te voorkomen dat een druif de luchtpijp van een klein kind in zijn geheel kan afsluiten bij verslikken.

De lijst van gevaarlijke voedingsmiddelen

Maar niet alleen druiven hebben een speciale behandeling nodig hebben, voordat je het veilig aan een klein kind kan geven. Ook onderstaande voedingsmiddelen kun je beter eerst voorbewerken.

(Knak)worsten en hotdogs

Geloof het of niet, maar knakworsten en hotdogs zijn uitgeroepen tot het meest gevaarlijke voedingsmiddel voor kleine kinderen. Om eventueel stikgevaar te voorkomen moeten ze, net zoals de druiven, in de lengte worden doorgesneden.

Appels

Appels moeten zeer klein gesneden worden of zelfs gekookt en gepureerd om ze zo zacht en klein mogelijk te maken. Sowieso is het beter om kleine kinderen een appel zonder schil te eten. De stugge schil kan namelijk blijven hangen in de luchtpijp.

Spekjes of marshmallows

Dit snoepgoed lijkt veilig omdat het zacht is, maar spekjes zwellen op als ze vochtig worden. Dit zorgt ervoor dat de snoep moeilijk uit de luchtpijp loskomt als een kind er onverhoopt in stikt.

Druiven snijden voor kleine kinderen: zo doe je dat!

Snijd jij je druiven bewust op een bepaalde manier? Ook voor de oudere kinderen is het van belang om de druifjes goed door te snijden, zodat ze niet in de luchtpijp blijven steken. De Facebookpagina Finlee and Me deelde een…

  • Marian Alons

Wortels

Geef een kind onder de vijf jaar oud géén hele, rauwe wortel. Het is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd nog lastig om de harde groente goed te kauwen. Om deze reden kan er makkelijk een groot stuk in de luchtpijp terecht komen. Ook in het geval van wortelen en peen is het dus raadzaam om de groente te koken en/ of in hele kleine stukjes te snijden.

Wit brood

Wit brood krijgt als het nat wordt (door speeksel bijvoorbeeld) een stopverfachtige structuur. Dit maakt het een risicovol voedingsmiddel voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Ook bij wit brood is het dus raadzaam om jonge kinderen kleine hapjes brood te geven. Dit krijg je het beste voor elkaar door de boterham zo klein mogelijk te snijden.

Rijstwafels

De grove structuur van rijst- en maiswafels maakt het een gevaarlijk voedingsmiddel voor kleine kinderen. Daarnaast wordt een rijstwafel niet snel genoeg zacht en kan de droge cracker ervoor zorgen dat een kind zich makkelijk verslikt.

Cherrytomaten

Cherrytomaatjes of snoeptomaatjes hebben nagenoeg dezelfde vorm en structuur als druiven. Om deze reden dient ook deze gezonde lekkernij in het beste geval in de lengte gevierendeeld te worden voordat je het veilig kan geven.

Noten + kleine kinderen = gewoon een NO(ot) Go!

“Kijk uit met noten en kleine kinderen!”, zo waarschuwde mama Alma afgelopen week op Facebook. Haar dochtertje (3) had zich een paar weken eerder verslikt in een nootje. Dit nootje werd NOTA bene terug gevonden in de longen. Logisch dus…

  • Sjoukje Dijkstra

Popcorn

Er zijn helaas meerdere tragische gevallen bekend van kleine kinderen die zijn gestikt in een stukje popcorn. Het advies is dan ook om jonge kinderen liever geen popcorn te geven. In ieder geval niet totdat ze goed genoeg kunnen kauwen om het klein te krijgen.

Chocolade-eitjes

Qua vorm en grootte gelijk aan de druiven en tomaatjes, maar veel harder en als ze nat worden ook heel erg glad. Chocolade smelt op zich redelijk snel, maar vaak gaat dit proces niet snel genoeg om het uit op tijd los te krijgen bij verstikking. Het advies is dan ook om ook paaseitjes klein te snijden voor kinderen van zes jaar of jonger.

Kaas

Nog zo een ogenschijnlijk veilig voedingsmiddel, maar kaas heeft net zoals bij het brood de neiging om weer ‘aan elkaar te plakken’ als het vochtig wordt. Wat ervoor kan zorgen dat er onverhoopt grote hompen kaas in het achterste van je kind zijn keel belanden. Dit is iets wat dus ook kan gebeuren als je het klein snijdt. Let dus op dat je kind niet te grote hoeveelheden kaas in zijn mondje stopt om verslikking en verstikking te voorkomen.

Verstikkingsgevaar

Heb jij het idee dat je kindje stikt na het eten van één van bovenstaande voedingsmiddelen? Volg dan als moeder altijd je onderbuikgevoel en lees hier wat je moet doen als je kindje stikt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen