Waar ben je naar opzoek?

8x waarom paardrijden goed is voor kinderen

6 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
8x waarom paardrijden goed is voor kinderen

De kogel is door de kerk! Je kind wil toch echt op paardrijden. Een schrikbeeld voor sommige ouders, omdat er toch wel wat risico’s kleven aan het omgaan met een dergelijk groot dier. Toch zijn er een tal van redenen waarom paardrijden juist goed is voor kinderen. Paardrijden gaat namelijk niet alleen om het rijden zelf, maar leert je kind heel veel over de omgang met dieren, de connectie die je ermee kan hebben en is perfect om ze iets van verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen.

Kind paardrijden: ze leren er veel van!

Daarnaast zijn er nog een paar ijzersterke redenen waarom het een goed idee is om je kind in het zadel te helpen. Ik ben zelf een paardenmama, dus mijn kinderen kregen deze speciale vorm van liefde al met de paplepel ingegoten. Ik was dan ook extatisch toen mijn zoon op 6 jarige leeftijd aangaf dat hij graag wat lesjes wilde volgen.

Voor een geruime tijd hadden we zelfs op dezelfde dagen dressuurwedstrijden. Heerlijk vond ik dat! Al is het maar goed dat ik geen getuige ben geweest van zijn val- of duikelpartijen. Je blijft toch een moeder en ook al rijd ik zelf: ik kan mezelf heel goed vinden in het argument dat paardrijden naast onwijs leuk, ook wel wat risico’s met zich meebrengt. Gelukkig zijn de meeste hiervan te voorkomen door middel van juiste begeleiding.

Waarom het goed is dat je kind op paardrijden wil

Inmiddels is hij alweer een tijdje gestopt. Die keuze heb ik ook helemaal aan overgelaten, maar ik ben blij dat hij toch wel wat waardevolle lessen heeft geleerd tijdens deze periode. Dezelfde lessen die mijn dochter (die inmiddels aan het aftellen is tot het moment dat ook zij op paardrijles mag) ook gaat leren. Dit zijn dan ook de redenen waarom paardrijden zo onwijs goed is voor kinderen.

Kind paardrijden

1. Beweging

Allereerst het voornaamste punt: paardrijden is een sport en zorgt ervoor dat je kind van de bank, naar buiten gaat en in beweging blijft. Tijdens het paardrijden zelf train je diverse spiergroepen. Je hebt kracht, coördinatie, conditie en concentratie nodig tijdens het rijden en de verzorging van een paard. Dit maakt het een ideale sport om je kind in beweging te houden.

2. Psychologische voordelen

Paardrijden werkt therapeutisch. Dit kan ik, zelfs als recreatieve ruiter, beamen! Na een drukke dag kan ik mijn hoofd leegmaken tijdens het rijden, na een rotweek kan ik bijkomen door alleen maar even met mijn paard te tutten en doordat paarden geboren spiegels zijn van jouw gedrag of karakter, is het ook nog eens zo dat je door een paard met je neus op de feiten wordt gedrukt. Je wordt gedwongen om goed naar jezelf te kijken.

Dit is tevens waar het motto ‘het is nooit het paard zijn schuld’ ook vandaan komt. Meestal is bepaald gedrag van je paard een direct gevolg van iets wat je zelf hebt gedaan, namelijk. Deze psychologische voordelen zijn ook nog eens bewezen. Het is niet voor niets dat paardrijden wordt aangeboden als therapie voor kinderen met een rugzakje of handicap.

Buitenspeelgoed 8 jaar: dit is leuk voor kinderen!

Buitenspeelgoed 8 jaar: wat is leuk? Het zonnetje lacht de lucht is blauw… Kortom: de kinderen kunnen weer lekker en volop buitenspelen. Heerlijk actief bezig zijn met vriendjes, vriendinnetjes of alleen. Als je een jonger kind hebt dan ben je…

  • Denise Meijer

3. Je kind krijgt belangrijke levenslessen mee

Op het moment dat je kind voet op manege zet, krijgt deze een tal van belangrijke levenslessen mee. Wat dacht je van ‘vallen en opstaan’, omgaan met angst, jezelf leren inleven in een dier, doorzettingsvermogen, hard werken en de beloningen en (niet onbelangrijk) leren omgaan met kritiek en/of commentaar. Het laatste ontkom je nu eenmaal niet aan in de paardenwereld.

4. Sociale contacten

Lid worden van een ruiterclub en meedoen met groepslessen betekent dat je kind in contact komt met leeftijdsgenootjes. Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat paardrijden geen teamsport is. Iedereen die al even meedraait op een stal weet echter dat teamwork een van de belangrijkste dingen is tijdens het paardrijden.

Om te beginnen is je kind een team met het paard, maar ook onderling ben je soms op elkaar aangewezen om iets voor elkaar te krijgen. Dit zorgt voor waardevolle, langdurige vriendschappen buiten school om. En dit is iets wat ook nog eens zijn voordelen heeft als je kind toevallig problemen heeft in de klas of nabije omgeving. De paardenwereld wordt niet voor niets een ‘wereldje’ genoemd en het is ook echt zo dat er een wereld voor je kind open gaat. Op het moment dat ze beginnen met rijden.

5. Goed voor het zelfvertrouwen

Het omgaan en rijden van paarden geeft een kind immens veel zelfvertrouwen. Zeker als ze weer nieuwe dingen leren, vooruitgang boeken en merken dat het paard positief reageert op al deze signalen. Zelfvertrouwen is dan ook essentieel als je omgaat met paarden. Het zijn tenslotte grote kuddedieren. Dat wil zeggen dat je als mens een leiderschapspositie moet innemen om een paard goed de baas te kunnen zijn. Dit gegeven zorgt ervoor dat kinderen meer vertrouwen krijgen in zichzelf op school en ten overstaan van vriendjes of vriendinnetjes.

6. Verantwoordelijkheidsgevoel

Als je op een pony gaat rijden, dan moet je er ook voor zorgen. Dit is nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfs al rijdt je kind op een manege, dan moet het paard nog gepoetst en verzorgd worden voordat je kan opstappen. Heeft je kind een eigen pony of paard, dan komt er nog veel meer bij kijken. Voeren, uitmesten, poetsen… Je kind heeft er letterlijk een dagtaak aan.

We kennen natuurlijk wel de term ‘paardenmeisjes’ en de verhalen die hierover rondgaan. Zo zouden paardenmeisjes alleen maar leven voor hun paard, dagelijks tot hun knieën in de modder staan en zijn ze vooral te vinden op stal. Bij hun geliefde viervoeter(s). Hier is geen woord over gelogen. Kinderen leren door middel van paardrijden hoe het is om de belangen van een dier, voor die van henzelf te plaatsen. Dat respect voor een dier essentieel is en het zorgen voor een paard iets is wat je in drievoud terugkrijgt aan vriendschap en een gevoel van teamwork. Dit alles zorgt voor een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.

7. Weerbaarheid

We hadden het net al over kritiek en commentaar. Twee dingen die bijna onlosmakelijk verbonden zijn met de paardenwereld. Zelfs al rijdt je kind in een beginnerslesje op de manege, dan nog zal je merken dat er naast een hoop gezelligheid, ook nog weleens onderlinge concurrentiestrijd wordt gevoerd onder de ruiter(tje)s. Dit blijf je houden. Ik zou op mijn 32ste willen zeggen dat dit minder wordt, maar dit is niet het geval. Dit heeft echter ook een heel groot voordeel: je kind wordt er weerbaar van en leert omgaan met kritiek en dit zelfs te gebruiken in zijn of haar voordeel.

Daarnaast (en nu richt ik me even op de paardrijdende jongetjes) kan je kind veel commentaar krijgen van vriendjes uit de klas. Zelfs al ging mijn zoon er nog zo nonchalant mee om, dan nog waren er kinderen die het nodig vonden om te vermelden dat hij een ‘meisjessport’ deed. Hij kaatste, na verloop van tijd, terug dat de meeste topruiters toch echt mannelijk zijn. Ik ben nog nooit zo trotst geweest! Zeker omdat dit hem er op dat moment niet van weerhield om toch te blijven rijden.

8. Je weet waar je kind is!

Waar menig ouder met klamme handjes thuiszit als je (pre)puber op pad gaat, hopende dat deze zich niet in de problemen werkt. Weten de ouders van paardrijdende kinderen altijd waar je kind is gebleven. Op stal. Daarnaast blijft er weinig tijd en geld over voor andere dingen, zoals hangen of stiekem alcohol en sigaretten kopen. Wil je jouw tiener in toom houden? Koop dan vooral een paard. Het is een flinke investering (waarschijnlijk een die je tot op je hemd uitkleedt) maar wel eentje die je kind van de straat, naar de stallen brengt. Dit lijkt me het meer dan waard!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen