Waar ben je naar opzoek?

Noten + kleine kinderen = gewoon een NO(ot) Go!

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Noten + kleine kinderen = gewoon een NO(ot) Go!

“Kijk uit met noten en kleine kinderen!”, zo waarschuwde mama Alma afgelopen week op Facebook. Haar dochtertje (3) had zich een paar weken eerder verslikt in een nootje. Dit nootje werd NOTA bene terug gevonden in de longen. Logisch dus dat het meiske het benauwd had.

Een goede waarschuwing dus van een moeder die zelf aan den lijve ervoer hoe gevaarlijk het is, zo’n nootje. De reacties die ze daarna kreeg op haar waarschuwing, vond ik bijzonder en op z’n zachtst gezegd: verbazingwekkend.

Ehbo-cursus

“Ja, maar die van mij kan heel goed kauwen”, zo las ik. Of: “Je kunt overal wel in verslikken.” Ja, klopt. En het is dan inderdaad fijn dat je de Heimlich manouvre kent, en weet wat je moet doen, omdat je een Ehbo-cursus gevolgd hebt.

Desondanks is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Toch? Waarom kunnen we dan de hele terechte waarschuwing van deze mede-mama niet gewoon ter harte nemen? Waarom moet er altijd gereageerd worden op dit soort nieuws met: Ja, we mogen tegenwoordig zoveel niet?

Lees ook: Ehbo-les nummer 1? Volg je onderbuikgevoel!

Natuurlijk, elke mama weet uiteindelijk het beste wat goed  is voor haar kind. Maar gaat dat zover door dat we bepaalde tips of advies van iemand met ervaring niet (meer) ter harte nemen? Zelf wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat nootjes zo gevaarlijk zijn. Ja, op gevoel hou ik de nootjes weg van mijn 2-jarige peuter. Toch bang dat hij erin stikt. Ook mijn 4-jarige kleuter krijgt ze nog niet. Voor hen heb ik wel kinderchipjes, mocht het eens een keertje feest zijn.

Nachtmerrieachtige scenario’s

Nootjes zijn gewoon bitches. Blijkbaar. Hoe lekker ook, als het eenmaal in je longen komt, dan wordt het dus niet afgebroken, maar krijg je hele nachtmerrieachtige scenario’s. Ik las het in reacties eronder, van moeders met soortgelijke ervaringen, en zelfs een bijna-verdrinkingsdood. Je moet er toch niet aan denken. Brrr.

Longontsteking of erger

Als jouw kleine kleuter of dreumes zich verslikt, terwijl hij of zij nootjes eet, bestaat nu eenmaal het risico dat er een pinda of een stukje van de pinda in de longen terechtkomt. Dit kan uitmonden in een longontsteking en erger. Nu vraag je je misschien af: Wanneer is een kind dan wel groot genoeg voor noten en pinda’s?
De stelregel is: Pas als een kind met zijn arm over zijn hoofd zijn oor aan kan raken, is het groot genoeg om hele noten te eten. De luchtwegen zijn dan dus breed genoeg, en het verslikken in een pinda zal dan niet levensbedreigend zijn. Verder schijnen na vijf jaar de tanden sterk genoeg te zijn om pinda’s of noten goed te vermalen. Ook dat draagt er aan bij dat dit soort narigheden voorkomen worden.

Lees ook: Kinderstoeltjes, traphekjes en speelgoedauto’s onveilig bevonden!

Noten… Nog even niet dus!

Dochterlief en zoonlief mogen dus nog even wachten. Van mij krijgen ze in ieder geval geen nootjes. En ja, ik ben me heel goed bewust van andere verstikkingsgevaren, zoals bijvoorbeeld druiven en knakworsten. Om juist die reden snijd ik de knakworst heel fanatiek in stukjes, en halveer ik druiven voor mijn 4-jarige dochter nog steeds. Ik ben als de dood, dat ze zich erin verslikt. Je hoort soms van die verhalen….

Bovendien, druiven zetten uit (ja, echt waar). Rozijnen ook trouwens (zijn tenslotte droge druiven), en een knakworst heeft precies in doorsnee de omvang van de luchtpijp. Dus, krijg je die er nooit meer uit, als die er eenmaal goed in zit. Ook ben ik beducht voor appels, en harde snoepjes/ lollies. Last but not least is popcorn eigenlijk ook een NO GO area! OEPS! Ja, ik ben zo’n moeder. Kan er niks aan doen. Doe mij dan maar de Nibbits. Verder moeten ze hier altijd aan tafel zitten als ze iets eten. Dat helpt ook. Plus, ben ik dichtbij als ze aan het eten zijn. Ook een geruststelling.

Ehbo? Gewoon doen!

Natuurlijk blijft het dan goed om te weten wat je moet doen, in geval dat… Maar ik herhaal het nog maar eens. Echt waar, lieve, lieve mama’s: Voorkomen is beter dan genezen. Dit is niet bedoeld om degenen die het anders doen, aan te vallen. Het is gewoon een feit, en ik hoop dat jullie de welgemeende, goedbedoelde waarschuwing van deze mama ter harte willen nemen.

Bron beeld: Pixabay + Facebook van mama Alma

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen