Waar ben je naar opzoek?

Als je gedachten zo donker zijn als de nacht

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Als je gedachten zo donker zijn als de nacht

Op het moment dat je in een postpartum depressie zit, dan kan je het maar moeilijk voorstellen, dat er ooit weer licht gloort aan de horizon. Als je ergens onderin de put bungelt, is het lichtpunt nog nooit zo ver weg geweest. Dus is het zaak, dat je hulp zoekt.

Want in je eentje zo’n depressie aangaan, is niet te doen. Ten eerste, verergeren je klachten en gaan je donkere gevoelens met rasse schreden vooruit. Daarnaast werk je eenzaamheid en isolatie in de hand. Als je vervolgens je gedachtes niet durft te delen en je je depressie voor de buitenwereld verbergt, zal je je als moeder erg alleen voelen. Dit verergert de depressie vervolgens weer en zo is het einde zoek.

Lees ook: Een roze wolk? Waar dan?

De meeste moeders die ik zie in de praktijk, hebben er maanden over gedaan om de eerste stap richting hulp te zetten. Sommigen hebben het wel eerder gedaan, maar kregen geen of de verkeerde hulp. Uitspraken van huisartsen, consultatiebureau’s of andere hulp professionals als: ”alle nieuwbakken moeders hebben het zwaar.” Of: “ja, alle baby’s huilen veel.” Ze zijn niet op twee handen te tellen. Ik vind dit onbegrijpelijk. Dan heeft deze depressieve moeder eindelijk de moed gehad, om het tegen iemand te uitten en wordt ze keihard terug die put in geduwd. Want wie gaat daarna nog fijn haar verhaal zitten vertellen?

Als de moeders die ik zie, dan eindelijk die stap hebben genomen om uit hun depressie te komen, schamen ze zich zo voor hun donkere gedachten en gevoelens, dat ze het mondjesmaat vertellen. Het schuldgevoel overheerst zo enorm, dat ze zich afvragen of ze wel een goede moeder zijn. Ze voelen zich verloren. De depressie heeft hen totaal overgenomen. Stukje bij beetje, als een sluipschutter. Voordat je het door hebt, zit je er midden in en er is niks wat je daar tegen had kunnen doen.

Lees ook: Ga het gesprek aan met moeders die vastlopen

Een depressie overkomt je. Daar kies je niet voor. Het is geen kwestie van even de schouders eronder zetten of uit de slachtofferrol kruipen. Niks van dit alles. Maar er is ook goed nieuws. Want je kan er wel van alles aan doen om er vanaf te komen. Zo verschijnt binnen nu en zes weken mijn boek. Dit boek gaat je helpen om uit het ergste dal te komen. Daarnaast biedt mindfulness een grote uitkomst, als je een postpartum depressie hebt. Het is geen gezweef of geitenwollensokken gebeuren. Het is juist down to earth en heel praktisch. Je gaat op een andere manier naar jezelf en het leven kijken en zal bewuster leren leven. Je hoeft deze depressie niet in je eentje te doorstaan. Er is iemand die precies weet hoe jij je nu voelt. En ik ga je helpen! Met alles wat ik in me heb.

Heb jij moeite om je donkere gedachten en emoties te handlen en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl

als de dagen zo donker zijn als de nacht
Lifecoach voor moeders zonder roze wolk
Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen