Waar ben je naar opzoek?

Een gillende baby: hoe leer je dat af?

2 minuten lezen Denise Bijker Denise Bijker
Een gillende baby: hoe leer je dat af?

Ik heb een gillende baby in huis. Voordat ik aan deze blog begon heb ik heel Google lopen afzoeken. Hoe leer je een baby het gillen af. Maar helaas kwam ik telkens op hetzelfde antwoord uit. Afleren gaat niet.

Gillen om… Alles!

Fayn is momenteel 10 maanden oud en gilt om alles. Wanneer hij plezier heeft, verdriet of wanneer hij juist iets duidelijk probeert te maken. De gebroken nachten hebben wij nog steeds, en moet je je dan eens voorstellen hoe is het om elke nacht tussen 3 en 4 wakker gegild te worden. Overdag breekt het me op. Fayn is zo afhankelijk dat ik er soms helemaal gek van word. Als ik al even naar de keuken loop begint hij te huilen en te gillen, en zelfs wanneer Bryan thuis is. Ik moet in de buurt zijn, maar al helemaal in zijn zicht. 

Of hij nou thuis op de vloer speelt, in de box, of in de kinderstoel zit. Ik zit altijd bij hem. Waarschijnlijk ook mijn eigen fout, maar laten huilen is nog steeds geen optie bij mij. Wél in bed, dat vind ik wat anders. Soms heeft hij het nodig om zichzelf in slaap te huilen. Bij mij gaat dan de deur dicht en zodra hij stil is kijk ik even om het hoekje. Dit zijn voor mij echt rustmomenten of juist momenten om het huishouden te doen. Als ik de was ophang wanneer hij wakker is, zit hij erbij. Hij is altijd bij mij in de buurt. Voor hem een gevoel van veiligheid, en voor mij rustiger omdat hij dan even niet huilt.

Waar haal je als moeder je tijd vandaan?

Tijd om te bloggen; ik wist afgelopen weken niet waar ik de tijd vandaan moest halen. De feestdagen, familie en tussendoor moest ik ook nog werken. Waar haal je als moeder je tijd vandaan? Het hield mij bezig en druk….

 • Denise Bijker

Ik word gek van dat gegil

Maar dat gillen blijft toch een dingetje hier in huis. Uit frustratie roep ik soms wel eens ‘hey!’ in de hoop dat hij stopt met gillen. Voor een moment is dat doel bereikt, tot hij weer een andere reden vindt om te gaan gillen. ‘s Avonds wanneer Bryan thuis komt neemt hij de zorg voor Fayn ook over. Ik ben vaak moe en heb dan even een moment voor mezelf nodig. Wanneer hij daarna naar me toe komt om te knuffelen en kusjes uit te delen, voel ik me altijd schuldig. Hij is ook zo lief en in mijn ogen nog zo klein. Maar toch zijn de dagen lang en zwaar op deze manier.

Waarom gillen baby’s?

Ook probeer ik te onderzoeken waar dit gegil nou precies vandaan komt. Is het echt wat ze zeggen om zijn stem te ontdekken, of om juist wat duidelijk te maken. Is het misschien iets van beiden? Genoeg artikelen voor het afleren van gillen voor een dreumes of een peuter. Maar als het gaat om Fayn zijn leeftijd, ja dan is het gewoon een tijdelijk iets waar we doorheen moeten. Ook heb ik het idee dat het ook voor een deel te maken heeft met zijn aanhankelijkheid aan mij. Hij wil de laatste dagen zoveel knuffelen en zelfs met stofzuigen heb ik hem in de draagzak bij me. 

Wordt het beter?

Ik hoop dat wanneer Fayn gaat praten het gillen ook een stuk minder wordt. Momenteel zegt hij al 5 woordjes en dat vind ik toch al heel wat. Dada (dagdag), papa, mama, bah en auto. Hoe meer hij straks duidelijk kan maken met woorden, hoe meer ik hoop dat het iets makkelijker wordt. Zowel voor hem als voor mij. Voor nu is dat mijn houvast en genieten we maar extra van het geknuffel.

Foto door Nicolette Attree via Pexels

Denise Bijker

Mijn naam is Denise Bijker, vriendin van Bryan, mama van Fayn Benjamin en catmom van onze huispoes Nala. Samen wonen wij drie hoog in Twente.

Reacties
 • Pravina zei

  Hoi hoi,

  Ja hier ook. Zit thuis met een 9 bijna 10maanden oud mannetje die echt om alles super luid gilt.
  Ook voor mij wordt het af en toe teveel en moet ik echt even de kamer uit lopen voor wat rust (geen stilte, want het gegil is volgens mij aan de andere kant van de straat nog te horen). Geen idee wat ik eraan kan doen, behalve keer op keer herhalen dat hij niet mag gillen…..maar natuurlijk begrijpt hij totaal niet wat ik tegen hem zeg, dus gaat hij lekker door XD

 • Jill Faes zei

  Dag Denise,

  Ik ben eigenlijk heel benieuwd of dat gillen ondertussen beter is?
  Mijn dochtertje van 9m doet het ook en veel en luid, heel luid.
  Ze doet het als ze boos is, verdrietig is, blij is, ze zeurt heel veel. Ik word er lichtjes gek van 🤪

  Grtjs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen