Waar ben je naar opzoek?

Stop menstruatie armoede in Nederland

3 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Stop menstruatie armoede in Nederland

Steeds meer meisjes en jonge vrouwen in Nederland hebben te maken met menstruatiearmoede. Uit recent onderzoek, in opdracht van Always, blijkt dat bijna 53.000 meisjes soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen: een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit is deels te verklaren door de gevolgen van de Covid-19 crisis. Er heerst een grote menstruatie armoede in Nederland en dat zou niet moeten.

Groot probleem: Menstruatie armoede in Nederland

Van menstruatie armoede in Nederland wordt gesproken wanneer een vrouw of meisje geen geld heeft om de middelen te kopen die zij nodig heeft om haar menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen. Uit onderzoek in opdracht van Always blijkt dat het probleem ook in Nederland onder veel meisjes voorkomt, en dit jaar zelfs is toegenomen.

“In 2021 heeft 1 op de 12 meisjes soms geen geld om menstruatieproducten te kopen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. ”, licht Stèphanie Swart van Always toe. “Hoewel het probleem gelukkig steeds meer erkenning krijgt, is het helaas ook voor meer meisjes de dagelijkse realiteit. Bij Always geloven wij dat ieder meisje zich zelfverzekerd moet kunnen ontwikkelen. Daarom is Always vorig jaar gestart met dit initiatief waar zij nu gevolg aan geeft: Always doneert dit jaar opnieuw maandverband aan Nationaal Fonds Kinderhulp en Voedselbanken Nederland om menstruatiearmoede te bestrijden. Ook willen wij de schaamte die vaak rond dit onderwerp heerst helpen weg te nemen met een bewustwordingscampagne.”

De invloed van covid-19

De economische impact van de coronapandemie heeft het probleem menstruatie armoede in Nederland verergerd. Uit het onderzoek blijkt dat 67.000 meisjes sinds de start van de Covid-19 crisis meer moeite hebben om maandverband en tampons te kunnen kopen dan daarvoor. En van hen geeft bijna 40% aan dat dit komt dit doordat hun familie de producten niet meer kan betalen.

Onregelmatige menstruatie pubertijd: Hoe komt dit?

De meeste meisjes worden zo tussen hun 10de en 15de jaar voor het allereerst ongesteld. Dit betekent, kort gezegd, dat er voor het eerst een eicel is gerijpt. Het meisje in vruchtbaar en kan ook zwanger raken. Ook krijgt ze…

  • Denise Meijer

Het taboe doorbreken menstruatie armoede Nederland

Gelukkig lijkt het taboe dat vaak nog heerst rond menstruatie langzaam kleiner te worden. Meisjes en jonge vrouwen durven iets gemakkelijker over hun menstruatie te praten dan voorheen: waar in 2020 1 op de 9 aangaf niet over hun menstruatie te durven spreken*, is dat inmiddels 1 op de 10. Toch vormt menstruatie voor veel meisjes en jonge vrouwen nog een obstakel in hun dagelijkse leven: ruim 1 op de 3 zegt soms school of een sociale afspraak af omdat zij ongesteld is. Hierdoor worden meisjes belemmerd in hun ontwikkeling en sociale leven.

Olcay Gulsen, modeontwerpster en onderneemster, erkent het taboe dat nog steeds heerst rondom dit onderwerp: “Als ambassadeur van de Voedselbank zie ik van dichtbij hoe hard sommige mensen onze hulp nodig hebben. Uit eigen ervaring weet ik wat opgroeien in armoede voor impact heeft. Je schaamt je voor je financiële situatie, en zeker wanneer je hierdoor geen menstruatieproducten kunt kopen is er sprake van een dubbel taboe. Ik ben daarom heel blij met deze donatie van maandverband en creëer graag samen met Always bewustwording rondom dit belangrijke onderwerp.”

Het initiatief van Always

Met het initiatief “Stop Menstruatiearmoede” wil Always menstruatie armoede in Nederland onder de aandacht brengen en het taboe doorbreken. In 2020 is Always gestart met dit initiatief en werden meer dan 500.000 producten gedoneerd. Dit najaar doneert Always opnieuw producten aan Voedselbanken Nederland en Kinderhulp. Voor ieder pak maandverband dat bij Kruidvat gekocht wordt tussen 11 oktober en 28 november 2021, doneert Always twee producten.

Dankzij dit initiatief krijgen meisjes en jonge vrouwen toegang tot gratis menstruatieproducten via Voedselbanken Nederland en Kinderhulp. De Voedselbank geeft het maandverband uit vanuit haar uitgiftepunten aan iedereen die aangeeft daar behoefte aan te hebben. Kinderhulp, dat zich inzet voor de strijd tegen armoede onder kinderen, kan dankzij deze donatie meisjes gedurende een langere periode van maandverband voorzien.

Via verschillende sociale mediakanalen met de hashtag #StopMenstruatiearmoede vraagt Always opnieuw aandacht voor het onderwerp.

* Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in juli 2020 onder een groep van 1.062 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen