Waar ben je naar opzoek?

#ikvaccineer omdat ik dit belangrijk vind!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
#ikvaccineer omdat ik dit belangrijk vind!

De oplettende kijker op Social Media is de hashtag #ikvaccineer vast al opgevallen. Via Twitter (en Instagram) proberen artsen twijfelende ouders te overtuigen om hun kinderen te vaccineren. Hierop wordt massaal gereageerd door ouders die een foto plaatsen op Social Media met deze hashtag en laten zien dat zij wél vaccineren. 

Steeds meer twijfels over vaccineren

Artsen zien dat er steeds meer vaccinatietwijfelaars zijn die hun kind niet vaccineren of niet weten wat ze moeten doen. Daardoor wordt Europa wordt geconfronteerd met een recordaantal kinderen met mazelen. In het eerste half jaar van 2018 kregen meer dan 41.000 kinderen deze ziekte, dat is bijna het dubbele van 2017 toen dit aantal op 23.927 lag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt Europa maatregelen te nemen.

Deze zomer waarschuwde de GGD al voor mazelen in Europese vakantielanden. De ziekte valt te voorkomen door vaccineren maar niet te behandelen.

Het wel of niet vaccineren is daardoor meer en meer in opspraak gekomen. Vroeger was dit geen punt van discussie, toen vaccineerde je gewoon. Tegenwoordig verdiepen ouders zich meer in het vaccineren en kiezen ze er steeds vaker bewust voor niet te vaccineren.

Door het vaccineren zijn veel besmettelijke kinderziektes uit beeld geraakt maar die lijken nu steeds vaker weer de kop op te steken. De ernst van deze kinderziektes wordt onderschat volgens D66-Kamerslid Rens Raemakers.

Lees ook: 10x waar je op moet letten als je twijfelt over vaccineren

Vaccinatieplicht

Rens Raemakers van de D66 komt daarom met een initiatiefwetsvoorstel om chrèches en peuteropvangcentra de keuze te laten maken of ze kinderen willen weigeren die niet meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma. Dit is nog geen vaccinatieplicht. Tot nu toe zijn ouders hier vrij in maar de SP staat wel open voor een vaccinatieplicht.

SP-Kamerlid Peter Kwint vindt het onbegrijpelijk dat de discussie over het vaccineren vandaag de dag überhaupt gevoerd moet worden. Hij vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat ouders weten waar ze hun kind plaatsen.

Het wel of niet vaccineren is al langere tijd in opspraak. In 2015 werd er al gesproken over ‘niet vaccineren is geen kinderbijslag‘ en in 2017 schreef een kinderarts een bericht over vaccineren die viraal ging.

Lees ook: Het complete vaccinatieschema van baby tot tiener

#ikvaccineer

Ik heb nooit getwijfeld om mijn kinderen te vaccineren en ik ben mij ook niet gaan verdiepen in de voor- en nadelen. Natuurlijk kom je dan veel nadelen tegen. Voor mij stond gewoon vast dat ik aan het rijksvaccinatieprogramma ging deelnemen. Wel heb ik gekeken naar het kind zelf. Ik heb wel eens een ziek kind gehad en toen heb ik de vaccinatie verzet. Ik heb niet het volledige tijdsschema doorlopen maar ze hebben wel alle vaccinaties gehad.

Waar ik wel over twijfel, maar wat nu nog niet aan de orde is, is het vaccineren tegen baarmoederhalskanker bij meisjes. Ik wil dit eerst heel goed uit gaan zoeken voordat ik hierin een keuze maak!

Ik vind het meer dan logisch dat ouders zich tegenwoordig inlezen over de vaccinaties zodat ze hier een keuze in kunnen maken maar ik heb wel mijn twijfels bij niet vaccineren. Het gaat hier om de gezondheid van kinderen en ook andere kinderen stel je er bloot aan wanneer je ervoor kiest niet te vaccineren.

Lees ook: Deze confronterende foto vraagt aandacht voor het vaccineren van kinderen

In 2013 publiceerde ik nog een blog op Love2BeMama over kleine Siem die getroffen was door de mazelen. De pasgeboren baby was het slachtoffer van de, destijds, mazelenepidemie. De moeder van kleine Siem deed een emotionele oproep aan alle ouders die ervoor kozen niet te vaccineren. Dit heeft mij nog meer aan het denken gezet!

Ik ben een groot voorstander van vaccineren. We leven in 2018 en al die kinderziektes, die we de kop in proberen te drukken, hoeven niet terug te komen. Daarom besteed ik hier aandacht aan en deel ik hoe wij hierin staan. #ikvaccineer jij ook?

Bron hoofdbeeld

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • an zei

  waarom????
  ik begrijp alle ophef niet,alhoewel dit weer typisch Nederland is.
  Als mijn kind niet ingeênt is. en jouw kind wel, waarom ben je dan bang, het is toch ingeênt.
  Dus waarom zou mijn ongevaccind kind , dan een bedreiging zijn ,voor jou gevaccineerde kind!!??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

 • 2 weken geleden
 • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

 • 4 weken geleden
 • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

 • 4 weken geleden
 • 2 minuten lezen