Waar ben je naar opzoek?

Een ode aan de luizenmoeders! (we love you, we kunnen niet zonder je…)

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Een ode aan de luizenmoeders! (we love you, we kunnen niet zonder je…)

Het is weer dé week na de herfstvakantie. Dé week waarin kinderen weer extra gecontroleerd worden op luizen en neten. De kriebelbeestjes moeten weer uitgeroeid worden voordat moeders doordraaien door het extra werk. Het werk van de Luizenmoeders waardeer ik enorm. Ze staan altijd weer voor ons kroost klaar en zorgen ervoor dat de irritante kriebelbeestjes zo snel mogelijk uitgeroeid worden en gaan zo verdere uitbraken tegen. Dit zodat wij moeders niet langer meer met onze handen (letterlijk) in het haar zitten van wanhoop… Daarom zet ik de luizenmoeders in deze blogpost in het zonnetje en laat ik ze ook zelf aan het woord komen, met goeie luizentips!

In 10 minuten van luizen en neten af

Ik vind het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan luizen en neten en hoe deze te behandelen. Het is namelijk een veel voorkomend probleem op de basisscholen en het kan maar zo zijn dat jouw zoon / dochter ze ook al eens heeft gehad. Het punt is niet dat de beestjes vies zijn, want ze nestelen zich graag in schoon haar, maar het is gewoon echt een vreselijk werk om er weer vanaf te komen. En wij moeders hebben daar helemaal geen tijd voor! Om er zo snel mogelijk vanaf te komen raden veel luizenmoeders en ik je aan de luizenshampoo genaamd Licener te gebruiken. In 10 minuten ben je in één keer van het gedoe af. Het is een doeltreffende behandeling en elke moeder zou een flacon in de kast moeten hebben staan om zo de cirkel te doorbreken en de beestjes snel uit te roeien. Naast dat het makkelijk en snel is, vind ik het vooral ook belangrijk dat Licener, anders dan zo’n beetje alle andere shampoos (op Dimeticon gebaseerd), niet giftig en/of ontvlambaar (!) is. 

Lees ook: Doeltreffende behandeling tegen luizen en neten (in 10 minuten ben je er vanaf!)

Licener luizenshampoo

Applaus voor de luizenmoeders

Nu de kinderen weer naar school gaan, na een weekje herfstvakantie, worden de hoofdhuidjes en haren weer gecontroleerd. Elke school heeft een team luizenmoeders die zich hard maken voor het uitroeien van de beestjes. Deze moeders staan na elke vakantie weer voor ons klaar om ervoor te zorgen dat wij ze niet krijgen en als we ze hebben, er zo snel mogelijk weer vanaf kunnen komen. Het ‘beroep van luizenmoeder’ is naar mijn mening nog een beetje onderschikt. Deze geweldige dames verdienen meer roem en ik wil ze dan ook meer dan hartelijk bedanken voor het fantastische werk wat ze keer op keer weer doen. Ik als moeder ben echt heel blij met ze! Waar waren we zonder ze…?

De luizenmoeders wil ik hierbij in het zonnetje zetten. Ik denk dat ik namens alle moeders met schoolgaande kinderen spreek. Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om het beroep ‘luizenmoeder’ wat meer aan te prijzen. Elk schooljaar wordt er bij ons een oproep gedaan voor luizenmoeders en om eerlijk te zijn delete ik deze oproep zo snel mogelijk. Ik krijg al jeuk bij het idee dat ik luizenmoeder zou zijn. Het is totaal niet aan mij besteedt, ik vind dat ik andere kwaliteiten heb die ik in kan zetten op school. Maar voor deze blog ben ik mij meer gaan verdiepen in ‘de kriebelbeestjes’ en ben ik tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk best meevalt.

Ode aan de luizenmoeder
Voor de zekerheid neem ik op vakantie ook altijd een flacon luizenshampoo van Licener mee. Je weet maar nooit… Ik ben beter goed voorbereid!

Weg met de vooroordelen

Ik ben luizenmoeders op gaan zoeken en heb ze gevraagd wat hun drive was om luizenmoeder te worden. Moeder Zjenja heeft ervoor gekozen om luizenmoeder te worden toen haar zoontje naar groep 1 ging. Ze vond zichzelf geen knutselmama en met haar achtergrond als verpleegkundige vond ze de taak luizenmoeder wel bij haar passen. Ook zijn er weinig ouders die luizen willen pluizen dus vond ze dit een prima taak om op te pakken. Omdat een ander het niet wil doen doet zij het juist wel! Ze doet het al twee jaar en is inmiddels coördinator en zorgt ze dat de administratie bijgehouden wordt. Zjenja: “Tuurlijk krijg ik jeuk als we gaan pluizen maar dat zit allemaal tussen je oren. Verstand op nul en gaan met die banaan…”. Zjenja maakt wel mee dat wanneer ze verteld dat ze luizenmoeder is, ouders of zeggen het ‘knap’ te vinden, of zich overal beginnen te krabben.

Wist je trouwens dat luizen helemaal niet overspringen? Ze kruipen. Van hoofd naar hoofd. Niet van jas naar jas. Dus wat hebben die luizenzakken dan voor zin? 

Tip van Zjenja wanneer er een uitbraak is:
“Je spullen in de vriezer en al het beddengoed verschonen is achterhaald. Gewoon kammen, kammen en nog eens kammen. Of natuurlijk de shampoo van Licener gebruiken. Ben je er zo vanaf! 10 minuten intrektijd of twee weken lang kammen; dan is de keuze toch snel gemaakt! Controleer je eigen kind regelmatig op luizen. Kijk goed achter de oren en in de nek.”

Ook Deborah is luizenmoeder. Toen haar zoontje naar school ging bleek er maar één luizenmoeder te zijn die alles in haar eentje moest doen. Samen met een aantal andere moeders hebben ze het nu verdeeld. Deborah is verantwoordelijk voor de peuters. Deborah: “Ik krijg niet spontaan jeuk wanneer ik luizen ga pluizen. Ik probeer de kindjes vooral op hun gemak te stellen. Het is soms best een uitdaging om kinderen van 2 tot 4 jaar goed te kunnen controleren. Ik vind het wel handig om luizenmoeder te zijn. Het is ook een beetje in mijn eigen belang want wanneer er luizen zijn weet ik het als eerste…”

Ode aan de luizenmoeder
Ik ben blij dat er na de herfstvakantie weer gecontroleerd wordt op luizen.

Oproep: word jij luizenmoeder?

Zjenja wil tegen andere moeders zeggen: “Join the club. Het is gezellig! We beginnen met een bakkie koffie en geloof mij; als verpleegkundige zie ik wel viezere dingen voorbij komen op mijn werk. Luizen zijn peanuts.” 

Deborah: “Kom je ons helpen? Het is niet vies, het is iets heel normaals en als je zelf meehelpt zit je er altijd bovenop als er luizen uitbreken. Super handig!”

Ik ben heel blij dat er luizenmoeders zijn zodat we de kriebelbeestjes snel te lijf kunnen gaan. En natuurlijk heb ik flacons Licener shampoo in huis waarmee ik ze snel en doeltreffend hoop te bestrijden wanneer er luizen zijn gesignaleerd. 

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen