Waar ben je naar opzoek?

Door het lerarentekort moet de eerste basisschool sluiten

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Door het lerarentekort moet de eerste basisschool sluiten

De eerste basisschool in Nederland moet door lerarentekort sluiten. Basisschool de 16e Montessori heeft het niet voor elkaar gekregen om voor 111 leerlingen een volledig team samen te stellen zodat deze onderwezen kunnen worden. Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius, betreurt het dat de school het niet gered heeft en op 1 januari 2020 moet sluiten. Dit wordt vandaag gemeld door Het Parool.

Openstaande vacatures

De directeur van de school heeft donderdagavond de ouders van de 111 leerlingen op de hoogte gesteld tijdens een informatiebijeenkomst. De basisschool in Gaasperdam zou een directeur, een leerkrachtondersteuner, een conciërge, een intern begeleider en vijf leerkrachten nodig hebben. In werkelijkheid zijn dit twee leerkrachten en niet ingevulde vacatures. Ze hebben het kunnen opvangen door de directeur en de intern begeleider voor de klas te zetten maar dit kunnen ze niet het hele schooljaar volhouden.

Lees ook: De horror van het nieuwe schooljaar

De bestuurder heeft de sluiting proberen te rekken door leerkrachten en zzp’ers in te huren maar ze blijven structureel leerkrachten missen. Ze kunnen geen goed onderwijs waarborgen en hebben besloten de school te sluiten. De school heeft daarbij voor de zomervakantie ook een onvoldoende gekregen van de onderwijsinspectie maar dit is volgens de directeur niet de reden dat ze sluiten.

Op andere scholen ook geen plek

Na de herfstvakantie moeten groepen 6, 7 en 8 de school al verlaten. Deze hebben geen leerkracht om ze nog verder les te geven.  De overige leerlingen proberen ze voor het einde van het jaar onder te brengen op andere scholen. Hierbij wordt rekening gehouden met de voorkeur van ouders en kinderen. Het volgende probleem is echter wel dat andere scholen geen plek zouden hebben en ze dus niet de garantie hebben dat ze aan hun voorkeuren kunnen voldoen.

Wanneer wordt Den Haag wakker?

Het lerarentekort is een groot probleem aan het worden. Het onderwijs zit in een crisis. De directeur geeft aan dat er in Amsterdam nog 280 openstaande vacatures zijn. Den Haag lijkt het allemaal nog niet zo te snappen. Directeur de Waard keek uit naar Prinsjesdag want er was een innovatiepot. Helaas ging daarvan geen cent naar het onderwijs. Misschien wordt den Haag door deze eerste basisschoolsluiting wél wakker?

Onderwijswethouder Marjolein Moorman vindt het besluit verstandig. De kwaliteit van het onderwijs zou onder de maat zijn en door het lerarentekort is dit niet verbeterd.

Bron: Het Parool

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 1 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen