Waar ben je naar opzoek?

Avondje uit zonder kinderen? Zo laat je ze veilig achter

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Avondje uit zonder kinderen? Zo laat je ze veilig achter

Er komt een tijd dat ouders een avondje uit kunnen gaan terwijl ze hun kinderen thuis laten. Het plan is een heerlijk avondje samen te beleven zoals vroeger, toch bekruipt je dat gevoel dat er iets aan de hand is. Zijn de kinderen doorgedraaid of staan er enge boeven voor de deur? Misschien staat de grote boze wolf op de ramen te bonzen? Met moderne technologie kun je op een verantwoorde wijze jouw kinderen gerust een paar uurtjes alleen thuis laten, op deze pagina leggen we uit hoe én welke apparaten je hiervoor kunt gebruiken.

Een avondje uit zonder kinderen: wanneer kun je de kinderen alleen thuis laten?

Er is in Nederland geen leeftijd vastgelegd waarop je kinderen alleen thuis mag laten. Je bent als ouders verantwoordelijk voor de kroost tot ze meerderjarig zijn, en het is verboden om ze in gevaar te brengen. In praktijk zal de leeftijd waarop een kind zonder ouderlijk toezicht kan verblijven verschillen, meestal ligt dit rond groep 7/8 van de basisschool en de brugklas. Je kunt al eerder gaan oefenen door de kamer even te verlaten, naar de buren te lopen en boodschappen te doen. Je bouwt de afstand en tijd gaandeweg op tot je met een gerust gevoel de kinderen voor een wat langere periode alleen kunt laten.

Laat jouw kinderen veilig achter

Door de woning voor te bereiden kun je de veiligheid van jouw kinderen verhogen, dit proces gaat uiteraard samen met opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Apparaten zoals een draadloos alarmsysteem of een beveiligingscamera dienen niet ter vervanging van eigen verantwoordelijkheid, het zijn ondersteunende middelen om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast wil je als ouder de communicatie zoveel mogelijk open houden, dat kun je bijvoorbeeld met een beveiligingscamera bewerkstelligen. Hier zijn zeven tips om jouw kinderen veilig achter te laten:

1. Slim alarm

Een draadloos alarmsysteem installeren is een fluitje van een cent. Kies een goede locatie, koppel het systeem draadloos aan het wifi netwerk in huis en installeer de bijbehorende app op je smartphone. Wanneer het alarm geactiveerd wordt kun je dit laten horen of zien in huis, daarnaast kun je notificaties naar je mobiel laten sturen. Zo blijf je tijdens een avondje uit op de hoogte zonder de hele tijd naar het scherm te staren.

2. Camera buiten

Je kunt buiten een wifi IP camera installeren, daarmee kun je de voortuin of achtertuin, het balkon of terras 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten houden. Je hoeft dit niet de hele tijd zelf te doen, met een bewegingssensor krijg je vanzelf een melding wanneer er onraad is. Dit kan een inbreker zijn, maar ook een hond, kat of een vriendje die echt niet langs mag komen tijdens jouw afwezigheid.

3. Camera binnen

Ook voor binnen kun je een beveiligingscamera installeren, je moet dan wel duidelijke afspraken maken. Zijn de kinderen steeds in beeld? In welke kamers mogen de kinderen verblijven wanneer je van huis bent? Voor tieners is het verstandig om ze wat privacy te gunnen. Let daarom goed uit wat de mogelijkheden van de camera zijn, en waarom deze monitoring van belang is.

4. Rookmelders

Je zult waarschijnlijk al rookmelders in huis hebben, maar werken ze nog goed? Slimme rookmelders kun je koppelen aan het draadloos alarmsysteem, zo kun je overal in én buiten de woning een alarm af laten gaan. Ook de ouders die op stap zijn krijgen direct een melding en kunnen actie ondernemen.

5. Verlichting

Gaat er een alarm af? Wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat in huis kunnen de lampen in huis automatisch inschakelen, zo kunnen kinderen veilig en snel naar buiten gaan. Bij een poging tot inbraak zullen lampen de inbrekers vaak al afschrikken. Het is ook mogelijk automatisch een lamp in te schakelen wanneer een kind naar het toilet gaat, dus ook voor praktische zaken is smart home verlichting ideaal.

6. Elektrische gordijnen

Samen met de verlichting kunnen we ook elektrische gordijnrails van harte aanbevelen. Dan hoeven de kinderen hier geen rekening mee te houden, en in een noodsituatie zullen de gordijnen direct openen, Je zit ook niet met onhandige draden om aan te trekken, wat met rolgordijnen vaak het geval is. Naast een timer of afstandsbediening kun je dit systeem ook koppelen aan een lichtsensor.

7. Hulplijn

Zorg dat jouw kinderen altijd contact op kunnen nemen met de buren, familieleden, of vrienden die snel ter plekke kunnen zijn. Ze kunnen uiteraard ook jou bellen of appen, maar vaak is dat niet echt nodig. Biedt kinderen een hulplijn die ze kunnen vertrouwen zodat ze niet alleen staan tijdens ongemakkelijke momenten.

Het eerste avondje uit voor ouders is net zo spannend voor de kinderen als voor de ouders. Maak er geen drama van, zorg voor voldoende veiligheidsmaatregelen en bereid het samen met jouw kinderen voor. Zo kan iedereen ervan genieten!

Photo by Chan Walrus from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen