Een op de drie kinderen heeft een vitamine D tekort

Zo, de kop is eraf; we zijn weer naar school! Het waren zes heerlijke weken vakantie maar ik was ook heel blij dat ik weer kon genieten van rustig een kopje koffie drinken, niet honderd vragen beantwoorden en ongestoord kunnen werken. Daar heb ik de afgelopen twee dagen dan ook onwijs van genoten. De kinderen hadden er weer zin in maar moeten nog wel wennen. Wennen aan het nieuwe ritme, ze zijn moe na schooltijd en de sportactiviteiten beginnen ook weer.

Een op de drie kinderen heeft een vitamine D tekort

In de vakantie hebben we volop genoten van het weer, het zwemmen in onze achtertuin (we wonen aan het water!) en het kunnen doen waar we zin in hebben. Aan buitenspelen geen gebrek, we hebben volop de zon gezien. Dat laatste is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Laatst was het nog weer in het nieuws dat één op de drie kinderen in Nederland een tekort heeft aan vitamine D. Daar schrok ik best wel van maar het blijkt dus toch echt waar te zijn dat kinderen steeds minder buitenspelen. Ongezond eten kan hier ook mee te maken hebben. Het is schrijnend dat dit een probleem is in een land als Nederland.

Waarom vitamine D?

Vitamine D iis van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen. Vitamine D speelt ook een rol bij een goede opname van calcium, is goed voor de spierfunctie, de weerstand en de aanmaak van cellen en weefsels. Kinderen zijn volop in de groei en daarom geldt al jaren het advies om ze (al vanaf de geboorte)  extra vitamine D te geven.

Voor mensen met een getinte of donkere huidskleur is vitamine D ook belangrijk. Maar ook voor zwangere vrouwen, mensen die gesluierd zijn en ouderen.

Wanneer je een vitamine D tekort hebt, kan je één of meerdere van de volgende symptomen ervaren:

  • Vermoeidheid
  • Zwakheid
  • Letsel oplopen bij stoten of duwen (kinderen vooral)
  • Pijn aan gewrichten en spieren, ook bij geen overbelasting
  • Spiertrillingen of krampen
  • Lusteloosheid
  • Hyperventilatie bij stresssituaties
  • Zwetend wakker worden door angstaanvallen of nachtmerries
  • Overgevoelig of bloedend tandvlees

Download dit gratis E-book

Bij een lage vitamine D spiegel is het dus van belang dit extra tot je te nemen en goed te letten op je voeding. Tevens kun je gebruik gaan maken van de magnesium producten van Flinndal.nl. Wil je meer lezen over gezonde voeding en kinderen? Download dan dit gratis E-book over gezond opgroeien.

Photo by Skitterphoto from Pexels 

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.