Waar ben je naar opzoek?

Webwinkels buiten EU verkopen veel onveilige producten

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Webwinkels buiten EU verkopen veel onveilige producten

Wij Nederlanders shoppen graag goedkoop en de weg naar buitenlandse websites als AliExpress zijn voor ons niet onbekend. Wij Nederlands zijn daar DOL op. Hoe goedkoper hoe beter. De leukste dingen zo goedkoop mogelijk scoren. Maar er zijn ook nadelen aan (goedkope) webwinkels buiten de EU. Er worden veel onveilige producten verkocht.

Bij AliExpress is het al mogelijk om vals geld te kopen, waar een paar weken geleden in Nederland ook mee werd betaald.

Steekproef

De Consumentenbond waarschuwt nu ook voor onveilige producten via webwinkels buiten de EU. Online shoppen buiten Europa brengt onverantwoorde risico’s met zich mee. De Consumentenbond heeft een steekproef gedaan, samen met 5 Europese zusterorganisaties. Twee derde van de onderzochte producten zou niet verkocht mogen worden. Ze hebben producten besteld bij winkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.

De do’s en don’ts van AliExpress

Een tijdje geleden deden we een oproep voor tips om te bestellen via AliExpress. Jullie overlaadden ons met tips! Er kwamen ook een paar kritische noten binnen, die we zeker niet onder het tapijt willen schuiven. Daarom hebben we de do’s en don’ts op…

  • Love2BeMama

Gevaarlijke producten

De onderzoekers hebben 250 producten besteld in de categorieën kinderproducten, elektronica en diversen waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddel. Met 165 bestelde producten bleek iets mis te zijn. Deze producten bevatten meer schadelijke stoffen dan toegestaan of ze zijn ronduit gevaarlijk. Bij cosmetica ontbreekt cruciale informatie over de samenstelling. Je hebt dus geen idee wat je op je gezicht smeert.

Groot risico op brand

Bijna driekwart van de powerbanks, de usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen oververhit raken, smelten, in brand vliegen en een schok geven. 90% van de kerstverlichting kwam ook niet door de test. Ook hierbij is het risico van brand groot. Van 2 sets kerstverlichting smolt de schakelkast. Dat wil je dus niet in huis hebben!

Bestel je een rookmelder of CO-melder op een van bovenstaande websites? Dan is de kans groot dat de rookmelder niet afgaat en de CO-melder geen waarschuwing geeft bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Super gevaarlijk!

Weekmakers in speelgoed

De tandenbleekmiddelen bleken ook erg gevaarlijk. Ze bevatten meer waterstofperoxide dan is toegestaan. In sommige gevallen zelfs 70% teveel. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. Weekmakers kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen nieraandoeningen veroorzaken en de vruchtbaarheid verminderen. Kinderen zijn een risicogroep dus het is erg zorgelijk dat er zo’n grote hoeveelheid weekmakers in speelgoed, van buitenlandse website’s, zit.

In sieraden bleken te veel zware metalen te zitten zoals cadmium of lood. Een armband bevatte zelfs 38% cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan.

Advies

Het advies van de consumentenbond is om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten die op stroom werken, te kopen via een platform buiten de EU.

Bron: Consumentenbond

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen