Waar ben je naar opzoek?

Gommers reageert op ophef na advies te wachten met zwanger worden tijdens corona

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Gommers reageert op ophef na advies te wachten met zwanger worden tijdens corona

Zwanger raken tijdens de corona crisis? “Je kan beter even wachten!” Dit zei IC-arts Diederik Gommers afgelopen woensdag in de podcast Virusfeiten. Een uitspraak die veel stof deed opwaaien. Niet alleen onder de vrouwen met een kinderwens, maar ook onder de dames die momenteel (hoog)zwanger zijn. De reden waarom je even kan wachten is namelijk niet iets waar je als hormonale, zwangere vrouw geruster door wordt.

Het idee achter deze uitspraak is dat je tijdens de zwangerschap een toch al verminderde longcapiciteit hebt. Tenslotte neemt je buik een groot deel van de ruimte in en zorgt dit er uiteindelijk voor dat je longen wat kleiner worden. Als je op dat moment Covid-19 krijgt, heb je een grotere kans op ernstige ademhalingsproblemen. Zo stelt Gommers. Zwanger raken op het moment dat corona nog heerst is dus niet aan te raden.

Mosterd na de maaltijd

De uitspraak is op zich niet ongegrond, want het is inderdaad zo dat je als zwangere vrouw, zeker in het laatste trimester last kan krijgen van ademhalingsproblemen. Dit is echter een flinke lepel aan zure mosterd na de maaltijd voor de vrouwen die op dit moment in het laatste stadium van hun zwangerschap zitten. Juist nu corona hoogtij viert. In de regel zou iedereen die nu zwanger raakt pas in later in het jaar (als we al een stuk verder zijn met vaccineren) pas in het laatste trimester terechtkomen en is het virus (vingers gekruisd) al redelijk onder controle.

Nuancering Gommers zwanger worden en corona

Diederik Gommers heeft zelf ook het een en ander meegekregen van de commotie rondom zijn uitspraak w.b.t. zwanger raken tijdens corona. Hij plaatste vandaag het volgende bericht op Instagram: “Graag wilde ik een uitspraak van mij nuanceren,” begint hij zijn post. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe de kracht van social media onderschat en hoe een uitspraak zonder context zijn eigen leven gaat leiden! Zoals nu.”

Zwangeren corona patienten op IC uitzondering

“Als IC-arts zie ik natuurlijk enkel de ernstig zieke mensen, waaronder een aantal zwangeren. Deze laatste zijn uitzondering, maar deze week hebben wij een jong iemand liggen aan de beademing op haar buik. Maar dat is geen reden om nu niet zwanger te worden,” aldus Gommers.

Inmiddels is al enige tijd bekend dat zwangere vrouwen geen verhoogde kans hebben op coronavirus en net zo ‘makkelijk’ besmet kunnen raken als ieder ander. De kans dat de infectie mild verloopt is ook nog altijd een stuk groter, dan de kans op een heftig verloop. Gommers vervolgt zijn post: “Bij de ernstige vorm, zijn ze echter meer ziek aan het einde van de zwangerschap, doordat de buik in de weg zit en de longen minder ruimte hebben.” Gommers benadrukt dat er echter in 90 procent van de gevallen vooral milde klachten optreden.

COVID-19 en zwangerschap: Waar moet je rekening mee houden?

Een zwangerschap is een heugelijke gebeurtenis, maar door het nieuwe coronavirus kan je ook te maken krijgen met wat zorgen en onzekerheid. Het is nu eenmaal een rare tijd en het is belangrijk om te weten welke maatregelen je moet…

  • Denise Meijer

Vaccinatie zwangere vrouwen

De IC-arts kaart in zijn bericht nog een onderwerp aan waar nog altijd veel onduidelijkheid over bestaat: de vaccinatie tegen corona als je zwanger bent. Vrouwen die zwanger zijn kunnen namelijk wel gevaccineerd worden tegen corona. De multidisciplinaire werkgroep onder de leiding van de NVGO adviseert zwangere, gezonde vrouwen echter om niet te routinematig te vaccineren. Er zijn twee uitzonderingen: De zwangere vrouwen met een beroep waarbij ze in contact komen met mensen met COVID-19 en zwangere vrouwen met een ernstige onderliggende ziekte. Ook als je net bevallen bent of borstvoeding geeft kan je jezelf veilig laten vaccineren.

Excuses

“Ik heb nooit bedoeld om mensen te ontmoedigen of oordelend te zijn over mensen die in een lastige situatie zitten qua zwanger worden,” sluit Gommers zijn post af.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Kinderopvangtoeslag 2022 berekenen en ontvangen

  • 7 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

  • 1 week geleden
  • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

  • 1 week geleden
  • 16 minuten lezen