Waar ben je naar opzoek?

Wat nou gezond eten? Gebruik je gezonde verstand!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wat nou gezond eten? Gebruik je gezonde verstand!

Het is weer zover, er is weer een keurmerk ontmaskerd. Foodwatch besloot de producten van Albert Heijn die verkocht worden onder het puur en eerlijk keurmerk eens onder de loep te leggen en wat bleek? Een simpele, puur en eerlijk burger, bevatte 80% scharrelvlees en was verder opgevuld met water en twintig andere ingrediënten. Ook in andere puur en eerlijk producten bleken twijfelachtige e-nummers te zitten, daarnaast bevatten veel van de puur en eerlijk producten teveel zout of suiker. 

Keurmerken
Wij als drukke consumenten met weinig tijd, vinden een keurmerk vaak handig en fijn. Als de mayonaise het keurmerk ‘gezonde keuze’ bevat, dan moet het toch wel bijna goed zijn? Wat je als consument waarschijnlijk niet weet is dat alleen merken die meebetalen het keurmerk kunnen krijgen. Daarnaast is deze mayonaise niet ineens heel gezond omdat dit merkje erop staat. Het is alleen de minst ongezonde variant tussen de merken die meebetaalden. En zo gaat het heel vaak met keurmerken. Iedereen mag een keurmerk bedenken en daaronder producten hangen.

Voorwaarden
Als je echt wilt weten of een keurmerk wel is wat het beloofd en of het dus zinvol is voor jou dan is het verstandig eens de voorwaarden van dit keurmerk erbij te zoeken. Waar moeten producten aan voldoen om een keurmerk te krijgen? Wie is de initiatiefnemer voor het keurmerk? In het geval van het puur en eerlijk merk van Albert Heijn moet er in een product welgeteld één ingrediënt zitten dat tot stand is gekomen met extra zorg voor mens of dier (denk hierbij aan scharrel producten, fairtrade, duurzaam), natuur of milieu (biologisch of ecologisch  bijvoorbeeld). Dit is nogal een ruim begrip waaraan het halve assortiment van Albert Heijn wel eens zou kunnen voldoen. Doordat het product verder vol mag zitten met andere ingrediënten, komen ook verdachte e-nummers, ongezonde vetten, veel suiker en spullen uit de bio industrie toch terecht in de puur en eerlijk producten. Dit merk zegt dus werkelijk niets over hoe gezond of goed voor het milieu de producten zijn.

Light
Een ander steeds vaker voorkomende kreet op verpakkingen is light. Voor light is, in tegenstelling tot veel andere keurmerken, wel een wettelijke richtlijn vastgelegd. Een product mag light heten wanneer het 30% minder suikers of vetten of een combinatie daarvan, bevat dan het originele product. Wat veel consumenten alleen niet weten is dat suikers en vetten smaakmakers zijn in een product. Wanneer er minder suiker in een product gaat, wordt de hoeveelheid vet vaak verhoogd om de smaak goed te houden. Wanneer een product minder vet bevat, zal vaak extra zout worden toegevoegd voor de smaak, terwijl meer zout ook heel slecht is voor je. Het is dus zeker niet zo dat light chips beter zijn dan gewone. In light limonade zitten vaak zoetstoffen in plaats van suiker en sommige zoetstoffen zijn heel slecht voor je. Zo ken ik kinderlimonade, light, dat dezelfde zoetstoffen bevat als in de beruchte energiedrankjes zit. Dat geeft te denken.

Onzin
Dan zijn er nog de puur onzinnige kreten op verpakkingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van lolly’s waar tegenwoordig heel groot op staat, geen vet! Natuurlijk zit er geen vet in lolly’s. Dat heeft er ook nooit in gezeten, maar de fabrikant hoopt op die manier mooi weer wat extra spullen te verkopen. Kijk dus goed of de kreet op de verpakking ook ergens op slaat, of is het simpelweg een lokkertje.

Puur en eerlijk
Als je echt puur en eerlijk wil eten is het vooral belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken en niet blind af te gaan op allerlei keurmerken. Natuurlijk kun je zoveel mogelijk zelf maken, dan weet je zeker wat erin zit, maar in Nederland zijn fabrikanten al jaren verplicht om keurig de ingrediënten op de verpakking te zetten. Loop dus eens naar je voorraadkast en kijk eens wat er allemaal voor toevoegingen in die heerlijke kinderlimonade zitten? Pak de puur en eerlijk pasta saus eens en lees wat ze nu allemaal hebben gebruikt om deze te maken. Zou je dat er zelf ook echt allemaal doorheen doen? Dus terug naar de basis. Tomaatjes kopen en lekker zelf saus maken en voor wie daar geen tijd voor heeft, goed etiketten blijven lezen.

Bio tomatensoep

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Zonnebrand voor je baby en tips voor het gebruik

  • 9 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Gezondheid

Plasticvrij poetsen met tandpasta tabletten van CHOOSE

  • 14 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Gezondheid

Producten met eiwitten en gezonde vetten

  • 17 uur geleden
  • 3 minuten lezen