Waar ben je naar opzoek?

Te weinig vrouwen op tv?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Te weinig vrouwen op tv?


En toen begonnen we weer… In de media werd de discussie weer aangezwengeld; deze keer zijn er te weinig vrouwen op televisie. Bestuurslid Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep meldde dit afgelopen maandag bij De Wereld Draait Door. Ze was er heel serieus over. Sterker nog, de vrouwen die zij wel op televisie ziet, vind zij vaak niet intelligent genoeg. Van de sprekers op tv is slechts 38% vrouw, bij opinie- en nieuwsprogramma´s is dit slechts 33%.

“Rijxman legde uit dat zij redacties gaat helpen om meer deskundige vrouwen uit te nodigen door ze aan deze vrouwen voor te stellen. Wat ze vooral wil bereiken, is dat wat er op tv te zien is een afspiegeling wordt van de maatschappij”, aldus telegraaf.nl.

Jurkje
Het programma DWDD wilde vrouwen in deze discussie een goede, eerlijke kans geven, en nodigde ook nog twee andere vrouwen uit om te spreken. Ze kwamen van het lijstje van Rijxman. Toen een advocate vervolgens zei dat ze wel regelmatig voor televisie wordt uitgenodigd, maar dat onzekerheid haar dan wel eens in de weg zit, werd de discussie voor mij al minder serieus. Maar ik haakte volledig af, toen zij vervolgens meldde dat ze ook wel eens gevraagd was, maar dat ze toen net niet het juiste jurkje bij zich had… Tsja… Je wilt iets zeggen op televisie, of niet. Intelligente vrouwen waren het echt wel, maar ze pakten de discussie niet heel slim aan.

Keus genoeg
Mij stoort het helemaal niet dat er minder vrouwen op televisie te zien zijn dan mannen. En ik vind het trouwens nog behoorlijk meevallen. Eva Jinek, Dione de Graaf, Renate Verbaan, Sasha de Boer, Mariëlle Tweebeeke, Quinty Trustfull, Loretta Schrijver, Nicolette Kluiver, Linda de Mol, Astrid Joosten, Wendy van Dijk, Bridget Maasland, Helga van Leur, Patty Brard, etc. Voor alle soorten, maten en smaken zijn er interessante vrouwen te vinden op televisie. En wat dan nog als het er minder zijn dan hun mannelijke collega´s?

Hoeveel van bovenstaande vrouwen – en vele van hun niet genoemde collega´s – zijn er moeder? En soms ook met nog heel jonge kinderen? Wij moeders vinden het doorgaans heel normaal dat we in die eerste tijd, of juist wanneer onze spruiten net naar school gaan, minder gaan werken – al dan niet tijdelijk. Maar als we dat doen, moeten we altijd discussiëren met de vrouwen die vinden dat we dan onze carrière vergooien. Als we aangeven dat we gewoon graag die eerste jaren veel van die snelle ontwikkelingen van de kinderen willen meemaken, dan krijg je steevast te horen dat de ontwikkelingen op de werkvloer ook niet stilstaan en dat je er straks niet meer zomaar in rolt.

Vrouw tegen vrouw
Ik denk dat die vrouwen in sommige gevallen zeker gelijk kunnen hebben. Maar dan is het nog altijd de keuze van de moeder in kwestie, wat zij met die situatie doet. Een moedergevoel is bij iedereen anders. De één wil inderdaad graag bij de kinderen in de buurt blijven, de ander heeft juist graag die afleiding van een baan. Maar is het je al eens opgevallen dat de voorgangers in dergelijke discussies meestal vrouwen zijn? En dat veel andere vrouwen dan me name in het begin heel hard hier achteraan lopen? Het zou namelijk oneerlijk zijn en zelf discriminerend. Maar dat we na verloop van tijd gewoon weer ons eigen plekje innemen, thuis of op de arbeidsmarkt, maar dat er wezenlijk niet veel veranderd is?

Gelijkheid?
Ik denk dat we ons eens niet zoveel met een ander moeten bemoeien. Laat moeders die graag thuisblijven dat doen, laat moeders die graag hard werken dat ook doen, en laten vrouwen die op televisie iets te melden hebben dit vooral blijven doen. Graag zelfs! Maar laat ook hen de keuze om er tijdelijk even uit te stappen. Ga er per definitie niet van uit dat we overal gelijkheid moeten creëren. Het is namelijk ook nog in weinig gezinnen gelukt om volledige gelijkheid in huishoudelijke taken en opvoeding te regelen. En wat maakt dat uit? Dat is toch de afspiegeling van de maatschappij?

Echt waar, ik kan me er niet druk om maken. Zolang ik maar af en toe de afstandsbediening mag hebben, om te kijken naar leuke mánnen op tv, zoals House, The Mentalist of Castle. En dan nemen we daarna gewoon weer een serieus programma, met Mariëlle Tweebeeke.

© Geschreven door Judith

Deel deze blogpost via onderstaande media. Daar doe je ons een groot plezier mee! Of praat mee via je Facebook account. Laat hieronder simpel en snel een reactie achter.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 15 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 16 uur geleden
  • 3 minuten lezen