Waar ben je naar opzoek?

Stress tijdens de zwangerschap. Wat te doen?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Stress tijdens de zwangerschap. Wat te doen?

stress tijdens de zwangerschap

De vorige reorganisatie deed ik ook al mee… Terugkijkend is die nog geen zeven maanden geleden beëindigt. Nu zeven maanden later en negenentwintig weekjes zwanger is daar weer een nieuwe reorganisatie. Voor mij betekent dat een verandering in functie, werkplek en misschien wel in salaris. En in het allerergste geval; ontslag.

> Lees ook: 5 tips voor moeders met stress.

Dat je stress hebt tijdens een zwangerschap hoort erbij en wordt “normaal” bevonden. Maar hoe meer stress, hoe gevaarlijker het wordt voor je ongeboren kindje.

Zo blijkt uit onderzoeken dat kinderen die in de buik zijn blootgesteld aan angst en stress, vele malen meer het risico lopen om gedragsproblemen te krijgen. Daarbij kun je denken aan depressies (vaak bij meisjes) en ADHD (vaak bij jongens). Dit alles heeft te maken met *cortisol wat je als zwangere gestreste mama overdraagt aan je ongeboren kind.

Ik had mijzelf voorgenomen dat ik mij er geen seconde druk over zou maken, te genieten van mijn zwangerschap, mijn verlof en vooral van mijn derde kind! Maar niets is minder waar en na mezelf wel honderd keer per dag te moeten overtuigen dat ik me niet druk moet maken, maak ik mij stiekem wel degelijk heel erg druk. Zo druk dat ik er buikpijn van heb en dat ik minder aardig ben tegen mijn andere kinderen. Ik heb dus wel degelijk stress, en niet zo’n klein beetje ook!

Veel stress vloeit voort uit een te drukke baan, problemen op je werk of relatieproblemen. Dat het leven even niet zo gaat zoals we dat het liefst zouden willen.

Heel veel mensen in Nederland leven met stress. Stress is voor niemand goed, maar vooral niet voor de zwangere vrouw. Wat kunnen wij doen om te zorgen dat de hoogte van het stress probleem lager wordt?

Wat te doen met stress in de zwangerschap?

1. Probeer zo duidelijk mogelijk vast te stellen waarom je zo gestrest bent. Probeer het niet te verbergen en praat erover. Mocht het door je werk komen, op wat voor manier dan ook, laat dit aan je collega’s en zelfs je baas weten. Je weet nooit in hoeverre jou stress te hoog wordt waardoor je misschien zelfs wel even moet stoppen met werken of eerder met verlof moet gaan.

2. Mocht het te maken hebben met je relatie; zoek hulp, praat met mensen van buitenaf, mensen die niet persoonlijk betrokken zijn in jou leven.

3. Ook kun je leren te ontspannen; dit kan bijvoorbeeld tijdens zwemmen of yoga.

4. Praat ook met je gezin; want jouw stress kan ook overslaan op je partner, je andere kinderen en zelfs familie dicht om je heen.

Nog meer tips

– Probeer altijd, bij wat voor een ruzie dan ook, rustig te blijven. Probeer het probleem niet groter te maken dan dat het is.

– Probeer op je voeding te letten. Neem extra vitamines, want ook dan zul je je echt beter in je vel voelen. Als je ongezond gaat eten zal je stress gehalte omhoog gaan.

– Zorg dat je alles af hebt. Dat is echt een stress factor minder. Je baby kan komen ongeacht in wat voor een situatie je ook zit. Jij bent klaar voor zijn of haar komst.

– Zorg dat je een zwangerschapsgym of yoga hebt waar jij je even lekker kunt ontspannen, even ergens anders met je gedachte. Het even tijd geven aan jou en je ongeboren kind. Ook blijkt dat er op zo’n cursus vriendschappen voor het leven kunnen ontstaan.

– Praat met mensen om je heen, aarzel niet om hulp te vragen aan hen. En mochten er dan mensen zijn (vriendinnen, schoonmoeders of buurvrouwen) die ongevraagd raad geven, geef dit gewoon aan. Vertel ze vriendelijk dat je daar niet op zit te wachten.

– Neem tijd vrij. Ga minder werken of stop eerder met werken. Denk vooral, hoe moeilijk dat vaak ook is, aan jezelf en aan je kindje.

– Praat erover met je verloskundige of dokter. Ook zij kunnen je helpen en zelfs hulp aanbieden. Schaam je niet om voor je stress uit te komen. Ook wij zijn mensen en ook voor ons raakt het rugzakje echt wel eens vol.

– Ook moeten we ons niet schamen en gewoon aankloppen bij een psycholoog. Zoek gewoon professionele hulp als je het echt niet meer weet.

Ik heb mij voorgenomen mijn mond niet te houden en iedereen mag weten hoe ik mij voel! Ik ben vastbesloten om echt te gaan genieten van mijn laatste zwangerschap! En zeg nu heel stoer laat die reorganisatie maar komen…

* Cortisol is een corticosteroïde; het is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol (Bron: Wikipedia)

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen