Waar ben je naar opzoek?

Steeds meer moeders met een alcoholverslaving en het effect van de coronacrisis

3 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Steeds meer moeders met een alcoholverslaving en het effect van de coronacrisis

De gevolgen van overmatig alcoholgebruik wordt ons steeds meer duidelijk gemaakt. “Geniet, maar drink met mate” is een veelgehoorde term in de reclamewereld voor alcohol. Zelfs bekende drankmerken zijn inmiddels verplicht om deze slogan te gebruiken. Toch blijft het aantal alcoholisten in Nederland toenemen. Ook bij groepen waar je het niet zou verwachten. Zo ook bij moeders. Het gevaarlijke van deze groep is dat ze er ook nog eens heel goed in zijn om hun alcoholverslaving te verbergen. Steeds meer moeders die naar de fles grijpen. Er zijn steeds meer moeders met een alcoholverslaving. En helaas heeft de coronacrisis ook gevolgen had. 

meer moeders met een alcoholverslaving

Het feit dat alcohol is ingebed in onze samenleving is misschien nog wel een stuk enger. We kijken er tegenwoordig niet meer van op als men een fles openmaakt. Of een avondje op stap gaat en veel te veel alcohol drinkt. Sterker nog. We pronken er mee. Kijk mij nou eens stoer zijn met een kater! Die berichten op social media zijn tegenwoordig helemaal niet meer gek. En dat terwijl overmatig alcoholgebruik enorm veel gevolgen kan hebben. Zowel voor de fysieke als mentale gezondheid. Vooral bij moeders is het gebruik van alcohol ingeburgerd. Hoeveel memes zijn er wel niet waarbij moeders met een glas wijn in de hand worden afgebeeld? Naast het feit dat alcohol heel normaal lijkt te zijn tegenwoordig, zijn er ook nog andere redenen waarom steeds meer moeders – en zeker in tijden van corona – een alcoholverslaving ontwikkelen. Hierover vertellen we meer in dit artikel. 

Alcoholvrij drankje: FLUERE voor gin lovers

Ik vond alcoholische drankjes zonder alcohol eigenlijk altijd een beetje zoals patat onder mayonaise of koffie zonder cafeïne. Alsof je naar de McDonalds gaat voor een salade of naar een sekswerker voor een knuffel… Toch ben ik overstag gegaan op een…

  • Denise Meijer

De druk op moeders is groot

Veel moeders gebruiken alcohol als zelfmedicatie. Een glaasje wijn na een lange dag, misschien wel twee of meer. Voordat je het weet begin je met een glaasje alcohol om simpelweg de dag door te kunnen komen. Zelfmedicatie tegen wat? Tegen het lijden natuurlijk. Niet van fysieke pijn, maar van de druk die de meeste moeders voelen in onze samenleving. 

Vroeger waren de rollen eenvoudig verdeeld. De man ging naar zijn werk, de vrouw bleef thuis voor de kinderen en het huishouden. Inmiddels (en gelukkig maar) zijn de rollen relatief gelijk getrokken. Ook vrouwen werken. Helaas betekent dit vaak niet dat de zorg voor het huishouden en de kinderen ook anders verdeeld is. Sterker nog: veel vrouwen zijn zowel verantwoordelijk voor het maken van carrière, als het gehele huishouden en de zorg voor de kinderen. En je hoeft geen wetenschapper te zijn om te bedenken dat dit gewoonweg teveel is. 

Dat het gebruik van alcohol algemeen geaccepteerd is, hoeft nog niet te betekenen dat het goed is om dit op deze manier te gebruiken. Je gaat toch ook niet voor de lol medicatie slikken? Bovendien raak je al snel afhankelijk. Je hebt meer en meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Een alcoholverslaving ontstaat dan al snel. 

De invloed van de coronacrisis 

Ook de coronacrisis heeft een groot effect gehad op moeders. Voor langere tijd waren zij verantwoordelijk voor de thuisscholing van hun kinderen. Bovendien konden ze verder geen enkele kant meer op. Aan het huis gekluisterd met de kinderen, zorg dragen voor de juiste scholing en ook nog eens alle ballen in de lucht proberen te houden op het werk. Een vrijwel onmogelijke taak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze tijd veel moeders in een alcoholverslaving heeft gelokt. En hier kom je helaas niet zo gemakkelijk uit. 

Ben of ken jij iemand die kampt met een alcoholverslaving? Weet dan dat er –zelf tijdens de coronacrisis – genoeg hulp te vinden is. Bovendien starten veel verslavingsinstellingen tegenwoordig met chatgroepen. Hierdoor is de drempel lager om hulp te zoeken en kan een bredere doelgroep bereikt worden. Oriënteer je online en maak eventueel een afspraak bij de huisarts. Hoe eerder een alcoholverslaving aangepakt kan worden, hoe minder gevolgen dit voor de toekomst van zowel de moeder als het gezin zal hebben. 

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

  • 1 uur geleden
  • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

  • 1 dag geleden
  • 16 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?

  • 5 dagen geleden
  • 3 minuten lezen