Waar ben je naar opzoek?

Over kaaskiezen, tandartsen en ander tandenleed

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Over kaaskiezen, tandartsen en ander tandenleed

Van huis uit ben ik gewend om zorgvuldig met mijn gebit om te gaan, mijn moeder was altijd streng, wat poetsen betreft. Dat werkte, want ik kreeg pas op late leeftijd een eerste gaatje in mijn tanden en heb weinig problemen met mijn gebit gehad. Ook bij mijn kinderen ben ik streng wat poetsen en snoepen betreft, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat Lars sinds kort een aantal weken achter elkaar naar de kindertandarts moet voor behandelingen. 

Melktanden
Lars is super snel met het wisselen van zijn tanden. Hij is nu vijf en een half en heeft al tien melktanden in zijn tandenbakje liggen. De een is er nog niet uit, of hij komt vertellen dat de volgende alweer los zit. De grote mensen tanden, die nu al door zijn gekomen staan aardig schreef, aangezien zijn mondje nog zo klein is om al die grote tanden in te huizen. Hij had net zijn vierde verjaardag gevierd en wisselde zijn eerste tand. In paniek belde ik de tandarts, die me gerust stelde en vertelde dat dit vaker voorkomt. Sinds de kinderen twee jaar zijn, gaan we twee keer per jaar naar de tandarts en de tandarts had me al gewaarschuwd dat hij niet helemaal tevreden was. De laatste keer stuurde hij ons dan ook door naar de kindertandarts.

Kaas wat?
Hier was al snel duidelijk wat er aan de hand was. Lars heeft last van kaaskiezen. Kaaskiezen zijn kiezen met plekken waarvan het glazuur minder har dis. Deze plekken zijn te herkennen aan geelbruine verkleuringen. Meestal treden ze op bij de eerste grote kiezen. Vaak zijn het enkele plekjes, maar ook een heel vlak kan worden aangetast. Kaaskiezen zijn gevoeliger voor gaatjes. Ook kunnen ze afbrokkelen door slijtage. De oorzaak voor kaaskiezen is tot nu toe onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat omgevingsinvloeden in de eerste drie jaar van een kind kaaskiezen kunnen veroorzaken. Als de kiezen doorkomen zijn de geelbruine verkleuringen duidelijk waar te nemen. Voor een goede behandeling is het van belang zo vroeg mogelijk een diagnoe te stellen.

Bron: Gezondheidsnet

Daarnaast heeft Lars gaatjes in zijn melkgebit. Ik  ben hier erg van geschrokken omdat ik naar mijn idee let op snoepen en het gebruik van suikers, maar toen ik eens na ging wat hij (en zijn broertje) elke dag aan suiker binnen kregen, schrok ik hier toch wel van. Als ik alles bij elkaar op ging tellen, kregen ze toch aardig wat suiker binnen. Ik ben hier meteen mee aan de gang gegaan en tegenwoordig drinken ze meer water en melk in plaats van limonade, ik let op welke koekjes ze krijgen en ze eten meer hartig op brood dan zoet. Tenslotte moet hij de rest van zijn leven nog met het grote mensen gebit doen, dus laten we er zuinig op zijn.

Beugelbekkie
Lars gaat nu een aantal weken achter elkaar naar de kindertandarts. Het intake gesprek bij de tandarts was erg uitgebreid, waarbij duidelijk gekeken werd naar de angsten bij kinderen. Kinderen gaan in principe alleen met de tandarts mee, waar ze duidelijk uitleg krijgen over wat er gaat gebeuren. De behandeling is niet fijn, maar door de duidelijkheid van de tandarts is hij helemaal niet bang en verlopen de afspraken goed. De kaaskiezen worden behandeld en de gaatjes gevuld. Na de behandeling zullen we doorgestuurd worden naar een orthodontist, niet dat Lars meteen een beugel moet, maar hij zal wel al onder behandeling moeten zijn, om er snel bij te kunnen zijn, zodra hij aan een bugel kan beginnen. Lars zal ook onder controle blijven bij de kindertandarts en ook zullen ze Arco gaan controleren, wanneer hij groter is.

Ik was erg geschrokken toen ik de eerste keer hoorde, hoe slecht de kiezen van Lars er uit zagen, we kunnen er niks aan doen, maar ik ben me nu wel bewuster geworden van het goede poetsen en letten op zoetigheid en suiker. We zullen voorlopig nog lang niet klaar zijn met tandartsen en orthodontisten. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van de voortgang.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Marieke zei

  Hallo Linda,

  heb net je blog gelezen van sept 2013. De stappen die je met Lars gezet hebt omtrent zijn kaaskiezen. Wat he je na die tijd nog allemaal ondernomen.
  Wij hebben nog maar net de diagnose binnen van de tandarts. heb je nog tips?

  Groet Marieke

  • Linda zei

   Hoi Marieke, deze blog heeft een andere blogger geschreven die nu niet meer blog voor Love2BeMama. Ik kan je nu niet verder helpen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Uncategorized

Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

 • 8 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Geldzaken

Budgettips voor de boodschappen: hier bespaar je geld mee!

 • 8 uur geleden
 • 3 minuten lezen
1 week zwanger

Ovulatietesten: hoe weet je dat je vruchtbaar bent?

 • 23 uur geleden
 • 3 minuten lezen