Waar ben je naar opzoek?

Opvang maakt kinderen (a)socialer

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Opvang maakt kinderen (a)socialer

Over dit onderwerp las ik vorige week een artikel op internet. Volgens het artikel, ik citeer: ”Kinderen die naar de opvang gaan, zijn beter in staat om hun communicatiestijl aan te passen aan hun gesprekspartner dan kinderen die thuis blijven.“

Voor mij als ex- thuisblijfmoeder is dit een gevoelige uitspraak. Wij hebben er namelijk voor gekozen om onze kinderen geheel zelf op te voeden en niet naar de opvang te brengen. Nu wordt er dan eigenlijk gezegd dat mijn kind minder sociaal is dan kinderen die naar de opvang gaan. Niet zo best. Het zijn van die onderzoeken waar we als ouders eigenlijk helemaal niks aan hebben. Het wordt ons zomaar verteld. Maar waarschijnlijk is zo’n onderzoek helemaal niet leidend, want slechts een klein deel van alle kinderen heeft meegedaan met deze test.

Hayley is ook eventjes naar de peuterspeelzaal gegaan. Ook met het oog op sociale contacten, omdat ze dus niet naar de opvang ging. In het begin had ze het ontzettend naar haar zin daar. Maar na een aantal maanden veranderde dat. Hayley is heel sociaal. Ze gaat stapt op ieder kindje af: “Hoi hoe heet jij? Ik ben Hayley, dat is mijn mama!” Ze praat tegen ieder mens en dier. Maar ik merk dat de meeste kindjes niet echt op haar reageren. Ze wordt vaak genegeerd of kindjes zijn zo verbaast dat ze niet terugpraten. Wie is hier nou sociaal?

Op een dag haalde ik Hayley op van de peuterspeelzaal en één van de juffen vertelde dat een klasgenootje haar had geslagen. Ik kookte van binnen. Maar Hayley was niet meer boos. Het vervelende kind kreeg zelfs nog een knuffel van haar toen we weggingen. Uiteraard duwde hij zich van haar af. En sindsdien is mijn beeld erg veranderd van de opvang. Ik zie kinderen die ruzie maken, schreeuwen en vooral heel vervelend zijn tegen andere kinderen. Ik kan me niet voorstellen dat de opvang perse goed is voor de sociale vaardigheden. Ik zie namelijk veel asociaal gedrag.

Aangezien Hayley het absoluut niet meer naar haar zin had op de peuterspeelzaal zijn we ermee gestopt. Ze was het enige meisje in de groep en moest een hoop vervelende jongetjes van haar afslaan. En ook was ze bang voor een juf die niet helemaal door had hoe ze de kinderen op een fatsoenlijke manier moest behandelen. We stopten ermee.

En of Hayley nu minder sociaal is dan ieder ander kind dat wel op een speelzaal of opvang zit? Dat betwijfel ik! Mijn dochter is lief voor ieder ander. Ze slaat niet, bijt niet en maakt geen ruzie. Ze pakt geen speelgoed af van een ander en gedraagt zich altijd sociaal wanneer zij een ander kindje ziet. Het onderzoek is wat mij betreft onzin! Zal ik eens beginnen over de voordelen die zitten aan het feit om niet naar de opvang te gaan?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
  • Nicolette zei

    Ja joh, praat maar naar je eigen mondje. Het gaat er niet om dat ze andere kindjes net zo vrolijk terug doen, het gaat er om dat ze met kinderen die niet zoals haar zijn leert omgaan. Zie je dat dan niet? Niet ieder kind is hetzelfde, en op een opvang leren ze daarmee omgaan, dat accepteren. Wat jij doet is zeer asociaal; je verhinderd haar het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door haar, op haar verzoek, weg te houden van de opvang en ze daarna weer alleen thuis is leert ze dat het allemaal om haar draait en komt ze niet in contact met een andere situatie. Wacht maar tot je kleine naar de basisschool moet; dan zal ze van een zeer koude kermis thuiskomen; ze is het middelpunt niet meer; niemand die er altijd voor haar is, kinderen die haar negeren of zelfs pesten en geen sociale vaardigheden om daar mee om te gaan omdat ze simpelweg nog nooit in zo’n situatie is geweest omdat mama dat niet nodig vond. Supermoeder ben jij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen